2021-2030. Жити наче аватар

2021-2030. Жити наче аватар

21.06.2021 10:00

Укрінформ

Природним шляхом ми маємо заселяти моря, а не чекати годину “Ч”, коли океан проковтне людство

Середня температура на Землі підвищується, планета розігрівається, льодовики тануть, підвищуючи також і рівень моря. Це – даність. Отже, океани розливаються, і протягом ХХІ століття – 33 країни світу, чиї території лежать нижче рівня моря, – як-то Нідерланди, Палестина, Ізраїль, Єгипет, Йорданія і т.д. – масово потребуватимуть нових форматів житла. До 2050 р. у зоні ризику, передбачається, опиняться 330 млн землян. Це – не здогадка, саме такий висновок випливає із дослідження організації “Climate Central”, опублікованого в часописі “Nature Communications” (див. тут).

Скотт Калп

Використовуючи новітню цифрову модель прогнозування змін клімату (CoastalDEM), група американський фахівців із команди доктора інформаційних технологій (DIT) Скотта Калпа (Scott Kulp) виклала невтішний прогноз розвитку подій у горизонті 30 років.

Перші дві цифри. Сьогодні 1 млрд людей живе на відстані менше 10 метрів над поточними лініями припливів, включаючи 230 млн, котрі мешкають нижче 1 метра над рівнем моря.

Другі дві цифри. За підрахунками експертів “Climate Central”, природні катаклізми, скажімо, одразу вплинуть на життя 70 відсотків громадян восьми азіатських країнах, а саме – Китаю, Бангладеш, Індії, В’єтнаму, Індонезії, Таїланду, Філіппін та Японії.

Вихід? Дві поради. Пригадайте футуристичний блокбастер “Водний світ” (“Waterworld”; 1995) із Кевіном Костнером у головній ролі – ось так усе й буде до початку ХХІ століття. Тепер зверніть увагу на інноваційні варіанти морського житла, які невдовзі активно розглядатиме людство, – ви ж хотіли завжди жити на морі?

Пірнаємо в тему – налаштовуйтеся на глибину…

1. ПІДВОДНИЙ ХМАРОЧОС (Water-Scraper hO2+, Малайзія; 2010)

Створивши цей диво-проєкт, креатори з малазійського архітектурного бюро “Sarly Adre Sarkum Architecture Sdn. Bhd.” (див. тут) доводять просту істину: наслідки зміни клімату невідворотні, а значить, це “лише природна еволюція, шлях, йдучи яким, ми колись заселимо моря та повернемося як живі істоти в Океан”. Виходячи саме з такої думки, й була спроєктована ця придатна для життя гігантська споруда. Щоправда, вона поки що залишилася на рівні проєкту, але терпляче чекає на перших сміливих мешканців.

Підводний хмарочос від американської компанії

Творцями названий оригінально – hO2+, підводний хмарочос використовує енергію хвиль, вітру та сонця, а його біолюмінесцентні щупальця забезпечують морській фауні зручний ареал для існування, тим часом збираючи енергію за допомогою кінетичних рухів.

Для своїх мешканців гігантська плаваюча структура – закритого циклу, бо завдяки фермерству, аквакультурі та гідропоніці продукує власну їжу. На надводній частині hO2+ щось шепоче справжній висаджений ліс, працюють вітрові турбіни, достигає сад, випасається худоба. А ось житлові поверхи розташовані трохи нижче рівня моря, де у великі вікна ллється притлумлене природне світло. Ідилія!

*   *   *

Проженемо ману – випірнемо на поверхню.

Піднімаючись із одного щабля цивілізації на інший, людина будувала собі житло, що, знай, більше споживало природних ресурсів. Хмарочоси висотою більш як 150 метрів – не кажу вже про megatall висотою за 600 м – стали втіленням ненажерливого споживання людини, де на 1 втелющено всі різновиди людської життєдіяльності: робота, відпочинок, розваги, торгівля. Думаю, саме хмарочоси стали зловісним передвісником екологічно похмурого майбутнього, до якого добудувалося людство.

Підводний хмарочос від американської компанії 

Як реакція на монстрів із бетону та скла, видатні архітектори світу створили безліч варіацій, зокрема анти-хмарочоси у вигляді підземних кам’яниць та навіть глибинних міст. Усе задля того, аби досягти в сучасному будівництві нульового рівня споживання природних ресурсів.

Малайзійський підводний хмарочос hO2+ запропонував звільнити втомлених городян від міської інфраструктури, перетворившись на самодостатній район, який вертикально плаває в морі. З точки зору організації простору – це автономна плаваюча одиниця повноцінного життя поза сушею, функціонального простору, що саморегулюється та, зрештою, може групуватися в плавуче місто.

Така стратегія сталості на меті має створити та гарантувати водній оазі «нульовий» рівень негативного впливу на довкілля, а значить, поліпшити екологічну ситуацію. hO2+ – поетична антитеза хмарочосу, що дряпає небо; малайзійський проєкт повертає homo sapiens до морських глибин.

Набрали повітря глибше в легені – й пірнаємо знову…

*   *   *

Хоч як це фантастично виглядає, але це приклад smart-архітектури.

В основі концепції hO2+ лежить ідея циклічного генерування ресурсів – енергії, їжі, повітря тощо – що має забезпечити всі сфери життєдіяльності людини: проживання, робота, дозвілля, приймання та переробка відходів. Гігантська конструкція спроєктована поверхами, відповідно до профілю та потреб конкретного зовнішнього ресурсу. Іншими словами, вітрогенератори розташовані на садовому острові, висадженому на даху, також там знаходяться тваринницькі ферми і т.д.

Сама будівля тримається вертикально, використовуючи систему баластів та резервуарів. Згідно з задумом, гігантські щупальця також служать балансуючими елементами, оскільки, генеруючи власну енергію, постійно рухаються із ритмом припливу. Регулятори плавучості та баласту розміщені на найнижчих поверхах конструкції, що створює належну противагу та утримує конструкцію у вертикальному положенні.

Філософію власник малайзійського архітектурного бюро “Sarly Adre Sarkum Architecture Sdn. Bhd.” (див. тут), футуролог від архітектури, прихильник стійкого розвитку Сарлі Адре Саркум викладає чітко:

Сарлі Адре Саркум

– Більше 70 відсотків поверхні Землі складає океан. Якщо кліматичні зміни невідворотні, а до цього йдеться, природним шляхом ми маємо заселяти моря, а не чекати годину “Ч”, коли океан проковтне людство. Ми уявляємо новий метаполіс (міські новоутворення, які звільняються від будь-якого територіального середовища, щоб базуватися на інших мережах взаємозв’язку. – О.Р.), створений із набору хмарочосів hO2+, як місто, яке не знищує навколишню природу, а створює та продукує Натуру. Так, врешті-решт, на землі настає епоха міст hO2+.

2. ЖИВИЙ ХМАРОЧОС (Living Skyscraper, Україна; 2021)

Навряд чи ця конструкція буде колись збудована, але на конкурсі хмарочосів американського журналу архітектури та дизайну “eVolo” (eVolo magazine’s 2010 Skyscraper Competition) у 2010 р. цей проєкт заслужено отримав найвищу відзнаку.

А тепер, перепрошую за хронологічний злам, – але фантастична новина!

Цьогоріч у престижному конкурсі на кращий хмарочос світу – “2021 Skyscraper Competition”, американського журналу архітектури та дизайну “eVolo”, що проводився п’ятнадцяте, – перше місце здобули та отримали грошову премію в розмірі $5 тис. УКРАЇНЦІ!!! (див. тут). Цікаво, що справа тут не в п’яти штуках зелені, а мінімум в $1 млн реклами, яку завдяки й місцю отримала українська команда!

Команда львів’ян, а саме: Андрій Лесюк (засновник архітектурного бюро “Guess Line Architects”), Михайло Когут, Андрій Гончаренко, а також Софія Школяр, Катерина Іващук, Назар Дуда, Марія Школьник, Оксана-Дарина Кицюк та (Andrii Lesiuk, Mykhaylo Kohut, Sofiia Shkoliar, Kateryna Ivashchuk, Nazarii Duda, Mariia Shkolnyk, Oksana-Daryna Kytsiuk, and Andrii Honcharenko) подали на розгляд компетентного журі проєкт “LIVING SKYSCRAPER” (“ЖИВИЙ ХМАРОЧОС”) і виграли з-поміж 492 робіт, які цього року подавалися на конкурс.

“LIVING SKYSCRAPER”

Планується, що звичайні мешканці житимуть над рівнем моря, тоді як морські біологи та інші вчені у спеціальних підводних лабораторіях вахтовим методом працюють нижче. Проміжні зони використовуватимуться для офісів та рекреаційних зон.

*   *   *

Готуючи цей матеріал, спеціально переглянув футуристичний бойовик “Водний світ” режисера Кевіна Рейнольдса із Кевіном Костнером у головній ролі. Якось по-іншому залунали слова Моряка (“Улісса”):

– Це повна дурня – вірити в те, що ніколи не бачив.

Що скажете? Чи ви теж не бачили людину, яка не вміла би плавати?

Олександр Рудяченко

Дякуємо Андрієві Лесюку (АБ “Guess Line Architects”, Львів) за ексклюзивно надані матеріали.
Використані джерела: 1,  2,  3,  4,  5,  6,  7,  8,  9,  10,  11,  12,  13,  14,  15,  16 

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *