Розкрито секрети доларів Бенджаміна Франкліна, новини 1+1

До списку досягнень Бенджаміна Франкліна варто додати його початкову роботу з друку паперової валюти, яка була створена для боротьби з постійною загрозою підробки.

Винахідник, видавець, вчений, дипломат і один із засновників США Бенджамін Франклін був раннім новатором друкарських технік, які використовували кольорові волокна, водяні знаки і відбитки природних об'єктів, таких як листя, щоб ускладнити підробку його банкнот. Команда з Університету Нотр-Дам висвітлила його методи за допомогою високотехнологічних сканувальних технік, які розкрили більш детальну картину методів Франкліна, і водночас назвали ще одну причину, чому Франклін зображений на банкноті номіналом 100 доларів.

Про це пише Associated Press. 

Нове дослідження, опубліковане 17 липня в журналі “Proceedings of the National Academy of Sciences”, описує дані, зібрані за допомогою таких технік, як спектроскопія та флуоресцентні тести, які використовують світло для ідентифікації елементів, таких як вуглець, кальцій і калій, у тестових зразках. Дослідники також використовували електронні мікроскопи для отримання зображень дрібних деталей.

За словами головного автора Хачатура Манукяна, професора фізики з Університету Нотр-Дам, метою було дізнатися більше про матеріали, які використовували Франклін та його мережа друкарів, і як вони допомагали відрізняти їхні банкноти від дешевих копій.

“Метою було розкрити, який тип матеріалу вони використовували”, — зазначив Манукян у інтерв'ю. “І потім ми знайшли дуже цікаві відмінності між цими грошима та іншими”.

Дослідники вивчали пристрасть Франкліна до включення водяних знаків, малих волокон, забарвлених в індиго, та “заповнювачів” спеціальних кристалів у надрукованих банкнотах, щоб створити перешкоди для підробників. В роботі також зазначається використання Франкліном “друку природи” — техніки, за допомогою якої він передавав докладні венозні візерунки листя дерев на друкарські пластини.

Купюра номіналом двадцять шилінгів Пенсильванійської банкноти, надрукована Бенджаміном Франкліном 10 серпня 1739 року, з виштампованими зразками листя, які підробникам було важко відтворити / AP

Ці техніки створили численні перешкоди для потенційних підробників. А ті, звичайно, намагалися знизити свої витрати і часто не поспішали вдосконалювати власні друкарські техніки. “Заповнювачі” Франкліна робили банкноти більш міцними, тим самим продовжуючи їх життя порівняно з дешевшим папером, який був більш популярний серед злочинців, а його забарвлені волокна створювали ще один бар'єр для виготовлення підробок.

Так само, природні зображення, виготовлені за допомогою методу “друку природи” Франкліна, створювали дрібні деталі, які було особливо складно утворити в точній копії для менш вправних друкарів. 

Команда Нотр-Дам також дізналася, що Франклін розробив власне чорнило на основі графіту в той час, коли друкарні-конкурентки здебільшого використовували чорнила, отримані з “boneblack” — речовини, схожої на деревне вугілля, яку отримують шляхом нагрівання кісток тварин до високих температур у печі, що обмежувало потік кисню. Значення чорнила на основі графіту Франкліна не є очевидним і потребує подальших досліджень.

Проте пізніше, під час Війни за незалежність, спалахнула хвиля підробки грошей, багато з яких, схоже, були виготовлені за допомогою Британської армії, і внаслідок цього пізніше уряд США протягом десятиліть уникав використання паперових купюр на користь монет. Потреба переглянути цю політику виникла лише на початку Громадянської війни 1861 року, коли федеральний уряд вперше схвалив друк доларових банкнот, які отримали назву “грінбеків”.

Сині волокна на банкноті Делаверу, надрукованій Дж. Адамсом 1 січня 1776 року. Підробникам було важко відтворити цю банкноту / AP

Серед характеристик цих американських банкнот, звичайно, були кольорові волокна. Їх використовують й до сьогодні, хоча в більш сучасному вигляді. Наприклад, сучасна американська валюта містить вбудовану “захисну стрічку” у банкнотах номіналом в $5 або більше, хоча вона тепер представляє собою тонку вертикальну смугу, яка флуоресцує під ультрафіолетовим світлом.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *