Навіть у розвинутих країнах дуже високий показник спотворення маркування. Причому деякі підміни можуть бути небезпечні для здоров’я.
Дослідження виявило масштабну підміну одних морепродуктів іншими навіть у розвинених країнах. Виявилося, що близько 36 відсотків морепродуктів з ресторанів, рибних магазинів і супермаркетів 30 країн світу неправильно марковані. Корреспондент.net розповідає подробиці.
Відмивання риби
Британська авторитетна газета Guardian проаналізувала 44 недавніх дослідження дев’яти тисяч зразків і з’ясувала, що більше третини з них підмінені. Так вдалося викрити шахрайство з морепродуктами, яке відбувається прямо-таки в глобальному масштабі.
Більш дорогі і рідкісні види риби у всьому світі підмінюються родинними і при цьому більш дешевими сортами, помітили вчені.
Так, золотистого морського окуня підробляли в 40 відсотках випадків у магазинах і ресторанах Канади, США, Великої Британії, Сінгапуру, Австралії і Нової Зеландії. Найвищі показники зі спотворення маркування – у Британії і Канаді, де вони становлять 55 відсотків, а на другому місці США з 38 відсотками.
У Німеччині 48 відсотків королівських гребінців виявилися японськими гребінцями – близький, але менш цінний вид. В Італії 45 відсотків куплених на ринках і у постачальників філе акул виявилися замінені на філе менш дорогих видів.
Дослідження 2018 року у Великій Британії показало, що 70 відсотків продаваного снепера (кампечинський луціан) насправді є іншою рибою, причому аж 38 видів. Серед них автори роботи знайшли види, які знаходяться під загрозою зникнення.
Але були й випадки, коли у взятих на перевірку зразках, взагалі не виявлялося морепродуктів. Креветкові кульки, які продаються в Сінгапурі, у 38,5 відсотка випадків містили свинину, але в них не було й сліду креветок.
А в Китаї 153 види рибного філе 30 торгових марок на місцевих ринках продавали з підміною назви в 58 відсотках випадків. Іноді на підміну йшла смертельно небезпечна риба фугу, відзначає Guardian.
Автори одного з розглянутих досліджень звернули особливу увагу на європейські ресторани. Близько сотні вчених таємно зібрали зразки рибних страв у 180 ресторанах у 23 країнах. Всього вони відправили в лабораторії 283 зразки.
Виявилося, що кожен третій європейський ресторан приготував не те, що було замовлено. Найчастіше в ресторанах Іспанії, Ісландії, Фінляндії та Німеччини підробляли гігантського мероу, атлантичну масляну рибу, судака, камбалу, блакитного і жовтоперого тунця.
Якщо дорогого тихоокеанського тунця зазвичай заміняють іншим видом тунця, то пангасіус подають замість тріски, камбали і пікшу, з якими він не має ніяких родинних зв’язків.
В одних випадках підмінена риба може виявитися просто менш поживною, в інших – важкою для перетравлення або з унікальними і небезпечними паразитами.
Шахрайство з морепродуктами є добре відомою в усьому світі проблемою. Торгівля морепродуктами відбувається через складні і непрозорі ланцюжкф поставок, тому підміна назв трапляється досить часто.
Велика частина світового улову перевозиться з риболовецьких суден на величезні перевалочні судна, де його переробляють. Підміняти рибу там найпростіше, і це приносить великий прибуток, говорить економіст рибного промислу Рашид Сумайла, який працює в Інституті океанів і рибальства при Університеті Британської Колумбії.
Сумайла в 2020 році провів дослідження і підрахував, що щороку незаконно виловлюється від 8 млн до 14 мільйонів тонн риби. “Це як якщо б щороку хтось крав від 15 до 20 мільйонів корів”, – пояснює експерт.
“Відмивання риби”, як підрахував економіст, веде до збитків у розмірі від 26 до 50 мільярдів доларів на рік.
Іноді розпізнати фальсифікат складно, тим більше що обман буває різним: наприклад, чи вважати підробкою штучно вирощеного лосося, якого намагаються видати за дикого.
Експерти радять звертати увагу на зовнішній вигляд риби: у акваріумного лосося будуть жирові прожилки, а його шкура буде без шрамів, а вирощені в неволі особини сибаса і дорадо будуть невеликого розміру.
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
Источник: www.ua.korrespondent.net