2019-й: аномальна погода стає частішою за звичайну

Рік, що минає, приніс багато тепла, навіть забагато тепла – часто просто нестерпну спеку – але синоптики кажуть: за все доведеться заплатити

Укрінформ продовжує серію підсумкових публікацій про аномалії року, який минає. У попередньому матеріалі ми розбиралися як Україну винесло в самісінький центр геополітичних подій, де ми опинились між найвпливовішими гравцями та ядерними державами…

А сьогодні в центрі уваги – кліматичні аномалії в Україні та цілому світі

Почнемо з найсвіжішої новини: вперше за всі 139 років спостережень максимальна температура повітря в Києві в грудні перевищила 15° тепла, що на 3,7°С вище попереднього рекорду 40-річної давності, йдеться у повідомленні Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Ба більше. І середньодобова температура 18 грудня була рекордною, сягнувши +8,2°С, що на 2,4°С вище попереднього рекорду (тримався з 1937 року). "За кліматичною нормою такий показник відповідає температурі 16 жовтня", – додали в обсерваторії.

Ба ще більше. Ще й ніч на Миколая у Києві виявилась найтеплішою з 1881 року. "Стовпчик термометра не спустився нижче +5,8°С, що на 3,0°С вище попереднього рекордного значення температури 1904 та 2015 років", – йдеться у повідомленні.

До рекордів уже звикли?

Мабуть, так… Центральна геофізична обсерваторія зазначає, що з грудня минулого року по нинішній листопад УСІ МІСЯЦІ виявились теплішими за кліматичну норму.

"17 лютого у столиці було побито рекорд середньодобової температури повітря. Вона вперше за 139 років становила +4,6°С, що на 0,1°С вище попереднього рекордного значення температури для цього дня у 1974 році", – йшлося в лютневому повідомленні.

Березнева температура повітря у столиці коливалася від -6 до +20. А загалом березень виявився на 4,4°С теплішим за кліматичну норму.

Впродовж квітня у столиці сім днів були з літньою температурою, середньомісячна температура становила +10,6°С, що на 1,9°С вище за кліматичну норму.

У червні спека в Україні побила «абсолютний» рекорд: місяць став найспекотнішим за всі роки спостережень. Майже півмісяця близко +30 градусів Цельсія – плюс-мінус три градуси. У Києві через спеку навіть встановили нашвидкоруч виготовлені "водяні арки", під’єднані до систем розпилення води в парках.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *