Як підтримувати імунну систему взимку?

Як підтримувати імунну систему взимку?
Як підтримувати імунну систему взимку?

Попри те, що більшість зимових місяців вже позаду, все одно існує високий ризик респіраторно-вірусних захворювань та грипу. І це зрозуміло: за осінь і зиму наш організм виснажується, до того ж недоотримує необхідну кількість вітамінів. До цього додаються стрес та інші фактори, які негативно впливають на імунну систему. Вона є складним комплексом клітин, тканин та органів, які дозволяють захищати людський організм від бактерій, мікробів та інших патогенних факторів. Розкажемо, як підтримати одну з найважливіших систем організму.

Якісне здорове харчування — запорука гарного самопочуття

Більшість проблем, викликаних послабленням імунітету, в першу чергу пов’язані з незбалансованим харчуванням. Саме тому важливо переглянути свій щоденний раціон, позбувшись шкідливих страв і наповнивши його вітамінами та мінералами.

Корисними для імунної системи є:

  • продукти, в складі яких є пробіотики (квашена капуста, кефір, йогурт тощо);
  • овочі та фрукти з високим вмістом вітаміну С (цитрусові, ківі, шпинат, болгарський перець);
  • продукти з високим вмістом цинку (мова йде про горіхи, бобові та морепродукти);
  • продукти з антиоксидантами (чорниця, темний шоколад, зелений чай);
  • природні джерела вітаміну Е (арахіс, насіння соняшнику, фундук).

Окрім насичення свого раціону вищезгаданими продуктами, варто прибрати смажені, занадто солоні та жирні страви. Така сама ситуація і з продуктами, які містять велику кількість цукру. Також дуже важливо підтримувати водний баланс в організмі. Для цього треба вживати достатню кількість рідини щодня (для дорослої людини це 2-3 л води).

Не завжди реально вживати все необхідне, щоб баланс вітамінів в організмів був стабільним. Тому радимо підібрати оптимальний вітамінний комплекс. Наприклад, засіб Vitamin E, C & Beta Carotene містить найцінніші елементи для укріплення імунітету.

Скажіть «ні» стресу

Стан імунної системи залежить від стресових ситуацій: чим їх більше, тим слабшим стає імунітет. Саме тому рекомендується намагатись максимально абстрагуватись від проблем та знайти для себе цікаве заняття, яке дозволить відволікатися від буденної метушні. Ви можете займатися будь-чим: читанням книжок, переглядом фільмів та серіалів, рукоділлям, конструюванням тощо. Якщо ви відчуваєте надмірну тривожність, потрібна допомога спеціалістів. Стан, близький до панічного, може стати причиною візиту до психолога.

Щодня обов’язково варто знаходити хоча б пів години на себе. В цей час можна приймати ванну, займатись косметичними процедурами, планувати майбутні справи тощо. Головне — це душевний спокій та рівновага.

Щоденне вживання вітамінів — неперевершена користь для здоров’я

Для зміцнення імунної системи в зимовий час дуже важливо підтримувати необхідну кількість вітамінів та мінералів. Їх дефіцит може несприятливо впливати на самопочуття та призводити до негативних наслідків. В зимовий період найчастіше проблеми виникають з нестачею:

  • вітаміну Д — саме він відповідає за захисні реакції на віруси та бактерії;
  • вітаміну С — він дозволяє швидко та ефективно боротись з респіраторними захворюваннями, скорочуючи тривалість хвороби;
  • цинку — він активує клітини імунної системи, протидіючи вірусам та бактеріям.

Важливо підтримувати свій стан, вживаючи спеціальні харчові добавки. Наприклад, вітамін С дорослим варто приймати по 500 мг щодня, а дітям — по 250 мг. Це допоможе отримувати необхідну дозу корисного елемента для бездоганної роботи імунної системи.

Дайте організму достатній час для відпочинку

Підтримка роботи імунної системи тісно пов’язана зі здоровим сном та якісним щоденним відпочинком. Нестача сну провокує не тільки кволість протягом дня, але й загальну слабкість та ризик виникнення гострих респіраторних захворювань. Загалом дорослим людям віком від 18 років бажано спати не менше 8 годин, підліткам — 8-10 годин, а дітям молодшого віку — до 14 годин.

Щоб підтримувати імунітет, бажано дотримуватись щоденного режиму, перед сном не користуватись гаджетами, не пити на ніч каву та напої, в складі яких присутній кофеїн. Також рекомендується щодня бувати на свіжому повітрі та здійснювати піші прогулянки.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *