Доньку Назарбаєва усунули від влади: революція чи за цим стоїть сам “лідер нації” Казахстану

Даригу Назарбаєву звільнили з посади спікерки парламенту і змусили здати мандат.

Невже старша дочка Нурсултана Назарбаєва виховує сина від свого батька – ця неймовірна чутка – знову сколихнула Казахстан. Після того, як Даригу не просто усунули з владного Олімпу, а взагалі вигнали з депутатів. Правда, вже потім, перед камерами, їй офіційно подякували і подарували квіти.

Лише рік тому багаторічний лідер Казахстану Назарбаєв з власної волі подав у відставку. І от такий поворот просто посеред травневих вихідних. Невже це означає кінець епохи Назарбаєвих, дізнавався ТСН.Тиждень.

Казахстан відзначає свято єдності народу. На усіх екранах співають діти. З вищих кабінетів – пафосні вітання. Й неочікувано з’являється президентський указ Даригу Назарбаєву, дочку Лідера нації, не просто позбавляють спікерського крісла, а забирають навіть депутатський мандат. 

“Йде сильна підкилимна гра. І Назарбаєв практично сидить в бункері, з цим коронавірусом він жодного разу не показався на люди”, – каже місцевий політолог Мерхат Шаріпжан.

Та от невже у країні, де досі не приймалося жодного рішення без голосу єлбаси, переворот. Чи на усунення доньки усе ж таки дав згоду сам батько.

“По конституції у Назарбаєва стільки повноважень, що він може без нікого реалізовувати дуже широкий функціонал”, – стверджує політолог.

Нурсултан Назарбаєв незмінно тримав владу у країні майже 30 років. Несподівано у відставку подав рік тому. Але зробив це напрочуд віртуозно й навіть збільшив собі повноваження. Став главою Ради безпеки й пожиттєво закріпив за собою звання Лідера нації.

“Тут є дуже сильні фінансові угруповання. А Назарбаєв якийсь арбітр, який розрулює між цими угрупованнями незгоди, сутички. І ці групи зацікавлені, щоб Назарбаєв поки ще залишався”, – стверджує експерт.

Дарига мала стати страховкою для Назарбаєва. Натомість, схоже, виявилася слабким місцем. Під старшу доньку казахського лідера, підозрюють експерти, опоненти копали вже давно. Й у брудній політичній грі використали молодшого сина Айсултана. У хлопця серйозні проблеми з наркотиками. Лікується вже давно, живе у Лондоні. Й неочікувано починає роздавати скандальні інтерв’ю. Каже, його скоро вб’ють. Й стоятиме за цим ледь не рідна мама. Та що парадоксальніше – своїм рідним батьком називає  власного діда Нурсултана Назарбаєва. Й пояснює, що сам недавно про таке довідався.

Відео

Президент Казахстану звільнив із посади спікера парламенту доньку Нурсултана Назарбаєва

Невже старша дочка Нурсултана Назарбаєва виховує сина від свого батька? Ця неймовірна чутка сколихнула Казахстан. Лише рік тому багаторічний лідер Казахстану з власної волі подав у відставку. І от – такий поворот: просто посеред травневих вихідних. Невже це означає кінець епохи Назарбаєвих? Про політико-сімейний детектив – у сюжеті.

“Уявіть собі, людина, яка лікується від наркоманії, у нього бувають ломки, минулого року вкусив поліцейського в Лондоні, заліз на дах якогось будинку, через балкон заліз в якісь квартири. Сина просто використовували і дуже сильно для того, щоб попсувати імідж, в першу чергу, Дариги, і після зачепити імідж Назарбаєва, який вибудовував його дуже акуратно, як засновника країни”, – каже політолог.

Аби зам’яти скандал, Дарига терміново вилітає до Британії. Айсултан обіцяє їй більше жодних інтерв’ю не давати. Й наче б могла вона видихнути з полегшенням. Так тут у тому ж таки Лондоні, вже старший син разом із матір’ю втрапляють в халепу. Британські правоохоронці затіяли перевірку походження статків. Й зацікавилися їхніми двома маєтками вартістю 100 мільйонів доларів. Тож, аби врятувати імідж, Назарбаєву, схоже, довелося посунути доньку.

“Він змушений це зробити, він робить це не з радістю. Тут йде такий форс-мажорчик, треба прибрати, а далі дивитися, що робити далі”, – запевняє Шаріпжан.

У політику Дарига навряд чи повернеться. Принаймні, допоки їй батько не дозволить. Колись вона вже пробувала піти проти його волі. Й навіть скласти йому конкуренцію – створила власну партію. Кажуть, певний час єлбаси навіть тримав Даригу під домашнім арештом. Згодом батько з донькою помирилися. Крісло спікера запропонував їй, як страхувальний варіант для себе та перевірочний для Дариги.

“Передаючи владу наступному поколінню політиків, Назарбаєв припускав якісь страхувальні механізми. За рік вони зрозуміли, що президент Токаєв стабільний. І тепер цей запобіжник не так вже й потрібний”, – впевнений політолог.

Тепер місце Дариги у сенаті обійняв 49-річний Маулен Ашимбаєв. Змінені й ключові фігури у міністерстві інформації та адміністрації президента. Усі належать вже до молодого, як для Казахстану, покоління 70-х. Та навіть покоління 70-х – це добрі ляльки в руках старої гвардії. Тож, чи варто сподіватися, що вони вирвуть країну із “совка”.

Кореспондентка ТСН Мар’яна Зінковська

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *