Битва за Україну. День дев’ятсот сорок шостий

Битва за Україну. День дев’ятсот сорок шостий 26.09.2024 20:09 Укрінформ США виділили оборонної допомоги Україні на суму 7,9 млрд включно з авіабомбами JSOW і ракетами Patriot

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сорок шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент США Джо Байден оголосив про виділення оборонної допомоги Україні на суму 7,9 мільярда доларів та запровадження нових санкцій проти Росії – заява Білого дому. Щоб посилити можливості України в питанні далекобійних ударів, він вирішив передати Україні тактичні плануючі керовані авіаційні бомби Joint Standoff Weapon (JSOW). Також у 2025 року Америка підтримає підготовку ще 18 українських пілотів винищувачів F-16.

Президент Байден анонсував зустріч на рівні лідерів Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») у Німеччині наступного місяця – Укрінформ.

***

Візит Президента України до США.

Президент України Володимир Зеленський 26.09 розпочинає візит до столиці США, де має зустрітися, зокрема, з представниками обох партій у Конгресі, Президентом Джо Байденом і віцепрезиденткою Камалою Гарріс – Укрінформ.

Президент України провів зустріч із Президентом США на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Зеленський сфокусувався на питанні Плану перемоги. За інформацією ОП, президенти домовилися обговорити його під час переговорів у Вашингтоні 26 вересня – Укрінформ.

Президент Зеленський

  • провів зустрічі з Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррешем і головою 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Філемоном Янгом.
  • обговорив з президентом Європейської ради Шарль Мішелем використання доходів від заморожених російських активів для потреб України.
  • обговорив у середу з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером деталі посилення України.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Андрій Сибіга зустрілись із міністром закордонних справ Китаю Ван Ї. Співрозмовники обговорили перспективи подальших контактів на найвищому рівні – Укрінформ. Міністр закордонних справ КНР запевнив, що Китай готовий надавати Україні гуманітарну допомогу відповідно до її потреб.

ЦИТАТИ

Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини: «РФ намагається підірвати нашу єдність, ЄС та НАТО, гібридними методами. Справжній ворог Путіна – наш вільний та незалежний, демократичний спосіб життя».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Українські розвідники за допомогою FPV-дронів уразили на Харківському напрямку три бліндажі російських загарбників та два склади боєкомплекту – ГУР.

Українські військові не залишали Вугледар Донецької області, незважаючи на постійні тяжкі штурми окупантів – 72-а ОМбр ім. Чорних Запорожців. Раніше Deep State повідомив, що окупанти намагаються оточити Вугледар, атакують артилерією та КАБами і ситуація навколо міста критична.

Дані української розвідки засвідчують, що найближчим часом у Запорізькій області очікується збільшення штурмових дій ворога – Владислав Волошин, речник сил оборони півдня.

За даними Генштабу на фронті від початку доби відбулися 106 бойових зіткнень.

На Харківському напрямку у Вовчанську ворог посилив повітряну розвідку. Відмічено проведення робіт щодо облаштування противником тунелів для прихованого переміщення між сусідніми будинками – пресслужба ОТУ «Харків».

Росія почала встановлювати на ударні дрони Shahed-136 супутниковий зв'язок Starlink від SpaceX, повідомляє портал Defense Express – Defense Express.

На фронті загинув військовослужбовець, лінійний продюсер СТБ та Нового каналу Станіслав Житницький – телекомпанія Starlight Media.

***

Сили оборони збили 66 із 78 ударних БпЛА та чотири керовані авіаційні ракети Х-59/69 – Повітряні Сили ЗСУ. 9 ворожих безпілотників локаційно втрачено у кількох регіонах України, 1 – повернувся в Росію. 26 вересня зафіксовано три пуски аеробалістичних ракет Х-47 М2 “Кинджал” з повітряного простору Російської Федерації у напрямку Старокостянтинова Хмельницької області. Інформація щодо місць прильотів чи уражень не є публічною.

Російські окупанти завдали ракетних ударів по інфраструктурі Хмельницької області, руйнувань і постраждалих нема – ОВА.

Вночі ворог атакував Одеську область ракетами та безпілотниками, загинула жінка, пошкоджені будівлі та автомобілі – ОВА.

В Івано-Франківській області пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури. Частина обласного центру частково була знеструмленою – ОВА.

Внаслідок падіння уламків БПЛА у Києві пошкоджень зазнали 4 багатоквартирні будинки та 20 автомобілів, сталася розгерметизація газової труби. Двоє людей постраждали  – ОВА.

Окупанти атакували на Миколаївщині обʼєкт енергетичної інфраструктури в області, є відключення абонентів – ОВА.

У Київській області внаслідок падіння уламків пошкоджені вікна у квартирі в багатоповерховому будинку, постраждала одна людина – ОВА.

***

Три представники Українського Червоного Хреста постраждали 25 вересня, близько 16:00, під час обстрілу росіянами Краматорська – Червоний Хрест України.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Запорізької, Херсонської 6 людей загинуло, 43 отримали поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Екологія

Екологи провели обстеження території в Шевченківському районі Запоріжжя, яку 25.09  атакували російські війська і зафіксували, що площа засмічення ґрунтів після обстрілу складає понад 1300 метрів квадратних – Державна екологічна інспекція Південного округу

За тиждень з 18 по 25 вересня сапери розмінували майже 347 гектарів Харківської області. Усього піротехніки знешкодили 1305 боєприпасів – Департаменті цивільного захисту ОВА.

Відбудова

У Київській області завершили відновлення гуртожитку Макарівського медичного коледжу та «пункту здоров’я» Гостомельського Центру первинної медико-санітарної допомоги, які зазнали пошкоджень унаслідок ударів окупантів у березні 2022 року – КОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Під час робочої поїздки до Миколаєва прем'єр-міністр Денис Шмигаль ознайомився з процесом установки двох когенераційних установок потужністю 1,5 МВт кожна, які забезпечать теплом понад 200 багатоквартирних житлових будинків – сайт Уряду.

Міністерство закордонних справ України вважає неприпустимим використання в політичній рекламі зображень наслідків війни Росії проти України – заява МЗС. У Тбілісі з'явилися нові передвиборчі банери правлячої партії «Грузинська мрія», які президент країни Саломе Зурабішвілі, назвала «ганебними та образливими для культури, традицій, історії та віри».

В Одесі командувач Військово-морських сил Збройних сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа обговорив з командувачем ВМС Фінляндії контрадміралом Туомасом Тіілікайненом пріоритетні напрямки двостороннього військового співробітництва – ВМС ЗСУ.

Уряд 26 вересня утворив Державне агентство з управління резервами України; до повноважень нової структури не входить управління мобілізаційним резервом – Мінекономіки.

Національна служба здоров'я України з 1 січня 2025 року зможе укладати договори з медзакладами строком до трьох років. Таким чином запроваджується середньострокове контрактування – Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя.

На сьогодні Нацполіція має доступ до майже 60 тисяч камер відеоспостереження, які розміщені на території України, а Міністерство внутрішніх справ щоденно проводить перевірку працівників, які мають доступ до системи відео моніторингу – Нацполіція.

З початку 2024 року в державній електронній екосистемі DREAM, яка є інструментом для регіонального відновлення, зареєстровано понад 7 тисяч проєктів з відбудови України – Укрінформ.

Працівники Державного бюро розслідувань порушили кримінальне провадження за фактом побиття військовослужбовця на навчальному полігоні на Кіровоградщині – ДБР. 17 вересня під час занять з вогневої підготовки між інструктором та одним з курсантів виник конфлікт. У результаті посадовець побив військовослужбовця прикладом автомата.

***

В Україні уже введено в експлуатацію 100 МВт газової генерації, до кінця 2024 року очікується підключення ще 200 МВт – Володимир Омельченко, директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова.

Станом на 1 вересня 2024 року загальна сума вкладів фізичних осіб у банках України досягла 1 301,0 млрд грн, що на 12,5 млрд грн більше порівняно з попереднім місяцем –  Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

У січні-червні 2024 року Група Нафтогаз отримала 24,4 млрд грн чистого консолідованого прибутку, що майже у 4 рази більше порівняно із першим півріччям 2023 року – Нафтогаз.

Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) на другому онлайн-аукціоні реалізувало частину колекції годинників Віктора Медведчука на загальну суму 3,3 млн грн – АРМА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Лідери «Групи семи» та країн-партнерів ухвалили Спільну декларацію з підтримки відновлення та відбудови України, яка передбачає подальшу військову, економічну й гуманітарну допомогу як у короткій перспективі, так і на повоєнний період – Укрінформ.

Бундестаг погодив у середу пропозицію уряду ФРН щодо збільшення фінансування військової підтримки України на приблизно 400 млн євро – сайт федерального уряду Німеччини.

Речник ЄС Петер Стано на брифінгу для преси заявив, що нові погрози Путіна щодо застосування ядерної зброї проти неядерних країн – це ще одне свідчення його безвідповідальної поведінки й вони не змінять позицію Євросоюзу щодо продовження підтримки України – ЗМІ.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив у середу, що він не буде зустрічатися з Президентом Зеленським у четвер – «Голос Америки».

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив на заході у Північній Кароліні, що Україна перебуває «в руїнах, а люди мертві». За його словами, Київ має піти на угоду з Москвою, навіть на якщо доведеться «трохи поступитися» – The Guardian.

Бельгія, один з найбільших європейських імпортерів скрапленого природного газу (СПГ) з Росії, закликала ЄС заборонити російське паливо – FT

Велика Британія сьогодні запровадила нові санкції проти п’яти кораблів та двох судноплавних організацій залучених до російського сектору зрідженого природного газу (СПГ) – уряд Великої Британії.

США глибоко занепокоєні повідомленням про секретний проєкт Росії з виробництва бойових безпілотників у Китаї, що може бути випадком надання китайською компанією військової допомоги російській установі, яка перебуває під санкціями – Білий дім.

Республіканці у Конгресі США ініціювали розслідування щодо візиту президента Володимира Зеленського до Пенсильванії на завод із виробництва боєприпасів – ЗМІ.

США запропонували угоду про тимчасове 21-денне припинення вогню між Ізраїлем та «Хезболлою» – Politico.

ВОРОГ

Прессекретар Пєсков заявив, що зміна ядерної доктрини націлена донести «недружнім країнам» сигнал, який попереджає ці країни про наслідки в разі їхньої участі в нападі на нашу країну різними засобами, причому не обов'язково ядерними» – росЗМІ.

Глави МЗС Словаччини та Угорщини Юрай Бланар і Петер Сійярто провели переговори в Нью-Йорку з Лавровим – ЗМІ.

На позачерговому засіданні Генеральної Асамблеї Асоціації омбудсменів Середземномор'я ухвалили рішення про виключення російського омбудсмена зі складу цієї організації – Укрінформ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Хмельниччина Інфраструктура США Візит Зброя Військові допомога Зеленський Війна з Росією Ракетна атака Вугледар

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *