Дали прогноз щодо зростання ціни на хліб в Україні

До 90% великих і більшість малих хлібопекарських підприємств використовують газ для виробництва хліба та хлібобулочних виробів.

 

Частка енергоресурсів у собівартості хлібобулочних виробів в Україні зросте втричі – з 5-7% до 15-20%. Це з урахуванням інших чинників призведе до їх подорожчання на 10-25%, сказав президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко в коментарі для Інтерфакс-Україна в четвер, 7 жовтня.

 

 

“Подорожчання газу в сім разів у порівнянні з цінами попереднього року і подвоєння вартості електроенергії, очевидно, призведе до збільшення їх частки в собівартості хліба. За нашими оцінками, при пікових значеннях цін на енергоносії їх частка в ціні буханця зросте до 15-20%”, – підкреслив він.

 

За даними Дученка, 90% великих і більшість малих хлібопекарських підприємств використовують газ для виробництва хліба та хлібобулочних виробів, при цьому у структурі енергоспоживання підприємств галузі 60% становить газ, а електроенергія – 40%.

 

Серед інших чинників зростання цін на хліб глава ВАП назвав також подорожчання цукру і рослинної олії удвічі, зростання цін на пшеницю за рік на 27-29% – з 6,05-6,6 тис. грн/тонну до 7,7-8,5 тис. грн/тонну, і рівень інфляції в річному вимірі в розмірі понад 10%.

 

“Причому це подорожчання стало наслідком не тільки підвищення світових цін, а й можливої монопольної змови постачальників. Всеукраїнське об’єднання пекарів зверталося з цього приводу в Антимонопольний комітет (АМКУ)”, – уточнив Дученко.

 

Також він навів дані Держслужби статистики, згідно з якими виробництво хліба та хлібобулочних виробів за вісім місяців 2021 року скоротилося на 3,5% в порівнянні з січнем-серпнем 2020 року – до 507,8 тис. тонн.

 

“Не хотілося б озвучувати “страшні” цифри, проте зростання цін, мінімум, на 10-25% уникнути навряд чи вдасться”, – підкреслив президент ВАП.

 

Згідно з даними асоціації, станом на 1 жовтня відпускні ціни на хліб пшенично-житній (0,7 кг) становили 16,44-19,67 грн залежно від виду продукту і регіону виробництва. Пшенично-житній заварний хліб (0,7 кг) коштував 18,9-24,36 грн, хліб пшеничний з борошна вищого сорту (0,6 кг) – 15,3-18,5 грн, першого сорту (0,65 кг ) – 11,7-14,6 грн, батон (0,5 кг) – 14,8-18,9 грн.

 

Нагадаємо, за рік в Україні суттєво зросли середні ціни на продукти. Наприклад, відпускні ціни виробників на соняшникову олію підскочили на 70%, а на цукор – на 75%.

 

Мінекономіки назвало причини зростання цін на продукти

 

 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Читайте Korrespondent.net в Google News

Источник: www.ua.korrespondent.net

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *