Корпоратив, сімейна вечеря, посиденьки з друзями – зараз суші зустрічаються повсюдно. Але незважаючи на багатовікову історію, на наших столах роли з’явилися порівняно недавно. Замовити Філадельфію, Каліфорнію, нігірі, гункан та інші паназіатські страви з доставкою до Вінниці можна на сайті https://vinnitsya.sushi-master.ua/. Ми зупинимося на тому, як еволюціонували суші, а також з чого все починалося.
Перший прообраз
Історія страви стартує від початку нашої ери. Жителі Японії ловили багато риби, при цьому була потреба продовжити термін її придатності. Одним із варіантів стала ферментація за допомогою рису. Рибу посипали кашею, а потім стискали, щоб викликати бродіння.
Таке рішення дозволило збільшити термін придатності морепродуктів, а також надавало рибі особливого смаку. Але рис доводилося викидати, тож перші суші були дорогими.
Популяризація суші в Японії
У 17 столітті винайшли рисовий оцет. Завдяки такій добавці відпадала необхідність у тривалому і дорогому маринуванні, що зробило страву доступною. У цей час майстер Джоха вигадав нігірі – грудку рису з васабі та шматком риби. Такий рецепт широко поширився по всій Японії. А з появою листових водоростей у 18 столітті з’явилися і традиційні японські роли – маки.
Каліфорнія та Філадельфія – флагмани сучасного світу суші
Ресторани японської кухні з початку минулого століття почали активно відкриватися у різних куточках світу. Але попит на суші був не надто великим через незвичайний смак. Один майстер-сушист вирішив поекспериментувати, загорнувши роли назовні рисом, а також прикрасивши їх ікрою тобіко. Так у 70-х роках виникла Каліфорнія.
Через кілька років інший кухар, який любив комбо з лосося та вершкового сиру в пончиках, поєднав улюблений дует із паназіатською кухнею. Усередину ролів він поклав крем-сир, а рибою прикрасив рулетики зверху. Незабаром Філадельфія завоювала популярність у всьому світі.
Запечені роли та темпура: особливість останніх років
Хоча традиційні рецепти суші не припускають термічної обробки, сучасні фахівці пропонують цікаві рішення. Роли темпура вмочують у кляр, а потім обсмажують у фритюрі. Запечені суші відправляють на кілька хвилин у духовку разом із соусами.
Як результат, суші пройшли досить тривалий шлях, що дозволило їм стати однією з найпопулярніших міжнародних страв.