“Місяць, може довше”: Bloomberg дізнався про можливі затримки нової допомоги США для України

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Нова допомога США Україні під ризиком відтермінування до середини грудня, а може й довше, “що ставить під сумнів здатність Вашингтона підтримувати приплив зброї”, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Прихильники України в Конгресі США, як повідомляється, “ведуть важку боротьбу” за великий пакет допомоги, долю якого тепер обплутано партійною боротьбою з приводу прикордонної політики та відірвано від обов’язкових законопроектів, які спонукали б до швидких дій.

“Найшвидше Конгрес зможе завершити переговори та ухвалити нову допомогу Україні в середині грудня, майже через два місяці після того, як президент Джо Байден вперше зробив запит на 61 мільярд доларів для країни у її війні проти росії”, – зазначає видання.

За словами представника Міноборони країни, США почали обмежувати потік військової допомоги через очікування.

Сенатори від обох партій планують найближчими днями працювати над угодою щодо пакету допомоги у поєднанні з прикордонною політикою, за якою вони зможуть проголосувати після повернення до Вашингтона з Дня Подяки наприкінці цього місяця.

“Нам потрібно підштовхнути себе до переговорів наступного тижня”, – заявив у четвер Кріс Кунс, демократ, який має тісні зв’язки з Байденом.

Конгрес має діяти “у терміни, які матимуть значення”, додав Кунс.

“Внутрішня боротьба республіканців і вимоги прихильників жорсткої лінії загрожують перенести розгляд Конгресом чергової поставки боєприпасів та озброєння на новий рік, попри попередження речника Білого дому з національної безпеки Джона Кірбі про те, що США “наближаються до кінця” ресурсів, доступних для України”, – пише видання.

“Це активний фронт, і наша здатність продовжувати підтримувати Україну перебуває під дедалі більшою загрозою”, – сказав Кірбі.

Впливові прихильники України в Конгресі заявили, що залишаються впевненими в більшій допомозі США. Голова комітету Палати представників із закордонних справ Майкл Маккол заявив, що “немає шансів”, що допомога не буде схвалена. “Це надто важливо”, – сказав він.

Але, зауважує видання, це буде політично складно для спікера Палати представників Майка Джонсона, який справляється з негативною реакцією серед консерваторів, які дотримуються жорсткої лінії, щодо свого плану щодо запобігання “шатдауну” в США. Багато з цих ультраконсерваторів, як повідомляється, також виступають проти допомоги Україні, і достатньо кількох із них, щоб скинути Джонсона, як вони це зробили з його попередником Кевіном Маккарті.

Представник Чіп Рой, техаський республіканець від «Фракції свободи» прихильників жорсткої лінії, попередив про “проблеми в так званому раю”, якщо лідери республіканців дозволять проголосувати за допомогу Україні, не виконуючи при цьому вимог ультраконсерваторів щодо зміни імміграційної політики.

У Сенаті США лідер демократичної більшості Чак Шумер пообіцяв демократам, таким як Кунс, що законопроект про Україну буде винесено на голосування після перерви на День Подяки. Шумер також визнав, що будь-який пакет по Україні включатиме угоду щодо прикордонної політики.

Виокопоставлена сенаторка-республіканка з комісії Сенату з питань витрат Сьюзан Коллінз пізно ввечері в середу заявила, що переговори щодо прикордонної політики за зачиненими дверима просуваються і націлені на укладання угоди наступного тижня. “Мені сказали, що хоча на вихідних все виглядало дуже похмуро, сьогодні з’явилися нові ознаки життя”, – сказала вона.

Деякі республіканці бачать можливість укласти імміграційну угоду.

“Тим не менш, Джонсону, можливо, доведеться піти на компроміс за деякими вимогами консерваторів щодо прикордонної політики, такими як значне обмеження права просити притулок у США, щоб укласти угоду про допомогу Україні. І це може спровокувати консерваторів, які досі дарували йому медовий місяць”, – ідеться у статті.

“Проста обіцянка ухвалити закон не заспокоїть неспокійний правий фланг Джонсона, який тепер хоче пов’язати розподіл доларів допомоги Україні з досягненням конкретних цілей із закриття прикордонних переходів. Це залишить терміни постачання зброї невизначеними навіть після схвалення Конгресу”, – вказує видання.

Ці жорсткі вимоги настільки далекі від того, що можуть ухвалити демократи, що це, як вказано, викликало занепокоєння в цій партії, що не можна буде досягти жодної угоди в Сенаті, яку прийме Палата представників.

“Якщо ми не надамо Україні додаткову допомогу до кінця року, це було б помилкою історичного масштабу”, – заявив голова комітету Сенату з розвідки Марк Ворнер.

Нагадаємо

Голова дипломатії ЄС Боррель попереджає, що Європа “має бути готовою” до підтримки України на випадок скорочення допомоги США.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *