Китай припинив участь у проєкті підводного кабелю через зростання напруженості в США

КИЇВ. 10 січня. УНН. Китай припинив участь у проєкті Sea-Me-We 6, підводній кабельній системі між Сінгапуром і Францією, через зростання напруженості між Вашингтоном і Пекіном щодо контролю над фізичною інфраструктурою, яка передає світовий онлайн-трафік. Про це пише УНН, посилаючись на Financial Times.

Деталі

За словами джерел, у 2022 році дві найбільші телекомунікаційні групи Китаю, China Telecom і China Mobile, відкликали свої спільні інвестиції в розмірі приблизно 20 відсотків з проєкту після того, як для будівництва кабельної лінії обрали американську компанію SubCom, а не китайську Hengtong Marine. Це спонукало China Telecom і China Mobile вийти з проєкту, додають співрозмовники видання.

Хоча Sea-Me-We-6 не є найбільшим міжнародним кабелем у світі, він схожий за довжиною на кабель Peace, прокладений виключно китайськими компаніями між Сінгапуром та Францією з протяжністю 21 500 км. Згідно з оцінками, проєкт Sea-Me-We 6 коштуватиме близько 500 мільйонів доларів.

Вихід китайських компаній з проєкту підкреслює зростаючу боротьбу між Китаєм і США за те, хто будує і володіє інфраструктурою, що лежить в основі глобальної мережі Інтернет, пише видання.

Зазначається, що з 2020 року Вашингтон відмовив в дозволі на кілька підводних телекомунікаційних кабелів, у яких брали участь китайські компанії або напряму з’єднували Сполучені Штати з материковим Китаєм або Гонконгом, посилаючись на занепокоєння національною безпекою. Напружені китайсько-американські відносини змінюють глобальний технологічний сектор, оскільки компанії та країни змушені реагувати на тиск двох економічних сил.

Деякі експерти телекомунікаційної галузі побоюються, що загострення підозр наддержав може призвести до роз’єднання інфраструктури Інтернету, коли американські компанії все більше будують труби, що з’єднують союзні країни, а Китай інвестує в труби, що з’єднують більшу частину Азії та Африки. Інші стверджують, що це пов’язано з зусиллями Китаю та росії побудувати внутрішню інтернет-інфраструктуру, яка більше підходить для стеження, а отже, несумісна з децентралізованою моделлю, розробленою в США та застосовуваною сьогодні в усьому світі.

“Я вважаю, що ризик фрагментації великий. У вас є Китай і росія, які мають особливі погляди на те, як слід контролювати Інтернет і яку роль він відіграє, що дуже відрізняється від традиційної західної думки”, – пояснила Ейпріл Герлеві експерт із зовнішньоекономічної політики Китаю Центру військово-морського аналізу.

Нагадаємо

Високопоставлений представник Держдепартаменту США заявив, що Китай націлився на понад 40 країн на п’яти континентах за допомогою флоту повітряних куль-шпигунів.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *