Битва за Україну. День вісімсот вісімдесят сьомий

Битва за Україну. День вісімсот вісімдесят сьомий 29.07.2024 21:22 Укрінформ 29 липня в Україні відзначається День Сил спеціальних операцій. Кіберфахівці ГУР атакували Центробанк РФ. Завтра відключення енергопостачання не прогнозується

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот вісімдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– В Україні 29 липня відзначається День Сил спеціальних операцій ЗСУ, започаткований указом Президента 26 липня 2016 року – Укрінформ.

Президент Зеленський

  • привітав Сили спецоперацій Збройних сил України з професійним святом – Фейсбук Зеленського.
  • приїхав у передовий командний пункт біля Вовчанська на Харківщині, привітав воїнів ССО ЗСУ з їх професійним святом та нагородив державними нагородами – Телеграм-Зеленського.
  • у рамках поїздки до Харківської області відвідав місто Дергачі, оглянув відновлені багатоквартирні будинки та поспілкувався з жителями – сайт глави держави.
  • провів нараду щодо безпекової та енергетичної ситуації. Основна увага – підготовці Харкова та області до опалювального сезону – Телеграм глави держави.

– Уранці 29 липня кіберфахівці ГУР Міноборони атакували Центробанк РФ – Укрінформу повідомило обізнане джерело у розвідці. Ресурси Центробанку працюють або зі значними перебоями, або взагалі недоступні для користувачів.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Найгарячіші ділянки фронту. Найважливіші бойові операції. Найвідповідальніші завдання. Про роботу воїнів Сил спеціальних операцій зараз не можемо багато говорити, але це завжди результати, які зміцнюють Україну та послаблюють російських окупантів».

Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі: «З Росією, якою вона є сьогодні, неможливо досягти миру, оскільки вона хоче отримати вигоду від агресії. Тому відповідати на це потрібно силою, а не поступками».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– У ГУР підтвердили удар по російському аеродрому «Оленья» в Мурманській області, де був пошкоджений стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3 – Андрій Юсов, представник ГУР.

– Супутники зафіксували наслідки ракетної атаки ЗСУ по аеродрому Саки в тимчасово окупованому Криму – «Крим. Реалії». На знімках за 28 липня, видно, що на частині аеродрому, де базувалися літаки Су-30, з'явилися темні плями, які можуть свідчити про пожежу та/або вибухи.

– У ніч проти 29 липня дрони-камікадзе атакували Орловську область Росії, унаслідок чого пошкодження отримала електростанція – росЗМІ.

– Російські окупанти сконцентрували зусилля на Харківщині в районах Липців, Глибокого, Мороховця, Красного та Вовчанська – Віталій Саранцев, речник ОТУВ «Харків». Росіяни постійно намагаються змінювати свою тактику, шукають нові ходи, щоб обійти позиції Сил оборони.

– На лінії фронту від початку доби відбулося 99 бойових зіткнень, більшість – на Покровському та Курахівському напрямках – Генштаб ЗСУ (станом на 16:00).

  • На Покровському напрямку окупанти за підтримки авіації здійснили 36 спроб потіснити українських захисників із займаних позицій у районах десяти населених пунктів. Найактивніше ворог діє біля Прогресу, Новоолександрівки, Тимофіївки та Желанного. Сили оборони стримують натиск.
  • На Курахівському напрямку відбулися бої поблизу Костянтинівки, Антонівки та Парасковіївки – сьогодні зупинено 17 атак окупаційної армії.
  • Кількість ворожих атак на Торецькому напрямку від початку доби зросла до 12. Ворог зосереджує зусилля в районах Північного, Залізного та Нью-Йорка. Українські вояки відбили вісім атак, решта – триває. Окупанти скинули 8 КАБів на Торецьк і прилеглі до нього території.

– Повітряні сили збили керовану авіаційну ракету Х-59/Х-69 та дев’ять із десяти БпЛА «Shahed-131/136». Повітряні цілі знищено у Дніпропетровській, Херсонській та Кіровоградській областях – Микола Олещук, генерал-лейтенант, командувач Повітряних сил.

– Українська розвідка оцінює вдалу акцію повстанців туарегів проти російської ПВК «Вагнер» у Малі як таку, що може мати вплив на всю РФ. Розвідувальне відомство також натякає на можливість подальших подій у цьому контексті – Андрій Юсов, представник ГУР. Українська розвідка перевіряє заяви повстанців-туарегів із Малі щодо їх готовності передати Україні полонених найманців російської ПВК «Вагнер».

***

– Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець у другу річницю теракту в Оленівці закликав ООН відновити роботу з розслідування вбивства українських військовополонених – Фейсбук Лубінця.

– Кількість поранених внаслідок російського обстрілу 28 липня Комишан Херсонської області зросла до дев’яти – Херсонська ОВА.

– Сьогодні росіяни вдарили по Торецьку і Гродівці на Донеччині, через ворожі обстріли загинули чотири людини, ще троє – зазнали поранень поранень – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– До Києва з візитом приїхала спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер та керівники американських компаній Amentum, Clayco Inc та WestingHouse Nuclear – Бріджит Брінк, посол Сполучених Штатів в Україні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся зі Спеціальним представником США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер – Телеграм глави уряду. На зустрічі обговорювалося надання Україні країнами G7 доходів від заморожених активів РФ, фінансування бюджетних видатків, проєкти відновлення та підтримка енергетики, питання роботи Мультидонорської координаційної платформи. Україна вдячна за $7,85 млрд прямої бюджетної підтримки, яка має надійти від США цього року. Перші $3,9 млрд очікуються вже найближчими тижнями.

– Спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер заявила, що нинішня поїздка в Україну є для неї останньою на цій посаді, оскільки її повноваження обмежуються роком – Укрінформ.

– Міністр освіти, культури, спорту та науки Японії Моріяма Масахіто прибув до Києва. 29 липня він відвідав Ірпінь і Бучу, а також ознайомився з навчанням студентів Немішаївського фахового коледжу у Бучанському районі.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю «Українським новинам» заявив:

  • про необхідність створення в Україні інституту відкликання народного депутата;
  • про підвищення податків. Парламент може не схвалити урядової законодавчої ініціативи;
  • Денис Шмигаль є найкращим прем'єр-міністром за всю історію України. Тому що він технократ і очолює технократичний уряд.

– Міноборони підтримало законопроєкт «Про міжнародні оборонні компанії» із зауваженнями – Урядовий портал. У законопроєкті зазначається, що такі компанії зможуть проводити діяльність виключно за кордоном, але з реєстрацією та сплатою податків в Україні. Такі компанії зможуть надавати оборонні послуги.

– З місць відбування покарання уже вирушили на фронт 3823 засуджених громадян – Олена Шуляк, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

– Міністерство економіки оголосило про запуск платформи «Пульс», яка дозволить підприємцям поскаржитися на державний орган та навіть на конкретного працівника органу влади, який перешкоджає роботі бізнесу. Наразі «Пульс» перебуває на етапі бета-тестування – Юлія Свириденко, міністерка економіки.

– Нацкомісія зі стандартів державної мови підготувала висновок щодо проєкту стандарту «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння А1-С2» – Мінреінтеграції.

– Абсолютна більшість українців – 90% – вважають найважливішим право людини на життя, на другому місці – право на свободу та особисту недоторканність – Андрій Сухарина, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

– В Україні відновили 884 медичні заклади, з них 523 – повністю, а 361 – частково – МОЗ.

– Станом на ранок 29 липня через негоду знеструмлені 93 населені пункти у чотирьох областях України – Міненерго.

– Завтра відключення енергопостачання не прогнозується – Укренерго.

***

– Начальнику так званої Волноваської виправної колонії та його заступнику повідомили про підозру у вбивстві українських військовополонених в Оленівці у липні 2022 року – пресслужба Офісу генпрокурора.

– Детективи Територіального управління БЕБ у Київській області спільно з оперативниками Кіберполіції викрили масштабну схему нелегального виробництва рідин для електронних сигарет – пресслужби БЕБ і СБУ.

– Працівники Нацполіції України викрили організовану злочинну групу з числа чинних і колишніх посадовців державного земельного кадастру в Київській області, яка шахрайським шляхом заволоділа ділянкою площею 8 гектарів на території національного природного парку «Голосіївський» – Нацполіція.

– Колишня суддя Джанкойського суду АР Крим Ганна Холкіна заочно отримала 12 років ув’язнення з конфіскацією майна за державну зраду – Центр журналістських розслідувань.

***

– Доходи загального фонду держбюджету України за перше півріччя 2024 року перевиконані на 18,8%, а видатків проведено на 11% менше запланованого – Держказначейство.

– ПриватБанк виставив на продаж за 430 млн грн ТРЦ «Приозерний» у Дніпрі, який у квітні 2024 року відсудили у пов’язаної з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим компанії «Місія-1» – Ліга.Новини.

– За даними Мінфіну, станом на 30 червня 2024 року державний та гарантований державою борг становив 6 168 млрд грн, у валютному еквіваленті – 152,2 млрд дол. – Данило Гетманцев, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

– З початку 2024 року за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» підприємці отримали 13 839 кредитів на 52,3 млрд грн, з яких від банків державного сектору економіки – 10 471 кредитів на 27 млрд гривень – пресслужба Мінфіну.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– США оголосили про новий пакет безпекової допомоги для України у розмірі до $200 мільйонів – Голос Америки.

– Фінансова гвардія Флоренції за запитом про міжнародну правову допомогу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Києва вилучила у російського бізнесмена активи на суму 41 млн євро – Ansa.

– Уряд Німеччини за останній час спільно з Данією передав Україні вісім бойових танків Leopard 1 A5. Загалом Україна отримала від Німеччини 58 танків Leopard 1A5 – «Європейська правда». Також Київ отримав 21 тисячу боєприпасів до самохідних зенітних установок Gepard, а також дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 2 із запчастинами.

– Повномасштабний конфлікт на Корейському півострові може спричинити загибель мільйонів людей і коштувати с світу 3,9% ВВП – це більш як удвічі більше, ніж збитки від нападу Росії на Україну – Bloomberg.

– Держсекретар США Ентоні Блінкен на зустрічі в Токіо з міністром закордонних справ Індії Субраманьямом Джайшанкаром наголосив на необхідності встановлення справедливого та міцного миру в Україні відповідно до Статуту ООН – Держдеп.

– Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні під час візиту до Пекіна обговорила із головою КНР Сі Цзіньпіном війну в Україні, ситуацію на Близькому Сході та інші нагальні питання – ANSA.

– Ніколас Мадуро знову переміг на президентських виборах у Венесуелі, згідно з результатами, опублікованими виборчою радою – ВВС.

– Керуючий майном російського мільярдера-олігарха Петра Авена погодився на конфіскацію понад 750 000 фунтів стерлінгів, щоб завершити майже дворічне розслідування британської поліції щодо ухилення від санкцій – Bloomberg.

– До Конституційного суду Грузії подали вже третій позов щодо закону про «іноагентів», який підтримали 38 депутатів – NewsGeorgia. 63% грузин вважають, що країна розвивається у хибному напрямку.

***

– Військово-політичний кабінет Ізраїлю уповноважив уряд прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу ухвалити рішення про «спосіб і час» відповіді на ракетний удар «Хезболли» по окупованих Ізраїлем Голанських висотах, внаслідок якого загинули 12 дітей – CNBC.

– Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац відповів на погрозу вторгнутися в Ізраїль від президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, порівнявши його з колишнім іракським диктатором Саддамом Хусейном – Times of Israel.

ВОРОГ

– Росія використала святкування Дня військово-морського флоту, щоб продемонструвати готовність створити нібито очолювану Росією групу держав для згуртування проти Заходу – ISW.

– Дев'ять російських ув'язнених, які підписали контракти з міноборони РФ, втекли з військового полігону в Бєлгородській області. Також з однієї з військових частин на ТОТ втік Євген Зарубін, інструктор загону «Шторм Z», що складається переважно з російських в'язнів. Раніше він записав відео про великі втрати у бою біля міста Вовчанськ Харківської області – росЗМІ.

– На Росії, в підмосковній Кубинці одна людина загинула, ще троє постраждали внаслідок удару блискавки у парку «Патріот» міноборони РФ – Радіо Свобода.

– Російським компаніям стало важко проводити транскордонні платежі у китайській валюті. Зараз близько 80% платежів в юанях повертаються назад до РФ. Клієнтам доводиться вдаватися до послуг посередників та закладати додаткові комісії – «Комерсант».

– У Волгоградській області біля станції «Котельникове» зійшли з рейок вісім вагонів пасажирського потяга Казань-Адлер, кількість постраждалих може перевищити 100 осіб – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Грузія Кібератака Позов США Свято Законопроєкт Харківщина Хезболла допомога Зеленський Голанські висоти ССО Війна з Росією Центробанк Іноагент Ракетний удар

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *