Зеленський у США, новий прорив кордону Росії: хронологія 943 дня війни

Зеленський у США, новий прорив кордону Росії: хронологія 943 дня війни Юлія Муріна

Хронологія 943 дня війни / Колаж 24 Каналу

Повномасштабна війна в Україні триває вже 943 добу. Росія продовжує тероризувати населення, знищувати цивільну інфраструктуру і вбивати мирних. Сили оборони дають потужну відсіч агресору.

Яка ситуація на полі бою сьогодні, про нові ворожі атаки та воєнні злочини окупантів, боротьбу українців на фронті, в тилу й на міжнародній арені, головні новини 23 вересня – пише 24 Канал.

13:06, 23 вересняРозвідники розкрили деталі ліквідації російської ППО С-400

15-а бригада артрозвідки “Чорний ліс” успішно знищила російський зенітний ракетний комплекс С-400 “Тріумф”.

Командир взводу безпілотних авіаційних комплексів Костянтин зазначив, що виявити С-400 було нескладно, але його знищення ускладнювала охорона менш потужних ППО.

Перший дрон був збитий росіянами, але другий зміг прорватися й успішно вразив ціль, попри високий ризик.

12:15, 23 вересняНа Сумщині FPV-дрон атакував рейсовий автобус: є поранені

Вранці у Миропільській громаді ворожий FPV-дрон влучив по рейсовому автобусу, у якому їхали місцеві жителі.

Двоє людей зазнали поранень. Їх евакуювали до медзакладу.

12:05, 23 вересняХакери ГУР МО атакували два російські банки, – джерела

Хакерам ГУР МО вдалося вивести з ладу роботу двох банків країни-агресорки. Про це повідомили джерела 24 Каналу.

Цього разу серед “постраждалих” банків опинилися АТ “Россільгоспбанк” та ПАТ “Московський кредитний банк”.

11:50, 23 вересняКремль перевів моряків з єдиного авіаносця Росії воювати та вмирати в Україні, – Forbes

Кремль, найімовірніше, перевів моряків з екіпажу судна Адмірал Кузнєцов – єдиного авіаносця військового флоту Росії, і відправив їх воювати проти України.

Військовий аналітик видання Девід Екс повідомив, що авіаносець не виходив на бойове чергування вже 8 років і не схоже, що він узагалі коли-небудь вийде на нього.

11:39, 23 вересняНам потрібно буде переосмислити наші відносини з Росією після війни, – Макрон

Президент Франції заявив, що Європа має переосмислити відносини з Росією. Макрон наголосив, що сьогоднішній порядок є неповним і несправедливим. Він був запроваджений ще після Другої світової війни.

11:29, 23 вересняПлан перемоги Зеленського міститиме продовження операції у Курській області, – The Times

План перемоги України, який Володимир Зеленський представить Джо Байдену, міститиме важливі пункти стосовно Курської області. Документ передбачає продовження операції у цьому російському регіоні.

Про це написали журналісти видання The Times. Також зазначили, що Україна прагне отримати сучасне озброєння від Заходу.

11:27, 23 вересняСБУ знешкодила бойову групу російського ГРУ

Служба безпеки нейтралізувала оперативно-бойову групу воєнної розвідки Росії. Ворог готував силове захоплення влади в Одесі.

10:43, 23 вересняЗахищатиме червоні лінії: Путін може вдарити по місцях базування F-16 у Румунії та Польщі, – WP

Москва змінює стратегію ядерних погроз. У Кремлі прагнуть вплинути на політичні дискусії у західних країнах щодо можливості використання західної зброї для атак на військові цілі на території Росії.

10:19, 23 вересняПрем’єрка Данії сказала, яку “червону лінію” перетнув Путін на початку війни, – Bloomberg

Прем’єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен заявила, що союзники України повинні дозволити використовувати надану ними зброю для ударів усередині Росії.

Глава данського уряду зазначила, що Путін уже перетнув усі можливі “червоні лінії” для цього. Це сталося, коли російський диктатор вирішив почати повномасштабну війну проти України.

09:40, 23 вересняУ РНБО сказали, на скільки часу знищення складу в Торопці позбавить росіян боєприпасів

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО заявив, що знищення складу в Торопці – це від 2 до 4 місяців війни по боєприпасах. Зауважив, що стратегічні склади існують для накопичення ресурсів на тривалу війну.

Лейтенант Андрій Коваленко наголосив, знищення складу не означає, що війна припиниться вже зараз, але це позбавляє російську воєнну логістику можливостей продовжити її довше. Окрім того, місцями знизить інтенсивність використання озброєнь. Тож це дуже важливий успіх.

09:30, 23 вересняДесантники прорвали ще одну ділянку кордону Росії

Підрозділи 95 окремої десантно-штурмової Поліської бригади ДШВ ЗС України прорвали одну з ділянок російського кордону.

Це вже друга успішна операція прориву російського кордону з початку операції на території Курської області Росії.

На відео зафіксовано пророблення проходів в інженерних загородженнях, захід десантно-штурмових підрозділів на ворожу територію та перші бої в прикордонній смузі, де танкісти ДШВ “розбирають” опорний пункт агресора.

Українські захисники прорвали ще одну ділянку російського кордону: дивіться відео

08:49, 23 вересняАтака на Торопець: в ISW назвали наслідки знищення складів для армії Росії

Знищення російських ракет і боєприпасів у районі Торопця не пройде безслідно. Інцидент змусить вороже командування переглянути систему підтримки та матеріально-технічного забезпечення російської армії.

08:47, 23 вересняНа Чернігівщині внаслідок обстрілу є поранені, пошкоджений будинок

В ОК “Північ” повідомили, що російські загарбники продовжують обстрілювати прикордонні території Чернігівської, Сумської та частини Харківської областей.

Всього протягом доби станом на 04:00 23 вересня нараховано 74 обстріли (266 вибухів) з різних видів озброєння, що значно менше, ніж попередні дні.

Внаслідок обстрілів поранено двоє цивільних людей на Чернігівщині. Пошкоджений житловий будинок.

08:36, 23 вересняПопри демарш Росії: Генасамблея ООН затвердила “Пакт заради майбутнього”

22 вересня Генеральна Асамблея ООН ухвалила “Пакт заради майбутнього”. Російська делегація вдавалася до погроз і намагалася внести поправку, втім, її відхилили.

Володимир Зеленський привітав ухвалення Пакту, зазначивши, що світ зумів об’єднатися навколо бачення справедливого та безпечного майбутнього, попри спроби Росії зірвати його прийняття.

У розділі Пакту “Міжнародний мир і безпека” наголошується на небезпеці сучасних воєн, що набувають нових загрозливих форм. Також документ закликає до реформування міжнародних інституцій для ефективнішої протидії глобальним загрозам.

Пакт передбачає колективні дії для підтримання та відновлення миру й безпеки на суші, морі, у космосі та кіберпросторі.

08:35, 23 вересня Ворог скинув вибухівку з дрона на швидку в Херсонській області: є поранені

Сьогодні вранці російська армія атакувала з дрона автомобіль швидкої допомоги біля Ромашкового Білозерської громади. У 58-річного фельдшера та 50-річного водія діагностували вибухові травми й контузії.

08:28, 23 вересняЯка ситуація на Луганщині

  • До глибокої ночі ворог 5 разів атакував у районах Білогорівки, Макіївки та Балки Журавки, де наші військові тримають оборону.
  • Голова ОВА заявив, що евакуація звідти ускладнюється щодня. Вчора співробітникам Красноріченської ВА вдалося врятувати й доправити на Донеччину, куди раніше переїхала його родина, 52-річного жителя Балки Журавки.
  • Окупанти штурмували поблизу Стельмахівки.
  • Обстріляли з РСЗВ Балку Журавку. З артилерії, безпілотників – Балку Журавку, Макіївку.
  • Українців, які проживають на території псевдореспубліки, але відмовляються отримати паспорт Росії, агресор планує вносити до “реєстру іноземців”.
  • З 1 січня 2025 року потрапляння до цього списку призведе до обмеження в одержанні практично усіх виплат, соціальних та адмінпослуг. Як-от проведення банківських операцій, реєстрація права власності, оформлення дітей до навчальних закладів. Загарбники упевнені, що такі жорсткі рамки нібито збільшать темпи примусової паспортизації.
  • Окупаційна адміністрація Сіверськодонецька шукає шляхи узаконення схеми так званої “націоналізації” нерухомого майна містян, які протягом 30 діб з моменту оголошення про “віджим” квартири чи будинку не надали документів, що підтверджують право власності. Тобто не повернулися до Сіверськодонецька.
  • Отримати ключі від замінених замків на дверях загарбники пропонують будь-якій людині, яка має довіреність, оформлену на території Росії. Оригінальність документа навряд чи перевірятимуть.

08:23, 23 вересняНа Курахівському напрямку десантники відбили масований штурм росіян

Російські загарбники знову пішли на масований штурм позицій Таврійських десантників на Курахівському напрямку. Зокрема, виїхало 14 бронемашин з піхотою і 6 танків.

Однак, українські захисники відкрили вогонь по ворожих колонах ще до того, як росіяни почали висування на рубіж атаки.

У ході бою наші воїни спалили 2 ворожих танки та стільки ж бронемашин з десантом. Ще один танк був підбитий. Інша техніка вдалась до ганебної втечі.

Як Таврійські десантники відбили російський штурм: дивіться відео

08:20, 23 вересняРосія обстріляла Краматорськ

Окупаційна армія сьогодні вранці обстріляла Краматорськ
Про це повідомив начальник МВА.

Олександр Гончаренко розповів, що о 05:58 було три вибухи у передмісті Краматорська. На щастя, поранених та руйнувань немає.

08:01, 23 вересняВночі Росія атакувала ракетами й “Шахедами”: скільки збила ППО

Цієї ночі ворог атакував Україну 2 керованими авіаційними ракетами X-59/69 й 4 ударними БпЛА типу “Shahed”.

ППО збила 3 “Шахеди” у Сумській області. Решта повітряних цілей – “Шахед” і 2 керовані авіаційні ракети, не досягли своїх цілей через активну протидію РЕБ.

07:45, 23 вересняОбстріл Херсонщини: Росія вбила ще 1 людину, поранила 7

Минулої доби під російським вогнем та авіаударами опинилися Веселе, Тягинка, Понятівка, Одрадокам’янка, Берислав, Нововоронцовка, Білозерка, Новоберислав, Антонівка, Садове, Придніпровське, Комишани, Томина Балка, Бобровий Кут, Зміївка та Херсон.

Окупанти поцілили в адмінбудівлі та банківську установу, також багатоповерхівку і 20 приватних будинків в. Також пошкодили газогін, автобуси та приватні автомобілі.

Внаслідок російської агресії 1 людина загинула, ще 7 зазнали поранення.

07:35, 23 вересняВтрати ворога

За минулу добу Сили оборони ліквідували ще 1330 окупантів і знищили 280 одиниць ворожої техніки. Росія вже втратила у повномасштабній війні понад 643 тисячі бійців.

Втрати ворога на 23 вересня / Інфографіка Генштабу ЗСУ

07:06, 23 вересняЗ’явилися супутникові знімки 23 арсеналу біля Торопця

Вночі 21 вересня дрони СБУ здійснили атаку на 23-й арсенал головного артилерійського управління міноборони Росії у Тверській області.

На супутникових знімках, зроблених 22 вересня, видно значні пошкодження північної частини депо.

OSINT-дослідник MT_Anderson зауважив, що більше ніж 58 складських будівель та кілька відкритих майданчиків були знищені або сильно пошкоджені.

Наслідки атаки на 23 арсенал / Фото MT_Anderson

07:03, 23 вересняОчевидці розповіли про нічний російський обстріл Запоріжжя

Жителька Запоріжжя Надія Шоріна, яка постраждала внаслідок обстрілу, розповіла про ворожу атаку.

Це жах: я ніколи не очікувала, що на наш будинок таке може впасти. Я прокинулася від того, що на мені лежить скло, а інше – біля дивану. Я вся в крові була. Це було жахливо. Відвезли мене в міську лікарню, перев’язали рани,
– розповіла Надія Шоріна.

Її невістка, Тетяна Сніжко, сказала, що свекруху з квартири деблокували рятувальники.

Мама Надія зателефонувала, каже, що вікна лежали на ній. Їй порізало ноги, руки. Рятувальники її визволяли, бо двері заклинило. Ми приїхали, а її на швидкій відвезли. Ми її забрали, зараз вона піднялась забрати речі,
– розповіла Тетяна Сніжко.

07:03, 23 вересняУ Запоріжжі знову зросла кількість поранених внаслідок ворожого удару

Іван Федоров повідомив, що 13 людей зазнали поранень внаслідок російських атак по Запоріжжю. Зокрема, 7 жінок, 5 чоловіків і 15-річний хлопець.

Також голова ОВА розповів, що впродовж доби окупанти завдали 363 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області.

03:06, 23 вересняЗеленський сказав, що буде, якщо Байден відмовиться підтримувати Україну

Володимир Зеленський в інтерв’ю The New Yorker наголосив, що відмова президента США підтримувати Україну призведе до дуже довгої та виснажливої війни, в якій загинула б безліч людей.

01:59, 23 вересняУдар по Запоріжжю: рятувальники показали кадри вибуху та наслідків обстрілу

У ДСНС повідомили, що внаслідок авіаударів станом на 01:00 травмовано 9 людей, з них одна дитина.

Рятувальники провели евакуацію жителів пошкоджених багатоквартирних будинків. Одну жінку деблокували з власної квартири.

Вогнеборці ліквідували загоряння автомобіля та балкону однієї з квартир на загальній площі 10 квадратних метрів. Проводилися аварійні роботи з розбирання зруйнованих конструкцій входу до квартир.

Наслідки російського удару: дивіться фото і відео

01:56, 23 вересняЗеленський відвідав снарядний завод у Пенсільванії

Президент відвідав завод, що виробляє артилерійські снаряди, 155-й калібр. Наголосив, що зараз – для наших воїнів, які захищають не лише не лише Україну. Завод збільшуватиме виробництво.

Почав візит у Сполучені Штати з подяки всім працівникам заводу й домовленостей про розширення співпраці між Пенсильванією та нашим Запоріжжям,
– заявив Зеленський.

Додав, саме на таких підприємствах відчувається, що демократичний світ дійсно може перемогти. Завдяки саме таким людям в Україні, в Америці, в усіх країнах-партнерах, які працюють заради того, щоб життя було захищене.

00:56, 23 вересняУ Запоріжжі зросла кількість постраждалих внаслідок ворожого обстрілу

Кількість постраждалих зросла до 6 людей. Їм надають медичну допомогу.

Рятувальники, поліцейські, комунальники, медики й соціальні працівники разом ліквідують наслідки удару та допомагають постраждалим.

На 2 локаціях розгорнули намети, куди мешканці звертаються за підтримкою. Поруч із місцем ураження цілодобово працює Пункт незламності.

00:16, 23 вересняРосія атакувала Запоріжжя КАБами: є поранені

Окупанти атакували Запоріжжя. Голова ОВА заявив, що, попередньо, зазнали поранення 5 людей.

Внаслідок ворожого удару частково зруйновані будівлі. Вибуховою хвилею й уламками пошкоджені будинки, розташовані поруч. Спалахнула пожежа.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *