Близько 40% повернутих з полону мали статус зниклих безвісти, – Лубінець

Близько 40% повернутих з полону мали статус зниклих безвісти, – Лубінець Діана КвасневськаОсновні тези

  • Близько 40% повернутих з полону мали статус зниклих безвісти, їх полон не підтверджував Міжнародний комітет Червоного Хреста.
  • Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець провів зустріч з рідними зниклих безвісти та полонених військових, відповідаючи на їхні питання щодо пошуку зниклих.
  • На зустрічі були присутні представники різних державних структур, таких як Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, СБУ, Пенсійний фонд, Нацполіція, МОУ, МВС, та Офіс Генпрокурора.
  • Обговорювалися питання комунікації з російською уповноваженою з прав людини, залучення третіх країн, репатріації тіл, взаємодії державних структур щодо ДНК-експертиз та виплат для родин загиблих захисників.

Лубінець зустрівся з рідними військових, які зникли безвісти або в полоні росіян / Колаж 24 Каналу (фото з телеграму Координаційного штабу та Дмитра Лубінця)

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини розповів, що зустрічався з рідними зниклих безвісти та полонених військових. Посадовець серед іншого й відповідав на питання сімей.

На зустріч прийшли орієнтовно 300 рідних, щоб почути відповіді на свої запитання. Дмитро Лубінець пояснив, що родичі цікавилися особливостями пошуку зниклих безвісти.

Що розповів Лубінець про зниклих безвісти та полонених

Підкреслив, що для нас немає юридичної відмінності між ними та тими, хто має статус військовополонених: близько 40% повернутих з полону – це особи, які мали статус зниклих безвісти за особливих обставин і не були підтверджені Міжнародним комітетом Червоного Хреста,
– розповів посадовець.

Дмитро Лубінець пояснив, що на зустрічі:

  • розповіли про комунікацію щодо повернення військовополонених з російською уповноваженою з прав людини та залучення представників третіх країн;
  • відповіли на питання щодо репатріації тіл, взаємодії держструктур стосовно ДНК-експертиз та виплати для родин загиблих захисників.

На зустрічі також були представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об’єднаного центру СБУ, Пенсійного фонду, Департаменту соцзабезпечення Міноборони, Нацполіції, Міністерства внутрішніх справ, Офісу генпрокурора, Генштабу ЗСУ.

До речі, 13 та 14 вересня відбулось два обміни військовополоненими. Україна повернула з полону 49 людей та 103 захисників відповідно.

Під час обмінів вперше за довгий час з полону вдалося звільнити 23 жінки, а також повернути азовців.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *