Падіння експорту за ключовими експортними групами України стало найбільш істотним – це волоські горіхи, заморожені ягоди і фрукти, свіжі яблука.
Україна з початку пандемії коронавірусу в лютому скоротила експорт плодоовочевої продукції на 43%. Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА) з посиланням на дані проекту EastFruit у понеділок, 20 липня.
“За період глобальної пандемії коронавірусу (лютий – червень 2020 року) український плодоовочевий експорт обвалився на 43% відносно того ж періоду попереднього року. За цей період виручка України від експорту овочів і фруктів знизилася до 58,5 млн доларів. Роком раніше за цей же період експортна виручка плодоовочевого сектора України склала 101,3 млн доларів”, – йдеться в повідомленні.
За вказаний період більшу частину (64%) експортної виручки забезпечували три групи товарів: волоські горіхи, заморожені ягоди і фрукти, свіжі яблука. Роком раніше на ці товарні позиції припадало 74% всього українського плодоовочевого експорту.
“Падіння експорту за ключовими експортним групам стало найбільш істотним – виручка від їх експорту знизилася рівно в півтора рази відносно минулого року”, – пишуть аналітики.
Зокрема, експортна виручка від поставок яблук за період пандемії скоротилася в 4,5 разу (на 26,6 млн доларів), при цьому ціна яблук була набагато вища за минулорічну, до того ж, пандемія посилювала попит на яблука. Експерти пояснюють це тим, що урожай яблук в Україні в 2019 році був порівняно невисоким, а внутрішній попит на тлі холодної весни і карантину тільки зріс. Тому високі ціни на внутрішньому ринку і дефіцит яблук робили експорт невигідним.
Виручка експортерів від поставок волоського горіха за лютий – червень скоротилася на 36%, або на 9,4 млн доларів. Однією з головних причин зниження прибутковості експорту горіхів з України експерти називають закриття Китаю на карантин у січні 2020 року.
Експорт заморожених ягід і фруктів за період карантину скоротився на 10%, або на 1,5 млн доларів.
“Головною причиною було зростання конкуренції на ринку ЄС з боку постачальників заморожених ягід з країн Північної Африки: Єгипту і Марокко. Це негативно позначилося на цінах, але загальний попит на заморожені ягоди продовжував залишатися досить високим”, – підкреслюють експерти УПОА.
При цьому наголошується, що за період пандемії Україна збільшила експортний виторг від продажу ріпчастої цибулі на 83%, або на 3,1 млн доларів.
Раніше експерти дали прогноз за цінами на кавуни в Україні. Ціна на них зросла через несприятливу погоду і тривалий карантин. Частину кавунів фермерам довелося сіяти двічі.
Нагадаємо, в цьому році банан став найдоступнішим фруктом в Україні. Головною причиною такої ситуації стала холодна весна, яка призвела до втрат врожаю ягід і фруктів.
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
Источник: www.ua.korrespondent.net