Білорусь святкує День Республіки: чим зараз живе країна під керівництвом Лукашенка

3 липня у країні відзначають День Республіки Білорусь.

День Республіки Білорусь  – державне свято, яке сьогодні, 3 липня, відзначають у сусідній країні. Саме цього дня Мінськ звільнили від нацистських загарбників. 

Як так сталося, що вперше за чверть століття під  Олександром Лукашенком захиталося президентське крісло і що про вибори думають громадяни — у Сніданку з 1+1.

Білорусь нагадує пізній радянський союз. Утім, буквально кілька тижнів тому все почало стрімко змінюватися. “Білорусь – це така істота, яка прокинулася після 20 років сплячки”, – каже  білоруський режисер і драматург Андрій Курейчик.

Скоро в країні громадяни обиратимуть нового президента. У Білорусі вже чверть століття за головного Олександр Лукашенко. “Мені було 14 років, коли прийшов до влади Олександр Лукашенко. Зраз мені 40 і в мене троє дітей. Він точно так само, абсолютно однаково, віщає з телебачення”, – каже митець.

Шості вибори для “бацьки” мали б минути з незмінним успіхом, але все пішло не за планом. Наприклад, деякі ЗМІ повідомили, що реальна підтримка Лукашенка – три відсотки. Це стало мемом.  “Ми ж не друкуємо ці соціологічні опитування. Це ви “Саша три відсотки” вже написали на майках. Ну ви хоч вірите, що у чинного президента три відсотки?”, – заявив президент.

Відео

Вона змінилася: режисер Андрій Курейчик розповів про нову Білорусь

Зараз Білорусь нагадує пізній радянський союз. Та буквально кілька місяців, якщо не тижнів тому, все почало стрімко змінюватися. Тож ми розпитали в білоруського режисера і сценариста Андрія Курейчика, яка вона – нова Білорусь.

Лукашенко відмовляється сприймати як і такі цифри, так і нову реальність. Але про всяк випадок почав діяти. Рішуче усуваючи імовірних конкурентів: “Навіть ті політичні лідери, які висунулися в кандидати, з них вже двоє сидять в тюрмі. Ще навіть не зареєстрували їх, а вони вже сидять”, – каже білоруський блогер Сергій Тихановський.

Він придумав для Лукашенка нове прізвисько – “тарган”, якого можна побороти звичайним капцем. Офіційно його звинуватили в підготовці масових заворушень. За ґратами опинився і  банкір та меценат Віктор Бабарка: “Набираючи популярність, він став настільки популярним, що заарештували не тільки його, не тільки його сина, не тільки його особисту помічницю, не тільки подругу сім'ї”, – веде далі блогер.

Наразі в Білорусі вже 23 політичних в’язні. Слід зауважити, що 20 з них опинилися за ґратами за останні два місяці – це ті кого звинуватили в кримінальних справах: “Всього було засуджено за адміністративкою понад 400 осіб ось ні за що”.

Чи не першими публічно відреагували діячі культури, навіть оголосили акцію – “Культовий протест”. “”В нашій країні – біда. Нам загрожують. Нас б'ють. Переслідують і садять тільки за те, що ми хочемо зробити свій вибір. Наші кандидати в тюрмі. Ми вимагаємо звільнити всіх політичних ув'язнених”, заявила акторка Анастасія Шпаковська. 

У Білорусі чи не вперше заговорили про ймовірність Майдану. Однак сам “бацька” заявив, що ходити людям на площі заборонити не може, а от «провокаторам» у Білорусі місця немає. “Нам треба як родзинки з булки позабирати цих провокаторів. Відповідати вони повинні за всією суворістю закону. Майдану в Білорус не буде”, – впевнений він. 

Утім, іншої альтернативи передачі влади сьогодні в Білорусі не бачать. Цікаво, що каталізатором змін у суспільстві ймовірно став коронавірус. Сам Лукашенко назвав його психозом. Білорусів це обурило. Слід зауважити, що нещодавне соцдослідження показало, що для більшості жителів країни серед головних пріоритетів – верховенство закону, вільні вибори, особиста свобода і незалежність Люди ще продовжують боятися, але починають піднімати голови.

Приєднуйтесь також до tsn.ua у Google News.

Стежте за останніми новинами!

Приєднатись

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *