ЄС готується до повернення Трампа – чи зможе Європа захистити Україну

Друге президентство Трампа становить небезпеку для Європи / Фото: Associated Press

Брюссель глибоко стурбований тим, що Дональд Трамп може використати другий термін свого президентства, щоб запровадити болючі мита на експорт із ЄС та припинити військову та фінансову підтримку України з боку США.

Європейська комісія сформувала спеціальну команду для підготовки до можливої перемоги Дональда Трампа на виборах президента США у листопаді цього року. ЄС намагається розробити стратегії реагування на ймовірні “різкі повороти” політики Вашингтона щодо вільної торгівлі та підтримки України.

Про це повідомляє Financial Times.

“Вибори у США ще не скоро, тому йдеться про те, щоб з'ясувати, якими можуть бути наслідки у будь-якому разі. Ключові посадові особи обговорюють, на чому нам потрібно зосередитися найбільше”, – розповів виданню на умовах анонімності один з європейських посадовців, поінформований про завдання групи.

Ця команда була сформована Офісом генерального секретаря комісії Ілзе Юхансон. До неї увійшла обмежена кількість посадовців, які представляють відповідні директорати Єврокомісії з питань торгівлі, конкуренції та іноземних справ.

“Брюссель глибоко стурбований тим, що Трамп використає другий термін свого перебування у владі, щоб запровадити болючі мита на експорт з ЄС, припинити військову та фінансову підтримку США України та чинити тиск на Київ, щоб змусити його погодитись на умови Москви щодо припинення війни”, – зазначає видання.

Європейські союзники також не виключають, що Трамп спробує реалізувати свої попередні загрози про вихід США з НАТО або про відмову від зобов'язань щодо взаємної оборони перед союзниками, які, на його думку, витрачають недостатньо коштів на озброєння та армію.

Ця новостворена група чиновників Єврокомісії почне активну роботу вже наступного місяця. У планах – розширити контакти з урядами ЄС для обміну думками та ідеями щодо оцінки потенційних вразливостей ЄС та способів пом'якшення негативних рішень.

Особлива увага приділяється розробці планів комунікацій на випадок суттєвої зміни політики США щодо Європи, наприклад, у разі потреби збільшення вкладу ЄС в оборону України.

Нагадаємо, генерал Бен Годжес зазначив, що Європа має причини бути вкрай стурбованою ймовірним поверненням Дональда Трампа до Білого дому, адже 45-й президент Сполучених Штатів не виявляє поваги до міжнародного права та завдає шкоди згуртованості НАТО.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *