Депутат “Слуги народу” став віцепрезидентом ПАРЄ

Віцепрезидент за необхідності може замінити президента та головувати на засіданні Асамблеї.

Представника української делегації та депутата “Слуги народу” Олександра Мережка обрано віцепрезидентом Парламентської асамблеї Ради Європи, а президентом став представник Бельгії Гендрік “Рік” Дамс.

Відповідне рішення було ухвалене 27 січня під час відкриття зимової сесії Асамблеї у Страсбурзі.

Читайте також:

У ПАРЄ оскаржили повноваження делегації Росії – нардеп

Як повідомляє у Facebook заступник члена постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ народна депутатка від “Слуги народу” Євгенія Кравчук, віцепрезидент за необхідності може замінити президента та головувати на засіданні Асамблеї.

“Посада віцепрезидента є надзвичайно відповідальною, адже він за необхідності може підмінити президента та головувати на засіданні Асамблеї або на дебатах (якщо не бере у них участі як доповідач). Також віцепрезидент автоматично входить до складу Бюро, яке керує роботою Асамблеї шляхом підготовки порядку денного сесій та визначення питань, що заслуговують бути висвітленими у доповідях”, – зазначила Кравчук.

Народна депутатка додала, що Олександр Мережко є фахівцем з міжнародного права і має досвід викладання у США, Польщі, Індії, Азербайджані та Вірменії, що може допомогти йому у роботі у рамках ПАРЄ.

“Олександр – доктор юридичних наук, відомий вчений та фахівець у галузі міжнародного права, нещодавно він став головою комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. Досвід викладання у США, Польщі, Індії, Азербайджані та Вірменії, знання специфіки цих країн також стане в нагоді при виконанні повноважень у рамках ПАРЄ”, – наголосила Євгенія Кравчук.

Що стосується новобраного президента ПАРЄ, то Гендрік “Рік” Дамс є головою “Альянсу лібералів і демократів за Європу” і виступає членом бельгійської делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи протягом 12 років – з 2007 року.

Як повідомляє “Європейська правда”, новообраний президент ПАРЄ у 2015 році не голосував ані за, ані проти українських пропозиції щодо оскарження повноважень делегації Росії. Також він утримався від голосування по більшість резолюцій щодо Криму та Донбасу, віддавши голоси лише за одну з них – про гуманітарну ситуацію в Україні, у січні 2015 року. Щодо всіх інших “українських” документах його голоси відсутні у електронній системі.

Нагадаємо, Україна повернулася до Парламентської асамблеї Ради Європи після того як припинила свою участь в ПАРЄ через повернення до цієї організації російської делегації.

Читайте також:

Україна разом з ще чотирма країнами створила "антиросійську" групу в ПАРЄ

Так, 25 червня 2019 року ПАРЄ підтримала резолюцію, яка змінює санкційний механізм. У цьому ж документі Росію запросили повернутися до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу, які були запроваджені у квітні 2014 року. 118 делегатів проголосували за, 62 – проти, ще 10 утрималися. 

Після цього Міністерство закордонних справ України відкликало посла з Ради Європи для консультацій, а українська делегація припинила свою участь у літній сесії. 

26 червня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, згідно з якою відновила повноваження Російської Федерації в повному обсязі. За резолюцію без санкцій проти Росії віддали 116 голосів, 52 – проти, 15 – утрималися. У резолюції йдеться, що РФ порушила принципи Ради Європи, однак обмежилися лише п'ятьма вимогами.

Відео

Українська делегація відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ через повернення Росії

Офіційну заяву на своєму фейсбуці оприлюднила голова делегації Єлизавета Ясько. Надалі українські депутати консультуватимуться з делегаціями інших країн-членів Ради Європи, аби розробити ефективні механізми притягнення до відповідальності держав, які порушують статут організації та міжнародне право.  

Источник: www.tsn.ua

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *