Битва за Україну. День шістсот чотирнадцятий

Битва за Україну. День шістсот чотирнадцятий 30.10.2023 20:37 Укрінформ У тимчасово окупованому Криму неподалік Оленівки Збройні сили України уразили стратегічний об'єкт системи ППО загарбників

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот чотирнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Хоча Китай не брав участі в третьому мирному саміті на Мальті, у МЗС Китаю заявили, що Пекін сприятиме переговорам між Росією та Україною щодо миру «по-своєму», назвавши війну «українською кризою» – Ван Веньбін, речник МЗС КНР.

***

Війна в Ізраїлі

  • Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський підкреслив широку підтримку, яку Ізраїль отримав в Україні з початку війни проти ХАМАС та відзначив уряд та українців за однозначне засудження ХАМАС – Ynet news. Україна є найбільш проізраїльською країною в Європі.
  • Армія оборони Ізраїлю заявляє, що за минулу добу завдала ударів по близько 600 об'єктах ХАМАС у секторі Газа, в тому числі по місцях зберігання зброї, укриттях і плацдармах – Times of Israel.
  • Вранці 30 жовтня ізраїльські танки дістались околиць міста Газа і перерізали ключову дорогу Палестини з півночі на південь – Times of Israel.
  • Через прикордонний перехід «Рафах» на кордоні з Єгиптом в'їхали 33 вантажівки з гуманітарною допомогою, що стало найбільшим конвоєм на палестинську територію – Times of Israel.
  • Прокурор МКС відвідав пункт пропуску біля Гази й закликав дотримуватися Женевської конвенції – Укрінформ.
  • Підконтрольне ХАМАС міністерство охорони здоров'я Гази заявило, що понад 8,3 тисячі палестинців загинули внаслідок бойових дій, що розпочалися після нападу бойовиків цього угруповання на Ізраїль 7 жовтня – The Guardian.
  • Сполучені Штати не будуть вводити свої війська в Ізраїль чи сектор Гази – Камала Гарріс віцепрезидент США.
  • Сполучені Штати працюють над тим, щоб надіслати Ірану «потужний» меседж для стримування його потенційної агресії – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому.
  • МЗС Ізраїлю підтвердило загибель 23-річної громадянки Німеччини Шані Лук, яку бойовики ХАМАС взяли в заручники та знущалися з неї – МЗС Ізраїлю.

Спроби врегулювання конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС

  • Рада Безпеки ООН збереться в понеділок на термінове засідання стосовно наземної операції армії Ізраїлю в секторі Гази – CNN. Ініціатором зібрання виступають Об’єднані Арабські Емірати.
  • Для врегулювання конфлікту між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель допускає проведення «мирного саміту» в Іспанії – Europa Press.
  • Туреччина наполягає на вжитті заходів для запобігання виходу конфлікту між Палестиною та Ізраїлем на регіональний рівень, зокрема початку мирного процесу при можливому використанні механізму гарантів – інформагентство DHA.
  • Велика Британія працює над тимчасовим припиненням бойових дій у секторі Гази, щоб доставити більше допомоги палестинцям – Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Британії.
  • Держсекретар США та міністр закордонних справ Туреччини по телефону обговорили останні події палестино-ізраїльського конфлікту та прогрес вступу Швеції в НАТО. Обидва заявили про необхідність взаємодії з регіональними лідерами для запобігання поширенню конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС, забезпечення звільнення заручників і мобілізації гуманітарної допомоги – Держдепартамент США.

Події у Махачкалі і реакція в світі на них

  • Унаслідок антисемітських заворушень в аеропорту столиці Дагестану постраждали понад 20 осіб, десятеро з них опинилися в лікарні – міністерство охорони здоров’я Дагестану.
  • Голова Республіки Дагестан Сергій Меліков заявив, що бунт в аеропорту Махачкали стався через заклики з України. Російське ФСБ буде вказувати на «український слід» у цій справі – росЗМІ.
  • Звинувачення російського Міністерства закордонних справ щодо нібито причетності України до антисемітських погромів у Дагестані – це «намагання перекласти відповідальність з хворої голови на здорову» – Олег Ніколенко, спікер українського зовнішньополітичного відомства.
  • У Європейській комісії відреагували на погром в аеропорту Махачкали, заявивши, що найрішучіше засуджують будь-який антисемітизм – Стефан де Кеерсмакер, речник Єврокомісії.
  • У НАТО заявили, що заворушення в аеропорту Махачкала не вигідні Кремлю, хоч вони і є результат розпалювання ненависті російською пропагандою – заява Яніса Сартса, директора Центру передового досвіду в галузі стратегічних комунікацій НАТО. 
  • Цей випадок не поодинокий в РФ. Це «культура ненависті до інших народів» – Володимир Зеленський, Президент України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Стефан де Кеерсмакер, речник Європейської комісії:  «ЄС підтримує українську Формулу миру, а також проведення глобального мирного саміту за якомога більш широкої міжнародної участі. Будь-які ініціативи з досягнення широкого, тривалого та справедливого миру в Україні мають ґрунтуватися на повній повазі до її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів».

Енн-Марі Тревельян, міністерка з питань Індо-Тихоокеанського регіону Великої Британії: «Схожа варварська війна, яку… Путін розв’язав проти України, може статися будь-де, тому має бути усвідомлення, що об’єднання зусиль є єдиним способом протистояти диктаторам, які порушують норми статуту ООН».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– У тимчасово окупованому Криму неподалік села Оленівка у ніч на 30 жовтня Збройні сили України завдали удару по місцю дислокації ракетно-зенітного полку ППО МО РФ. Поранено 17 загарбників – Центр стратегічних комунікацій ЗСУ.

– Сили протиповітряної оборони вночі збили всі 12 запущених росіянами ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» – Генштаб ЗСУ.

– У період з 23 по 29 жовтня Сили оборони ліквідували 4430 солдатів ЗС РФ, що приблизно відповідає кількості особового складу дев’яти батальйонів – Military Media Center.

– Найближчими днями очікується нова хвиля штурмів під Авдіївкою. Все без змін, ситуація складна. Вони підтягують багато техніки, перекидають особовий склад з інших напрямків – Віталій Барабаш, начальник Авдіївської міської військової адміністрації.

– Російські окупаційні війська готуються атакувати Авдіївський коксохімічний завод, який розташований на північ від міста – ISW.

– У районі Бахмута російські загарбники суттєво посилили своє угруповання та перейшли від оборони до активних дій – генерал-полковник Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ Збройних сил України. Активність російська армія проявляє в районі Куп'янська, де намагається просунутися вперед одразу на кількох напрямках.

– Загальні втрати ворога в операційній зоні ОСУВ «Таврія» за минулу добу становили 527 осіб. Три окупанти здалися в полон. Знищено 49 одиниць військової техніки. Крім цього, злетіли в повітря 4 склади з боєприпасами ворога – Олександр Штупун, речник Сил оборони Таврійського напрямку.

– У тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи. У Севастополі було чутно три вибухи. В районі Стрілецької бухти сильно димить. Ймовірно, є також приліт по аеродрому в Новофедорівці – ЗМІ.

***

– Зранку 30 жовтня армія РФ обстріляла судноремонтний завод в Одеському районі. Пожежу, яка виникла, оперативно ліквідували рятувальники. Пошкоджено адміністративну будівлю та техніку. Постраждали четверо людей – Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА.

Ворожі обстріли Херсона і Херсонщини

  • Близько півночі російські агресори обстріляли Центральний район Херсона – одна людина загинула, троє дістали поранення.
  • Російські окупанти атакували маршрутний автобус у Херсоні, внаслідок чого семеро людей отримали поранення – Роман Мрочко, керівник Херсонської МВА.
  • Росіяни обстріляли кладовище у Кіндійці на Херсонщині. Попередньо, загинула 1 особа – Роман Мрочко, керівник Херсонської МВА.

– Окупанти збираються перевести в «гарячий» режим вже третій блок окупованої ЗАЕС – «Інтерфакс-Україна».

– Російські війська вбили в Україні 510 дітей і ще 1141 дитині завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський і в.о. прем’єр-міністра Нідерландів Марк Рютте у форматі відеоконференції обговорили подальші оборонні потреби України, європейську безпеку та ситуацію на Близькому Сході – соцмережі Х лідерів. Винищувачі F-16, які Нідерланди пообіцяли надати для посилення української протиповітряної оборони, прибудуть до навчального центру в Румунії через два тижні.

– Кабінет міністрів

  • затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом терміном на 2024–2026 роки – Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.
  • схвалив постанову №1125, якою розширив умови надання грантів на розвиток садів і теплиць – Мінагрополітики.
  • вніс зміни до Правил дорожнього руху, замінивши в них скалькований з російської мови прикметник «учбовий» на «навчальний».

– У Міністерстві фінансів вважають, що зволікання з прийняттям заходів з боку FATF проти російської загрози світовій фінансовій системі не відповідає нічиїм інтересам – пресслужба Мінфіну.

– Український ветеранський фонд (УВФ) разом із партнерами презентував інтерактивну мапу ветеранських бізнесів, де вже представлено близько 400 пунктів підприємницької діяльності захисників України – Укрінформ.

– Владі треба розглянути можливість виокремлення найменш серйозної категорії злочинів, які підпадають під статті про колабораційну діяльність, а також забезпечити механізм люстрації щодо осіб, які мають пом’якшувальні обставини – Альона Луньова, директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA.

– Київська область передала для мобільних вогневих груп протиповітряної оборони 45 обладнаних турелями позашляховиків та низку іншого обладнання – Руслан Кравченко, очільник Київської обласної військової адміністрації.

– Міністерство відновлення провело зустріч з девелоперами, забудовниками та представниками будівельної галузі щодо їхньої можливої участі в другому етапі програми «єВідновлення» – компенсації українцям за повністю зруйноване житло – пресслужба міністерства.

– В Україні планують запустити «смарт-мобілізацію», щоб громадяни змогли самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватися – Михайло Федоров, віцепрем'єр, міністр цифрової трансформації.

– Повістки не будуть розсилатися українцям через сервіс Мінцифри «Дія» – Михайло Федоров, віцепрем'єр, міністр цифрової трансформації.

– Місія ЮНЕСКО протягом цього тижня оцінюватиме пошкодження, завдані пам’яткам культурної спадщини у Чернігові внаслідок російських ракетних атак – МКІП.

– На Рівненській атомній електростанції успішно пройшла неоголошена інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) – Держатомрегулювання. Метою інспекції – перевірка відсутності незаявлених ядерних матеріалів. Зауважень в інспекторів МАГАТЕ не виникло.

– Через негоду в Україні знеструмлено 100 населених пунктів у 6 областях – Міненерго.

***

– Після націоналізації Sense Bank українці відкрили в банку понад 100 тисяч вкладів загальною сумою близько 11 мільярдів гривень – пресслужба фінустанови.

– У понеділок тимчасовим чорноморським коридором на вхід до українських морпортів прямує два судна – Центр транспортних стратегій. Станом на 26 жовтня всього коридором на вхід скористалося 51 судно. Загалом 33 судна експортували понад 1,3 млн т української агропродукції та інших вантажів.

– Минулого тижня Фонд державного майна провів 12 приватизаційних аукціонів; вартість активів зросла проти стартової до 61,4 млн грн – ФДМУ.

– З початку 2023 року компанія «ДТЕК Енерго» здійснила ремонти на 20 енергоблоках ТЕС. Завершено всі ремонтні роботи на ТЕС, заплановані до старту опалювального сезону – ДТЕК.

– Національний банк анулював ліцензії чотирьом небанківським фінустановам, а дві з них виключив з Державного реєстру фінансових установ – НБУ.

– Через обстріли й брак води зупинився Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат – сайт підприємства.

– 15 листопада у системі Prozorro.Продажі  відбудеться аукціон з продажу одного з найдорожчих лотів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, на майже 10,6 млрд грн – активи АТ «ЗЛАТОБАНК» – пресслужба Фонду.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Чергова група українських військових почала навчання на комплексах ППО Patriot у Німеччині – «Європейська правда».

– Європейське оборонне агентство підписало дев’ять рамкових контрактів з європейською оборонною промисловістю на закупівлю для України боєприпасів 155-го калібру – пресслужба Єврокомісії.

– З території Сумгаїтського технологічного парку в понеділок було відправлено першу партію електрообладнання, передбачену Азербайджаном для надання гуманітарної допомоги народу України – АЗЕРТАДЖ.

– Чотири спеціалізованих машини, пожежну цистерну та автодрабину отримало Головне управління ДСНС у Львівської області від уряду Австрії та громади Відня – Укрінформ.

– Польські перевізники погрожують з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС – Міжнародна транспортна асоціація України. 3 листопада має пройти перша акція за участю польських перевізників поблизу пункту пропуску Корчова.

***

– У Колорадо у понеділок розпочався судовий процес, який визначить, чи буде дискваліфікований експрезидент США Дональд Трамп на виборах 2024 року через його ймовірну причетність до штурму Капітолія – Reuters.

– Державний секретар Святого Престолу кардинал П’єтр Паролін висловив підтримку у вирішенні гуманітарних питань та готовність продовжувати зусилля, спрямовані на полегшення страждань українського народу та повернення в'язнів і дітей в Україну – Vatican News.

– Європейський центробанк (ЄЦБ) продовжує тиснути на банки, щоб вони послабили зв'язки з Росією – Андреа Енрія, голова наглядової ради ЄЦБ.

– Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав змінити ставлення у суспільстві до війни та можливих військових конфліктів – телеканал ZDF.

– Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що прагне налагодити відносини з Туреччиною, яка традиційно підтримує Баку у конфлікті з Єреваном – «Радіо Свобода». Пашинян висловив сподівання, що домовленості, досягнуті в результаті обговорень і переговорів спецпредставників, будуть реалізовані найближчим часом.

– Канцлер Німеччини Олаф Шольц каже, що його країна прагне імпортувати природний газ з Нігерії – DPA.

– Служба інформації та безпеки Молдови (SIS) розпорядилася заблокувати в країні 31 інтернет-портал, більшістю з яких управляють безпосередньо з Росії – Newsmaker.

– Глава МВС Франції Жеральд Дарманен обговорює видворення 39 російських громадян через їхню радикалізацію – BFM TV.

– Заступник голови найвищого органу військового управління Китаю, Центральної військової ради (ЦВР), Чжан Юся заявив, що китайська армія не виявить жодної пощади до тих, хто намагатиметься «відколоти» Тайвань від КНР – China Daily.

– Депутат Європейського парламенту від Литви, постійний доповідач із питань Білорусі Пятрас Ауштрявічюс заявив, що погрози «пробити коридор», які пролунали на адресу Вільнюса з боку офіційного Мінська, свідчать про те, що санкції працюють – Zerkalo.io.

ВОРОГ

– Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Росія готова до політичних дискусій щодо «постконфліктного врегулювання щодо України» та «подальшого співіснування із Заходом» – Міноборони РФ.

– Путін через погроми з пошуком євреїв в аеропорту Махачкали у понеділок 30 жовтня провів велику нараду за участі силовиків, прем′єра та депутатів – ТАСС, Интерфакс.

– Кремль, ймовірно, відправив у відставку генерал-полковника Олега Макаревича, який займав посаду командувача російського угрупування «Днепр», і замінив його генерал-полковником Михайлом Теплінським, командувачем повітряно-десантних військ – Інститут вивчення війни (ISW).

– Підтримувана державою російська приватна військова компанія «Редут» вперше цілеспрямовано намагається завербувати жінок на бойові завдання в Україні – Британське Міноборони.

– Кремль передав агломерацію тимчасово окупованих міст Луганщини – Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного – під повний контроль свого суб’єкта, Республіки Татарстан – Центр національного спротиву.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Ізраїль Літак Рютте Війна з Росією «Бавовна»

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *