Кава та чай: як може з’явитися дефіцит через пандемію коронавірусу

Через пандемію коронавірусу світу загрожує дефіцит чаю та кави: що буде з цінами та асортиментом

Через карантинні обмеження у країнах-постачальниках вже катастрофічно бракує робочих рук.

Пандемія коронавірусу COVID-19 б'є не тільки по здоров'ю людей, вона нищить увесь звичний світ. Наприклад, світ на порозі нестачі кави і чаю. Через карантинні обмеження вже катастрофічно бракує робочих рук: в Індії, де чай збирають вручну; у Кенії, основному постачальнику дешевого чаю; в Південній Америці – традиційному регіоні вирощування кави.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

В південній півкулі якраз триває збір врожаю. Утім є питання до логістики. Завантаженості портів та кількості вільних контейнерів. Якщо один з ланцюжків дасть збій, то північній півкулі нічим буде кавувати.

Читайте також:

У світі зменшується виробництво кави

Бразилія, Перу і Колумбія постачають дві третини арабіки в світі. Робота збирачів кави в Латинській Америці низькооплачувана. А живуть працівники скупчено, а це справжній рай для коронавірусу, що створює високий ризик поширення захворюваності. І може статися так, що каву буде нікому збирати. Тож увесь багатомільярдний кавовий бізнес планети буквально завис на волосині страху. І це після карантинної блокади кав'ярень, коли доходи і так наблизились до нуля.

Рятує економічно те, що закуповують зелені кавові зерна і самі їх обсмажують. Однак ціни на каву не підвищили.

Утім, як зміниться ситуація із коронавірусом, зокрема, восени, і як підлаштовувати бізнес знову – питання.

Відео

ТСН.Тиждень дізнавався, за яких умов можливий дефіцит кави та чаю

Карантинні обмеження – і ось уже катастрофічно бракує робочих рук в Індії, де чай збирають вручну, та у Кенії – основного постачальника дешевого чаю. Південна Америка – традиційний регіон вирощування кави теж відчуває дефіцит робочих. Як довго зможуть пити улюблену арабіку в Україні, що вже стало дефіцитом і скільки тепер коштуватиме чашечка кави в кав'ярні – у сюжеті.

Як тільки оптовики зрозуміють, що нового урожаю з кавових плантацій чекати марно, ціни одразу почнуть зростати. Першою ознакою стане звуження асортименту. Тому кавомани усіх країн мали б  уже бігти в магазин запастись улюбленим сортом. І навчитись готувати каву вдома.

Колумбія, Бразилія, Перу, Мексика, Ефіопія, Гватемала – усі ці країни утворюють так званий кавовий пояс світу. І що цікаво, в світі стали настільки більше пити каву, що заради нових площ кавового дерева почали вирубати чайні плантації. Так зробила, наприклад, Індонезія.

Читайте також:

Чай може зникнути через пандемію коронавірусу 

“Не думаю, що буде якийсь глобальний дефіцит чаю. Тому що те, що видно по статистиці… у травні виробництва чаю показало якийсь світовий рекорд. Тому що люди дійшли до роботи, запустились заводи”, – каже виконавчий директор компанії-імпортера чаю Максим Липко.

Окремого чорного чаю не існує. Це той самий зелений, але термічно оброблений. А щодо цін, то різких стрибків очікувати не варто поки що. А от чого варто, так це те, що замість десятків варіантів кави і чаю будемо вибирати всього з кількох максимально бюджетних.

Приєднуйтесь також до tsn.ua у Google News.

Стежте за останніми новинами!

Приєднатись

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *