Інцидент між китайським винищувачем і літаком-розвідником США – що кажуть у Пекіні

Військовий китайський літак “підрізав” американський, пролетівши перед його носом на відстані 120 метрів.

У середу, 31 травня, уряд Китаю звинуватив Сполучені Штати в “провокації” після інциденту між китайським винищувачем та американським літаком-розвідником, який пролітав над Південно-Китайським морем.

Про це повідомляє News.ro.

“Літак-розвідник США RC-135 навмисно увійшов до нашого навчального району для проведення розвідувальних операцій”, — заявив речник китайських військ Чжан Наньдун.

Він запевняє, що Китай відправив свої літаки для відстеження та спостереження за літаками США “відповідно до законів і правил”.

“Ці провокаційні та небезпечні маневри є джерелом проблем безпеки на морі”, — прокоментувала речниця МЗС Мао Нін, додавши, що “Сполучені Штати повинні негайно припинити ці небезпечні провокації”.

“Часте відправлення Сполученими Штатами кораблів і літаків протягом тривалого періоду часу для ретельного спостереження за Китаєм серйозно підриває суверенітет і національну безпеку Китаю”, — заявила Мао Нін у середу. “Китай продовжуватиме вживати необхідних заходів для твердого захисту свого суверенітету та безпеки”, — підкреслила вона.

Напередодні Збройні сили США заявили, що китайський пілот винищувача здійснив “невиправданий агресивний маневр” поблизу американського військового літака-розвідника, який діяв над Південно-Китайським морем.

За інформацією Індо-Тихоокеанського командування американських військових (INDOPACOM), минулої п’ятниці китайський літак пролетів “безпосередньо перед і за 120 метрів від носа літака RC-135, змусивши американський літак летіти через турбулентність позаду нього”.

Індо-Тихоокеанське командування американських збройних сил повідомило про інцидент з китайським винищувачем / Фото: соцмережі

“RC-135 виконував звичайні операції в безпечних умовах над Південно-Китайським морем і в міжнародному повітряному просторі відповідно до міжнародного законодавства”, — повідомляє INDOPACOM.

На опублікованих зображеннях видно, як винищувач пролітає повз американський літак, який тремтить через турбулентність, спричинену прольотом іншого літака.

Інцидент стався на тлі високої напруженості між Пекіном і Вашингтоном через такі проблеми, як Тайвань і політ китайської повітряної кулі над американською територією на початку цього року.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки нададуть військову допомогу Тайваню у разі, якщо Китай розпочне вторгнення на острів.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *