Володимир Зеленський прокоментував можливість перемир’я з Росією

Зеленський висловився щодо перемир’я з Росією / Фото Офісу Президента

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну минуло 816 днів. Володимир Зеленський прокоментував можливість перемир’я з російською стороною.

Про це президент України висловився в інтерв’ю французькому інформагентству AFP, інформує 24 Канал.

Що заявив Зеленський

Київ прийме лише справедливий мир, попри заклики Заходу до швидкого вирішення. Український гарант також повторив заклик до союзників надіслати більше протиповітряної оборони та винищувачів і сказав, що найбільша перевага Росії – це заборона Україні використовувати надану Заходом зброю для ударів по території Росії.

Зеленський зазначив, що у зв’язку з тим, що в суботу (18 травня) набув чинності закон про мобілізацію, він визнав проблеми з укомплектованістю та моральним духом в українських лавах, у яких часто не вистачає озброєння та особового складу, оскільки минає третій рік війни.

Попри те, що російські війська поступово просувалися в останні місяці, вони досягли більших успіхів уздовж північно-східного кордону під час наступу, який розпочався 10 травня в Харківській області. Але в п’ятницю президент заявив, що Україна буде тримати свої лінії оборони та зупинить будь-який великий прорив Росії.

“Ніхто не збирається здаватися”, – сказав Зеленський.

Мирний саміт у Швейцарії

Український гарант також закликав Китай і розвинені країни світу взяти участь у мирному саміті з десятками лідерів, який вже в червні відбудеться у Швейцарії. Зазначимо, що Росія не була запрошена.

Президент сказав, що такі глобальні гравці, як Китай, “мають вплив на Росію. І чим більше таких країн буде на нашому боці, я б сказав, на боці завершення війни, тим більше Росії доведеться рухатися і з ними рахуватися”.

Ми хочемо, щоб війна закінчилася справедливим миром для нас. Захід хоче, щоб війна закінчилася. Крапка. Якомога швидше. І для них це справедливий мир,
– наголосив Зеленський.

Перемир’я під час Олімпіади

Президент України Володимир Зеленський відреагував на ідею Еммануеля Макрона стосовно перемир’я з росіянами на час проведення Олімпіади-2024.

“Давай чесно, я сказав. Еммануелю, ми не можемо вірити. Ну уявімо, що є якесь перемир’я. По-перше, ми не довіряємо Путіну. Тому, це така історія собі. Друга історія – він не виведе війська, правильно? Третя історія – навіть, уявімо собі, що два тижні якесь олімпійське перемир’я і всі стоять на місці. Скажи мені, я сказав Еммануелю, ну скажи мені, хто може фіксувати, що Росія не буде використовувати цей час для того, щоб підтягнути свої сили на нашу територію?” – підкреслив Зеленський.

Він зазначив, що з боку України “хитрощів не буде”, але “буде безумовна ініціатива в руках” Росії.

Якщо це перемир’я, спортивне олімпійське перемир’я на час Олімпіади, саме сухопутне перемир’я – це буде перевага у них, тому що є ризик, що коли ми не відбиваємо їх удари, і не зупиняємо їх вогнем навіть там, де вони просуваються, є ризик, що вони підтягнуть важку техніку на нашу територію. І ніхто не зможе їх зупинити,
– сказав Зеленський.

За його словами, технічно це фіксуватимуть, і партнери скажуть, що перемир’я зірвано, але тоді, як вказав президент, виникає питання – “для чого це було зроблено?”

“Тобто, тут більше питань, ніж відповідей. Хоча, я хочу сказати, моя позиція в цілому … Ми не проти перемир’я, ми не проти закінчення війни, але ми про справедливе закінчення війни. І ми проти будь-якого перемир’я, яке грає на руку ворогу, ось проти чого”, – пояснив Зеленський.

“Росія просуватиме свою “формулу миру”, якщо в України не вийде”

Президент зазначив, що є поле бою і є дипломатія: 2 паралельних шляхи. Є динаміка на полі бою, ми будемо потужніше виглядати в дипломатичному сенсі. Якщо ми будемо слабкі на полі бою, ми будемо не суб’єктами, а об’єктами в дипломатичному напрямку. Ми просуваємо Саміт миру, тому що тут є ініціатива у нас… Ми сьогодні є ініціативні, а це означає, що ми не є об’єктом на цьому майданчику. Якщо у нас не вийде, якщо Захід не буде об’єднаний, Росія буде просувати свою “формулу миру”, свій майданчик”, – зазначив президент.

Яких рішень Україна очікує від Саміту миру

  • Наша країна очікує, що учасники Глобального саміту миру разом складуть план дій щодо трьох пунктів.
  • За словами Президента, ідеться про вільне судноплавство. Цей пункт передбачає захист портової інфраструктури, харчову безпеку для всього світу та розвиток економіки для нашої країни. Також під час Саміту обговорюватимуть ядерну й енергетичну безпеку, щоб зупинити удари по критичній інфраструктурі. І третій пункт – обмін полоненими та повернення незаконно депортованих дітей.
  • “Якщо ми вийдемо із Саміту з цими трьома кроками, з погодженням у більшості країн цих позицій, це говоритиме, що далі Росія їх не блокуватиме, а ми розроблятимемо з тими чи іншими країнами на технічному рівні вже покроковий, дуже докладний план кожного із цих пунктів”, – сказав Володимир Зеленський.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *