Далі без України та історичний успіх Грузії: як виступали збірні, які пройшли в 1/8 Євро-2024

СПЕЦПРОЄКТ Матеріали з позначкою “Спецпроєкт”, “Партнерський матеріал” чи “Актуально” розміщені на комерційній основі. Редакція може не поділяти цю позицію. Софія Кулай

Груповий раунд чемпіонату Європи-2024 з футболу закінчено. Визначились усі учасники плей-оф турніру, який відбувається на десяти німецьких стадіонах.

24 збірні змагались за право вийти у плей-оф Євро-2024 з футболу. По дві найкращі команди із кожного квартету напряму відібрались до наступного етапу змагань. Ще чотири учасниці із шести плей-оф пробились далі через рейтинг команд, що посіли у своїх групах треті місця. 24 Канал пригадує, як учасниці плей-оф виступали на цьому Євро-2024 у Німеччині.

ГРУПА “А” (Німеччина, Швейцарія)

НІМЕЧЧИНА. Квартет “А” виграла господарка цьогорічного чемпіонату Європи – Німеччина. “Бундестім” не зазнав жодної поразки. Натомість набрав 7 балів, а різниця забитих та пропущених голів склала 8:2. Чудовий груповий раунд видала німецька збірна.

Євро-2024 зараз у самому розпалі! Найкращі збірні Європи приїхали у Німеччину, щоб позмагатися за перемогу. Вболівай за улюблені команди!
Сила духу є у кожного, у чому твоя?
Nemiroff De Luxe. That’s my spirit.

У першому турі команда Юліана Нагельсманна “проїхалась” по Шотландії 5:1 (Вірц, 10, Мусіала, 19, Гаверц, 45+1, Фюллькруг, 68, Джан, 90+3). Цікаво, що єдиний м’яч шотландців у тій грі став автогол центрбека Реала та збірної Німеччини Антоніо Рюдігера, який прикро зрізав м’яч у свої ворота.

Збірна Німеччини / Фото Getty Images

У другому турі німці здолали Угорщину 2:0. Перемогу принесли голи Мусіали та Гюндогана. В останньому турі групового раунду Німеччина вперше не змогла набрати 3 бали. Переможну ходу “бундестім” зупинила Швейцарія. Саме футболісти “червоних хрестів” першими розмочили нулі на табло завдяки голу Ндоє. Гоподарка Євро-2024 змогла врятуватись від поразки лише у компенсований до матчу час. Фюллькруг, який став джокером Нагельсманна, забив свій другий гол на турнірі – 1:1.

ШВЕЙЦАРІЯ. Другою командою із цієї групи, яка напряму вийшла у плей-оф, стала Швейцарія. Швейцарці, як і німці, пройшли груповий етап без поразок. Щоправда, свою єдину перемогу Швейцарія оформила у першому турі над Угорщиною 3:1. У наступних двох матчах була зафіксована нічия із однаковим рахунком 1:1 (Із Шотландією та Німеччиною).

Збірна Швейцарії / Фото Getty Images

У трьох турах швейцарці набрали 5 балів та розмістились одразу за спиною у лідерки групи Німеччини, яку вважають однією із головним фавориток на Євро-2024. Домашній статус лише додає впевненості.

Збірні Угорщини (3 бали) та Шотландії (1 пункт), які посіли у цій групі третю та четверту сходинки відповідно, вилетіли із Євро-2024.

  • У складі збірної Німеччини два найкращі бомбардири групового етапу – Фюллькруг та Мусіала, у якиих по 2 результативні удари.
  • У збірної Швейцарії немає явного лідера за кількістю м’ячів: Ебішер, Дуа, Емболо, Шакірі та Ндоє мають у своєму активі по голу.

ГРУПА “В” (Іспанія, Італія)

ІСПАНІЯ. Квартет “В” виграла “Фурія Роха”, яка за три матчі набрала 9 балів. Іспанія стала єдиною збірною серед усіх, яка змогла здобути максимуму очок.

Збірна Іспанії / Фото Getty Images

Щоправда, над результативністю іспанцям потрібно ще попрацювати. Якщо у першому поєдинку проти Хорватії підопічні Луїса де ла Фуенте наколотили у ворота суперника три голи 3:0 (Мората, Руїс, Карвахаль), то вже у двох наступних іграх забили лише двічі.

Відзначимо, що у ворота Італії іспанці не забивали. Єдиний гол у тому матчі, який став переможним для “Фурії Рохи”, забив у власні ворота італійський захисник Болоньї Калафіорі.

ІТАЛІЯ. Чинні чемпіони Європи продемонстрували не надто впевнену гру у груповому етапі Євро. У трьох матчах італійці набрали 4 бали та посіли другу позицію у квартеті, поступившись лише Іспанії.

Збірна Італії / Фото Getty Images

Стартувала “скуадра адзурра” на Євро-2024 із валідольної перемоги над Албанією 2:1. Хоча саме албанці першими відкрили рахунок у грі. Вже на 1-й хвилині Дімарко вкинув м’яч із ауту прямо у ноги Байрамі, який забив найшвидший гол у матчах чемпіонату Європи.

У наступному матчі італійська збірна сама собі привезла втрату очок. Єдиний гол у поєдинку проти “Фурії Рохи” забив у власні ворота центрбек Калафіорі. Оборонець Болоньї прикро зрізав м’яч у володіння Доннарумми 1:0.

В останній грі групового етапу команда Спалетті зустрічалась із Хорватією. Першими нулі у поєдинку змінили “шашкові”. На 54-й хвилині Модрич не переграв Доннарумму, але у тій же атаці таки запхав м’яч у сітку італійських воріт 1:0. Все йшло до мінімальної перемоги Хорватії, яка була так їм потрібна. Однак на восьмій компенсованій хвилині Дзакканьї своїм голом зруйнував усі надії Хорватії на чолі із Модричем на вихід у плей-оф Євро-2024. Навіть третє місце у групі не гарантувало “полум’яним” вихід у наступний раунд.

У цьому квартеті немає головного лідера бомбардирських перегон. Усі футболісти забили не більше одного гола.

Шлях на Євро-2024 у цій групі припиняють збірні Хорватії (2 очки) та Албанії (1 бал).

ГРУПА С (Англія, Данія, Словенія)

АНГЛІЯ. Збірна Гарета Саутгейта прогнозовано виграла групу. Щоправда, гра англійської команди була далека від ідеалу. Лише 5 очок у трьох матчах набрали “три леви”. Стартувала Англія на Євро-2024 із мінімальної перемоги над Сербією 1:0. Єдиний гол у зустрічі був забитий на 13-й хвилині Беллінгемом.

Філ Фоден із Гаретом Саутгейтом / Фото Getty Images

От у двох наступних турах англійці розписали нічию; 1:1 із Данією та 0:0 зі Словенією. Якщо у грі проти данців ще куди не йшло, то мирова зі словенською командою стала сенсацією цього квартету. Взагалі груповий раунд чемпіонату Європи у Німеччині подарував нам чимало несподіваних результатів.

ДАНІЯ. Команда, яка вийшла у плей-оф Євро-2024 із другого місця таблиці. Данія стала дружньою збірною, адже не завдала жодному опоненту поразки. Однак й не зазнала сама жодного фіаско, в усіх трьох матчах данці набирали по одному балу, розписуючи мирові: двічі по 1:1 із Словенією та Англією та 0:0 із Сербією

Збірна Данії / Фото Getty Images

Навіть трьох очок вистачило збірній Данії, аби продовжити боротьбу на цьому чемпіонаті Європи.

СЛОВЕНІЯ. Третя збірна цього квартету, яка пробилась до плей-оф Євро-2024 з футболу. Словенці, як і данці, не програвали у розіграші групового раунду. Ідентичний показник: дві мирові із Данією та Сербією та нульова нічия із англійцями.

Збірна Словенії / Фото Getty Images

Два голи словенської збірної у свій актив записали Корнічнік та Янжа.

ГРУПА “D” (Австрія, Франція, Нідерланди)

АВСТРІЯ. Збірна, якій не пророчили перше місце у квартеті. Австрія із прикрої поразки стартувала на Євро-2024 проти Франції. Єдиний гол у матчі забили навіть не “Ле Бле”, а автогол від австрійського захисника Вобера на 38-й хвилині гри. Більше м’яч не опинявся у сітці воріт Пенца 0:1.

Збірна Австрії / Фото Getty Images

А от у двох наступних турах уболівальники збірної Австрії не знали гіркого смаку поразок та навіть мирових: перемоги над Польщею 3:1 та Нідерландами 3:2. Особливої уваги вартує матч проти “помаранчевих”, у якому тричі виходили уперед в рахунку. Щоправда, перший гол у їх актив приніс форвард збірної Нідерландів Мален, який оформив найшвидший автогол в історії чемпіонату Європи.

ФРАНЦІЯ. А от французька збірна неприємно здивувала на груповому етапі. Лише одна перемога над Австрією, і те випадкова, та дві нічиї (із Нідерландами 0:0 та Польщею 1:1).

Кіліан Мбаппе у захисній масці / Фото Getty Images

Відзначимо, що у загальну групу “Ле Бле” повернувся після перелому носа Мбаппе. Кіліан забив той поки що єдиний справжній гол Франції на Євро-2024. Сталось це із пенальті у грі проти поляків. І навіть спеціальна маска не обличчі не завадила новачку Реала нарешті відкрити лік своїм голам.

НІДЕРЛАНДИ. “Помаранчеві” вийшли у плей-оф Євро-2024 із третього місця групи “D”. Збірна Нідерландів стала найкращою командою серед країн, які посіли у своїх групах треті позиції. Вона, збірні Словаччини та Грузії із шести можливих збірних набрали по 4 бали у рамках групового етапу змагань.

Збірна Нідерландів / Фото Getty Images

Футболісти пережили увесь спектр емоцій на цьому чемпіонату Європи: перемога над Польщею 2:1, нічия із Францією 0:0 та поразка від Австрії 2:3.

ГРУПА “Е” (Румунія, Бельгія, Словаччина)

РУМУНІЯ. Вже у першому турі румуни показали, що приїхали у Німеччину не бути “хлопчиками для побиття”. Румунська збірна розгромила Україну 3:0, створивши одну із сенсацій на Євро-2024.

Збірна Румунії / Фото Getty Images

У наступному матчі румуни прогнозовано зазнали першої поразки на турнірі від злих бельгійських футболістів 0:2. Голи у румунські володіння забивали Тілеманс та Де Брюйне. В останньому турі Румунія врятувала нічию у грі проти Словаччини 1:1. Цей результат був не на руку Україні, за те підходив обом цим збірним.

Румунія сенсаційно із першого місця групи “Е” попрямувала у плей-оф Євро-2024.

БЕЛЬГІЯ. Ця збірна змогла напряму пробитись в 1/8 фіналу лише завдяки нульовій мировій в останньому турі із Україною. Також нічия у паралельному матчі була оптимальною для команди Тедеско.

Збірна Бельгії / Фото Getty Images

До цього матчу бельгійська збірна несподівано мінімально програла Словаччині 0:1 та переграла Румунію 2:0. Підопічні Тедеско набрали 4 очки, аби посісти другу місце у квартеті “Е” та збереження боротьби на Євро-2024.

СЛОВАЧЧИНА. Одна із чотирьох збірних, які посіли треті місця у своїх групах, котра пробилась до плей-оф турніру. Словаччина стартувала із перемоги над бельгійцями 1:0. Але вже у другому турі поступилась Україні 1:2. Хоча першою відкрила рахунок у тій грі. Зробив це Шранц, який забив вже свій другий гол на чемпіонаті континенту у Німеччині.

Збірна Словаччини / Фото Getty Images

Однак голи Шапаренка та Яремчук привели до втрати очок у словацької збірної.

В останньому турі групового етапу словаки зіграли внічию із Румунією 1:1. Гол у складі Словаччини забив Дуда на 24-й хвилині матчу.

Україна – єдина збірна квартету “Е”, яка вилетіла із Євро-2024 з футболу.

Одразу два футболісти цієї групи забили більше одного голу. Мова йде про Маріна із Румунії та Шранца, який представляє збірну Словаччини. В обох по 2 м’ячі.

ГРУПА “F” (Португалія, Туреччина, Грузія)

ПОРТУГАЛІЯ. В останній групі “F” вийшли у плей-оф одразу три із чотирьох збірних. Із першого місця зробила це Португалія, яку вважали фавориткою цієї групи, набравши 6 балів. У перших двох турах португальця не знали смаку поразок: перемоги над Чехією 2:1 (автогол Гранца та гол Консейсау) та Туреччиною 3:0 (Сілва, автогол Акайдина, Фернандеш).

Збірна Португалії / Фото Getty Images

В останньому турі збірна Португалії несподівано була скривджена Грузією 0:2. Слід відзначити, що у перших трьох матчах Роналду не забивав. Наразі результативність Кріштіану мовчить.

ТУРЕЧЧИНА. Ця збірна набрала стільки ж очок, як і тріуфаторка цієї групи Португалія – 6 балів. Однак у турнірній таблиці закінчила груповий етап лише на другому місці. Все через те, що очна зустріч цих збірних закінчилась перемогою команди Роналду 0:3 (у другому турі).

Арда Гюлер / Фото Getty Images

Стартувала Туреччина ж на Євро-2024 із впевненої перемози над Грузією 3:1. Так само із гарним настроєм та 3 балами турецька збірна закінчила гру останнього туру, де зустрічалась із Чехією 2:1.

ГРУЗІЯ. Головна сенсація Євро-2024 у Німеччині. Грузія вперше у своїй історії вийшла у фінальну частину турніру. А тепер ще й запалила у ній. Початок чемпіонату був не таким радісним, як останній матч групового етапу. Грузія із поразки від Туреччини 1:3 розпочала для себе Євро. Гол престижу забив Мікаутадзе.

Збірна Грузії / Фото Getty Images

У наступному турі грузини розписали нічию із чехами 1:1. У Грузії із пенальті відзначився Мікаутадзе. Закінився груповий етап для грузинів справжньою несподіванкою – перемогою над лідеркою квартету Португалією 2:0. Величезна жага до звитяги та характер принесли для збірної Грузії неймовірний історичний результат – вихід із третього місця групи “F” у плей-оф Євро-2024.

Оце так! Нападник збірної Грузії Жорж Мікаутадзе став лідером бомбардирських перегонза підсумками групового раунду Євро-2024. У його активі 3 голи. Жорж забивав в усіх трьох матчах поспіль. Стільки м’ячів не забив більше жоден футболіст.

Із цього квартету додому поїхала Чехія (1 бал).

Пари 1/8 фіналу Євро-2024

  • Іспанія – Грузія (30 червня)
  • Німеччина – Данія (29 червня)
  • Потугалія – Словенія (1 липня)
  • Франція – Бельгія (1 липня)
  • Румунія – Нідерланди (2 липня)
  • Австрія – Туреччина (2 липня)
  • Англія – Словаччина (30 червня)
  • Швейцарія – Італія (29 червня)

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *