Путіну доведеться на це піти: що отримає Китай за допомогу Росії у війні

Путіну доведеться на це піти: що отримає Китай за допомогу Росії у війні Віра КоновалОсновні тези

  • Китайсько-російська співпраця значно зросла під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
  • За значну допомогу російській військовій машині, Пекін може отримати передові військові технології від Росії.
  • Китай намагається перейняти російський військовий досвід, демонструючи при цьому США свою обороноздатність.
  • Зупинити співпрацю між Росією та Китаєм, а також іншими країнами Глобального Півдня, майже неможливо через відсутність дієвих інструментів тиску.

За час повномасштабного вторгнення Росії в Україну китайсько-російська співпраця значно зросла та зміцнилася. Пекін побачив, що може отримувати від Росії чимало корисного.

Насамперед мовиться про військові технології, а також дешеві енергоносії. Головна консультантка Українського інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко розповіла 24 Каналу, чи можна зупинити співпрацю Москви та Пекіна.

Чим Росія вигідна для Китаю

Днями заступник державного секретаря США Курт Кемпбелл заявив, що Китай надає дуже суттєву допомогу російській військовій машині. А в обмін на цю допомогу Росія вперше після місяців небажання допоможе Пекіну з передовими військовими технологіями, зокрема з підводними човнами.

Китай – це той партнер, завдяки якому російський режим взагалі може функціонувати; найпотужніший – хоч і не єдиний. Китай намагається впроваджувати у військовій сфері власні розробки та власні технології, але, звісно, їм цікаво взяти чийсь досвід та переробити його відповідно до власних потреб. Китайсько-російська співпраця розвиватиметься і надалі, це тренд, який навряд чи можна зупинити,
– наголосила Аліна Гриценко.

Про це, зокрема, свідчить кількість спільних навчань, які проводить Пекін разом з Москвою або ж і з іншими країнами. Так, 10 вересня, Військово-морський флот Росії розпочав масштабні навчання “Океан-2024”, яке триватиме до 16 вересня включно.

Військові навчання Росії та Китаю
У військових навчаннях “Океан-2024” візьмуть участь 400 бойових кораблів, підводних човнів і суден забезпечення, а також понад 120 військово-морських літаків і понад 90 тисяч військовослужбовців. Це наймасштабніші навчання за останні 30 років. У ЗМІ була інформація, що Росія разом із Китаєм проведе спільні військово-морські навчання в Тихому і Північному Льодовитому океанах та Середземному, Каспійському і Балтійському морях.
Крім того, Китай і Росія проведуть спільні військові навчання вже цього місяця, включаючи навчання у Японському й Охотському морях під назвою Northern United – 2024. Вони буцімто спрямовані на покращення стратегічної співпраці між державами, а також для “зміцнення їхньої здатності спільно протистояти безпековим загрозам”.

“Китай намагається перейняти російський досвід. Це країна, армія якої немає реального бойового досвіду, і для них будь-яка співпраця у цій сфері є дуже важливою. У такий спосіб Пекін намагається також продемонструвати США, що вони продовжують нарощувати свою обороноздатність”, – зазначила Гриценко.

Головна консультантка Українського інституту стратегічних досліджень додала, що зупинити співпрацю Росії як з Китаєм, так і з іншими країнами Глобального Півдня, які отримують власну вигоду, майже неможливо. Для цього дуже складно знайти дієвий інструмент тиску, який би справді змусив ту чи іншу державу зупинити партнерство з Кремлем.

Яскраво це показав і візит Владіміра Путіна до Монголії, де його б мали заарештувати як військового злочинця. Однак цього не відбулося.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *