Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять шостий

Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять шостий 16.09.2024 20:10 Укрінформ Сили безпілотних систем включили в структуру ЗСУ. МЗС України звернулося до ООН і МКЧХ із закликом приєднатися до заходів гуманітарного реагування на Курщині

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот тридцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

За першу половину вересня російські терористи застосували проти українських міст і сіл понад 640 «Шахедів». Цієї ночі – 56, із них 53 дрони збили сили ППО – Володимир Зеленський, президент України.

Україна вдосконалила танки Abrams, оскільки ті виявилися не готовими до війни проти Росії – The Hill. Модернізація виявилася винятково ефективною в плані захисту не тільки танків Abrams, а й американських БМП моделі Bradley.

МЗС України звернулося до ООН і до МКЧХ із закликом приєднатися до заходів гуманітарного реагування в районах Курської області Росії, які перебувають під контролем Збройних сил України – заява МЗС України.

Прессекретар глави Росії Дмитро Пєсков назвав провокацією запрошення Україною представників ООН і МКЧХ відвідати території Курської області РФ – росЗМІ.

У Кремлі зневажають гуманітарні потреби власного народу і бояться, що міжнародні спостерігачі ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста побачать реальну ситуацію в районах Курської області, які перебувають під контролем ЗСУ – Георгій Тихий, речник МЗС України.

ЦИТАТИ

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Я не бачу мирної угоди з путінською Росією в найближчому майбутньому. Війна, ймовірно, триватиме, і навряд чи за цих обставин будуть вестися справи як зазвичай, (війна створює – ред.) червоні лінії для нас як ЄС».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На фронті від початку доби відбулися 99 бойових зіткнень, найнапруженішою ситуація залишається на Курахівському напрямку – Генштаб.

  • На Курахівському напрямку росіяни 26 разів атакували в бік Українська, Цукуріного, Желанного Першого, Георгіївки, Костянтинівки й Катеринівки.
  • На Покровському напрямку ворог здійснив 24 спроби потіснити Сили оборони із займаних позицій у районах Воздвиженки, Гродівки, Новогродівки, Маринівки і Красного Яру. Українські оборонці стримують натиск.
  • На Лиманському напрямку окупанти штурмували 18 разів поблизу Греківки, Дружелюбівки, Макіївки, Невського, Новосадового, Лозової, Білогорівки й у Серебрянському лісі.
  • На Торецькому напрямку ворог атакував 12 разів неподалік від Дружби, Торецька та Залізного.

Росіяни відкрили вогонь по власних підрозділах у Вовчанську із реактивних систем залпового вогню по районах, прилеглих до Агрегатного заводу. Окупанти зазнали втрат – ОТУ «Харків».

Окупанти змінили тактику своїх дій у районі Покровська на Донеччині. Противник відмовився від лобових атак у напрямку міста і намагається обійти його по флангах,  націлився на інфраструктуру міста – Сергій Цехоцький, офіцер 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ.

Повітряна розвідка росіян у зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Харків» посилилась на 40% – Віталій Саранцев, речник ОТУ «Харків».

Професор Єльського університету, відомий історик Тімоті Снайдер взяв участь у випробуванні роботів-розміновувачів на полігоні неподалік Києва – платформа UNITED24. На полігоні були випробувані комплекс наземного ромінування «Змій», дистанційно керована платформа UGV Sirko-S1 і багатоцільова гусенична платформа КНЛР-Е.

***

Сили протиповітряної оборони знищили 53 Shahed-131/136. Ще три безпілотники локаційно втрачені у кількох регіонах. Основним напрямком удару була Київська область – Повітряні сили ЗСУ.

  • Сили ППО у повітряному просторі навколо Києва сили ППО уразили майже два десятки ворожих БпЛА. У Києві без постраждалих та руйнувань. Це восьма повітряна атака російських окупантів на Київ у вересні – КМВА.
  • У Київській області внаслідок падіння уламків збитих російських дронів дістала поранення жінка, пошкоджені п'ять приватних будинків і п'ять автомобілів – Київська ОВА.
  • Бійці Держприкордонслужби України збили зі стрілецької зброї в Сумській області Shahed. Під час падіння дрон не здетонував – ДПСУ.

***

Москва перекинула під Курськ майже 40 тисяч солдатів – Financial Times.

Операція ЗСУ на Курщині набирає обертів. Зараз активна боротьба відбувається за населений пункт Любимівка, біля якого проходить важливий логістичний шлях для ЗСУ. Ворог намагається його захопити – Інформатор. Відбиваючи наступ росіян, ЗСУ почали наступати одразу на трьох напрямках. Йдеться про Глушковський район, західніше від населених пунктів Кореневе – Снагість, а також поблизу Веселого та Медвежого. Останні населені пункти становлять захід у тил противника.

На одній з ділянок Курщини росіяни потрапили в оточення. ЗСУ з ними ведуть бої. Однак станом на зараз робити будь-які висновки зарано – Роман Погорілий, засновник платформи Deep state.

Влада РФ сьогодні, 16 вересня, оголосила евакуацію з населених пунктів Рильського і Хомутовського районів Курщини, які розташовані в 15-кілометровій зоні біля кордону з Україною – Цензор.НЕТ.

***

Удар по Харкову 15 вересня: індентифіковано особу жінки, загиблої внаслідок авіаудару по багатоповерхівці; у лікарнях залишаються 14 поранених, двоє у тяжкому стані – Укрінформ.

Ворог обстріляв село Петропавлівка у Куп’янському районі, постраждали троє людей, у тому числі дитина – Нацполіція в Харківській області.

Із палаючого прикордонного села Миколаївка Новгород-Сіверського району Чернігівщини поліцейські евакуювали шістьох жителів, переважно літнього віку – Нацполіція в Чернігівській області.

Рятувальники другу добу ліквідовують масштабну лісову пожежу на Донеччині, що виникла через обстріли. У Безлюдівській громаді на Харківщині майже добу гасять пожежу в лісовому масиві, загалом протягом доби в області сталося 198 пожеж – ДСНС.

За минулу добу внаслідок російських обстрілів у Донецькій, Харківській, Херсонській областях 2 людини загинули, 59 поранені – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • підписав закон, що передбачає включення до окремих родів сил ЗСУ нової структури – Сил безпілотних систем.
  • відреагував на ймовірний другий замах на кандидата у президенти США Дональда Трампа, який відбувся 15 вересня. «Радий, що він не постраждав».

Затриманий, за підозрою вчинити замах на експрезидента США Дональда Трампа, 58-річний Раян Веслі Раут ніколи не служив у Міжнародному легіоні ГУР Міноборони України – заява Легіону.

Президент Зеленський виступить на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку 25 вересня. Він буде говорити про далекобійні удари по території РФ і «пакет перемоги» – Голос Америки.

На конференції «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом». Основне:

  • До лютого 2025 року Україна подасть офіційний запит на приєднання до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом та набуття статусу члена робочої групи цієї організації – Андрій Єрмак, керівник ОП.
  • Держдеп США готовий надавати Україні технічну підтримку і навчання на її шляху до приєднання до конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом – Тодд Робінсон, заступник держсекретаря США з питань правоохоронної діяльності.
  • Боротьба з корупцією в Україні підтримує українських військових на передовій і допомагає їм отримувати державні кошти – Бріджит Брінк, посол США в Україні.
  • Ключовий для вступу до ОЕСР законопроєкт про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних кримінальних правопорушень ухвалять до кінця року – Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради.
  • Найскладнішою у боротьбі з корупцією буде зміна українським суспільством культури поведінки у цій сфері, аби несприйняття корупції стало щоденною практикою – Гаель Весьєр, посол Франції в Україні.

Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод та директор ініціативи «Unite with Ukraine» Андрій Потічний провели зустріч з очільником ГУР Кирилом Будановим, під час якої сторони підсумували успішні результати співпраці між ГУР та СКУ з лютого 2022 року до вересня 2024 року – сайт СКУ.

Міноборони працює над тим, щоб автоматизувати видавання повісток: документ генеруватимуть у реєстрі «Оберіг», а доставлятиме його Укрпошта – Олег Берестовий, начальник Управління інформаційних технологій Міноборони.

Збільшення регуляції інтернет-провайдерів призведе до монополізації ринку та погіршення доступу населення до зв'язку та інформації – Олександр Федієнко, голова підкомітету з кібербезпеки Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони.

В Україні для бізнесу запускають електронну послугу єДозвіл, яка стане доступною для підприємців уже з 18 вересня – Мінекономіки.

Національний кешбек: 1,2 млн українців уже відкрили картки для отримання виплат за програмою – Юлія Свириденко, перша віцепрем’єрка – міністерка економіки України. Перші 177 тисяч українців вже бачать нарахований кешбек у застосунку «Дія» за покупки українських товарів. Виплати в рамках програми «Національний кешбек» будуть уже з 20 жовтня.

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) України уклало перший договір страхування інвестиційного кредиту від воєнних ризиків – Юлія Свириденко.

У застосунку «Дія» з’явилися гранти на навчання для студентів медичного, ветеринарного та фармацевтичного спрямування – Михайло Федоров, очільник Мінцифри.

У Києві на Контрактовій площі відбулося відкриття алеї пам'яті Георгія Ґонґадзе – Укрінформ.

Міністерство культури та стратегічних комунікацій внесло російсько-канадську режисерку фільму «Росіяни на війні» Анастасію Трофімову до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України – пресслужба МКСК.

У телеграм-каналах поширюється фейкова інформація про те, що нібито 16 вересня Червоний Хрест видаватиме кожній родині, яка перебуває в Україні, продуктовий набір. У Червоному Хресті спростували цей фейк – Червоний Хрест України.

***

Справа Дубінського та Деркача: ДБР завершило розслідування держзради. Наразі стороні захисту надано доступ для ознайомлення з матеріалами справи, після чого вона буде направлена до суду – пресслужба ДБР.

***

16 вересня запланований імпорт електроенергії із сусідніх країн до України становить 18 300 МВт-год., експорт не здійснюється – НЕК «Укренерго».

Україна з початку 2024/2025 маркетингового року (МР) станом на 16 вересня експортувала 8,676 млн тонн зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики.

За серпень 2024 року у вивезенні зернових та інших вантажів з портів Великої Одеси – Чорноморськ, Одеса, Південний – було задіяно 231 судно, 50% з них належать Туреччині та Греції – Цензор.НЕТ.

За вісім місяців 2024 року група Нафтогаз сплатила до державного бюджету 56,5 млрд грн – пресслужба групи.

З початку року понад 30,7 млрд грн отримали 6 370 агрогосподарств за програмою «Доступні кредити 5-7-9». Найбільший обсяг коштів отримали підприємства Київської області 3,85 млрд грн для 619 господарств – ІАС «Аграрії разом».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

У Гаазі відбулася друга підготовча зустріч міжнародного інструменту для створення комісії з розгляду заяв для України. Українську делегацію очолила заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра – сайт Президента України.

Міністерство оборони Латвії поставить Україні бойові розвідувальні гусеничні бронемашини CVR(T), які раніше були закуплені у Великій Британії –  DELFI. З метою забезпечення оперативної безпеки Міноборони Латвії не розкрило конкретної кількості бронемашин, які будуть передані Києву.

Найближчим часом Італія відправить Києву другу батарею протиповітряної оборони Samp-T для захисту мирних жителів – Антоніо Таяні, міністр закордонних справ Італії.

До кінця року для України буде нове постачання винищувачів F-16 від Данії – Трольс Лунд Пульсен, міністр оборони Данії.

Керівництво Катару передасть Україні 12 із 24 своїх самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Перед виправкою ЗСУ машини доведуть до експлуатаційних стандартів у Німеччині – Bild.

Велика Британія не схвалить рішення про удари України далекобійними ракетами Storm Shadow по цілях у Росії без згоди США – The Times.

Нідерланди підтримують збиття дронів і ракет у повітряному просторі НАТО – Рубен Брекельманс, міністр оборони Нідерландів.

Західному світові треба ментально та технічно бути готовим до екстремальних ситуацій, війни, аби у випадку кризи не починати з поразок. Особливо важливо, щоб така готовність була не лише у зрілих людей, а й у молоді – Раймондс Вейоніс, експрезидент Латвії в інтерв'ю Укрінформу.

***

У Туреччині завершилися випробування «Сталевого купола» – системи ППО SİPER, робота якої передбачає планування та координацію протиповітряної оборони – Директорат оборонної промисловості Туреччини.

Індія відмовилася запроваджувати санкції проти російського телеканалу Russia Today (RT) на прохання США – The Hindu.

Унаслідок масштабних повеней, які вже кілька днів завдають шкоди в країнах центральної та східної Європи через шторм «Борис», загинуло щонайменше 12 людей – Bloomberg.

Уряд Польщі запроваджує стан стихійного лиха у районах на південному заході, що постраждали від катастрофічної повені. В результаті повені загинули четверо людей – Канцелярія премʼєр-міністра РП.

Україна запропонувала Австрії допомогу у зв’язку з повенями – Карл Негаммер, федеральний канцлер Австрії

ВОРОГ

Путін своїм указом збільшив штатну чисельність збройних сил РФ до 2 389 130 осіб, з яких 1 500 000 – це військовослужбовці, що на 180 тисяч більше, ніж було – росЗМІ. Указ набирає чинності з 1 грудня.

Візити Путіна на початку вересня до Туви, а потім до Монголії мали окрім офіційної також і приховану мету – спілкування з шаманами – Der Spiegel. Монголія і Тува вважаються батьківщиною наймогутніших шаманів у світі.

З 2022 року Росія разом з партнерами продали краденого з окупованих територій України зерна на майже один мільярд доларів – The Wall Street Journal.

У російському Бєлгороді від отриманих травм помер кремлівський пропагандист Олександр Коробов на прізвисько «Краб» – ГУР Міноборони.

Мінекономрозвитку РФ прогнозує зниження темпів зростання промислового виробництва країни у 2025 році вдвічі – до 2% –  росЗМІ. Найбільше сповільнення очікується в обробних виробництвах, на частку яких припадає більше половини в загальнопромисловому індексі: з 7% приросту у 2024 році до 2,9% у 2025-му.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

МКЧХ МЗС ООН Київ Дрон Abrams Війна з Росією Повітряна атака Курська область

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *