Вибори президента у Туреччині – результати голосування 14 травня 2023

ТСН.ua стежить за ситуацією в Туреччині.

Сьогодні, 14 травня, у Туреччині відбулися парламентські і президентські вибори.

Розпочався почався підрахунок голосів. З виборчих дільниць почали надходити перші дані щодо результатів голосування.

Турецькі ЗМІ почали повідомляти про попередні результати президентських перегонів після того, як Вища виборча рада країни або виборча комісія скасувала обмеження на розповсюдження інформації про попередні результати.

За інформацією TRT Haber, Ердоган набрав 51,52% голосів, його головний конкурент Кемаль Киличдароглу – 41,22%, Сінан Оган від політичного блоку “Альянс АТА” – 6,80%.

Державне інформаційне агентство Anadolu повідомило про перші результати, згідно з якими президент Реджеп Таїп Ердоган лідирує з 52,70% голосів у порівнянні з 41,39% у головного кандидата від опозиції Кемаля Киличдароглу.

Сінан Оган наразі отримав 5,21% голосів.

Станом на 20.00 розрив між двома головними кандидатами скоротився. Так, за результатами підрахунку 43,84% бюлетенів Ердоган набирає 52,43%, Киличдароглу – 41,69%.

Фото: Anadolu Agency

Станом на 21:50 в Туреччині перерахувала 80,2% голосів. 

  • Ердоган – 50,68%;
  • Киличдароглу – 43,52%.

Поки що бачимо тенденцію, що Ердоган втрачає свої позиції.

Киличдароглу натомість відкидає попередні результати та пише у Twitter: “Ми попереду”. Його партія у Twitter також написала “Наразі ми лідируємо”.

Як пише DW, представник Народно-республіканської партії Киличдароглу – Фаїк Озтрак – звинуватив Anadolu в “маніпуляціях”.

Наразі підраховано понад 40% голосів виборців у президентських перегонах. Підрахунок голосів продовжується. Якщо жоден з кандидатів не набере 50% голосів, другий тур відбудеться 28 травня.

Нагадаємо, що Реджеп Ердоган керує Туреччиною як прем'єр-міністр, а пізніше – президент вже понад 20 років. Ці вибори називають найскладнішими для Ердогана, адже у Кемаля Киличдароглу майже така ж кількість прихильників.

12 травня Ердоган запевнив, що погодиться з результатами виборів і, в разі програшу, передасть владу переможцеві.

Киличдароглу, у свою чергу, звинуватив Росію у змові та поширенні фейків.

ТСН.ua з'ясовував основні передвиборчі обіцянки Ердогана та Киличдароглу, куди прямує Туреччина та як результати виборів вплинуть на відносини України з Туреччиною.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *