В Україні з’явилися нові міністри, інтерв’ю Зеленського та Сирського: хронологія 925 дня війни

В Україні з’явилися нові міністри, інтерв’ю Зеленського та Сирського: хронологія 925 дня війни Маргарита Волошина Анастасія Лукашевська

Хронологія війни в Україні / Колаж 24 Каналу

В Україні триває 925 доба повномасштабного вторгнення Росії проти України. Ворог продовжує наступ на фронті, ситуація на Покровському напрямку найскладніша. Окупанти також продовжують обстріли мирних міст ракетами та дронами.

Детально про головні новини країни, ситуацію на фронті, втрати ворога, наслідки атак станом на 5 вересня, пише 24 Канал.

23:59, 5 вересня

У Чернігові та Сумах прогриміли вибухи. Незадовго до цього повітряні сили попереджали про ракетну небезпеку.

23:20, 5 вересня

Наприкінці серпня у Польщі заявили про перетин кордону російським БпЛА під час масованої атаки по Україні. Зараз же Варшава дещо змінила риторику стосовно цього інциденту.

Тобто, як пише Sky News, Польща відмовилася від своєї заяви про те, що безпілотник, ймовірно, увійшов у її повітряний простір під час нападу Росії на Україну минулого місяця.

23:00, 5 вересня

У Харківській області через лісову пожежу згоріла половина села Студенок. Вогнем було пошкоджено або знищено 308 будинків.

Наразі правоохоронці працюють на місцях, де була пожежа у селі Студенок у Харківській області, а також встановлюють причини та наслідки займання.

22:50, 5 вересняЗеленський провів розмову з Макроном

Тривала й змістовна телефонна розмова з Еммануелем Макроном. Привітав його з призначенням нового Прем’єр-міністра Мішеля Барньє. Президент Франції висловив співчуття у зв’язку з російськими ударами по Львову, Полтаві та інших містах і громадах,
– заявив Зеленський.

Напередодні засідання контактної групи у форматі “Рамштайн” лідери обговорили продовження оборонної співпраці, підготовку нового пакета військової допомоги від Франції, а також можливість спільного виробництва деяких видів озброєння.

22:40, 5 вересняОперативна інформація від Генштабу

Загалом від початку цієї доби відбулося 151 бойове зіткнення.

  • На Харківському напрямку відбулося сім боєзіткнень. Одна ворожа атака досі продовжується.
  • На Куп’янському напрямку ворог проводив наступальні дії. Тринадцять боїв завершено, два – ще тривають.
  • На Лиманському напрямку російські загарбники штурмували позиції наших військ. На цей час 14 бойових зіткнень завершено, три – досі продовжуються.
  • На Сіверському напрямку українські захисники відбивали чотири ворожі наступальні дії у районах Верхньокам’янського та Спірного.
  • На Краматорському напрямку точилося 13 боїв. Наразі продовжується одна атака противника.
  • На Торецькому напрямку відбулося 15 бойових зіткнень. Вісім зіткнень завершено, сім – досі тривають.
  • На Покровському напрямку від початку цієї доби, точилися 42 бої. Сили оборони відбили 37 наступальних дій, п’ять – ще продовжуються.
  • На Курахівському напрямку ворог 28 разів проводив наступальні дії. Українські захисники зупинили 24 атаки, чотири – ще тривають.
  • На Времівському напрямку противник здійснив шість спроб витіснити наші підрозділи із займаних рубежів оборони. Чотири боєзіткнення завершено, два – досі продовжуються.
  • На Оріхівському напрямку зупинено атаку російських загарбників неподалік Роботиного.
  • На Придніпровському напрямку окупанти зазнали поразки, тричі штурмуючи позиції наших військ.

22:30, 5 вересня

Зі знеструмлених шахт Донеччини вдалося врятувати 80 людей. Зокрема, 17 людей підняли на поверхню з шахти Капітальна в Мирнограді. З моменту спуску в шахту, люди були під землею на глибині понад 800 метрів 13 годин.

Також, завдяки оперативним діям і спільним зусиллям, видали ще 3 гірників з шахти Центральна і 60 – з шахти Краснолиманська.

22:20, 5 вересня

Ворог завдав ударів БПЛА по житловому сектору Куп’янська, рятувальники працювали під загрозою повторних обстрілів.

На місці виникла пожежа на території приватного домоволодіння, горіли 2 господарчі споруди. Працівникам ДСНС вдалося запобігти поширенню полум’я на житлові оселі.

Попередньо, обійшлося без жертв і постраждалих.

22:10, 5 вересня

Окупанти завдають ударів по селищу Слатине, що у Харківській області. Як повідомив начальник Дергачівської МВА Вячеслав Задоренкл, є пошкодження приватних будинків. Додаткова інформація встановлюється.

За попередньою інформацією, удари по селищу завдавались з артилерії. Внаслідок обстрілів була пошкоджена критична інфраструктура, у частині Слатиного наразі відсутня електроенергія. Даних щодо постраждалих не надходило.

22:00, 5 вересня

Кількість поранених унаслідок ранкових російських ударів по Костянтинівці Донецької області зросла до 9, повідомив керівник ОВА Філашкін.

21:56, 5 вересня

У Тульський області – масштабна пожежа на складах підприємства пластмас.

21:55, 5 вересняЕкспосадовцю Міноборони оголошено підозру у службовій недбалості

Експосадовцю Міноборони оголошено підозру у службовій недбалості, що призвела до збитків у 1,1 мільярда гривень.

Ймовірно, йдеться про Богдана Хмельницького.

За даними слідства, у 2022 році безпідставно додав ПДВ до договорів про постачання паливно-мастильних матеріалів.

Підозрюваному загрожує до 8 років ув’язнення. Суд розглядає питання про обрання запобіжного заходу.

21:50, 5 вересняКанада має намір передати Україні сучасну систему ППО

Йдеться про установку ППО середнього радіусу NASAMS.

Канада ще минулого року приєдналася до розміщеного США замовлення на виготовлення 10 систем NASAMS. Компанія Raytheon, яка їх виготовляє, запевняє, що передасть ці системи озброєння до кінця цього року.

21:49, 5 вересня

Швеція надасть понад 43 мільйони євро на енергетику та опалення в Україні. За підрахунками Світового банку, ця підтримка може допомогти виробляти електроенергію для 185 000 людей

21:48, 5 вересняЯк перемогти Росію, яка має перевагу у людях та зброї: відповідь Сирського

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський наголошує, що Росія має матеріальну перевагу в авіації, ракетах, артилерії, боєприпасах, особовому складі, танках та БМП.

Через цю перевагу Україна змушена вести війну розумніше та ефективніше, використовуючи безпілотники та високотехнологічну зброю.

Сирський підкреслює, що Україна не може вести війну такими ж методами, як Росія, і повинна знаходити інноваційні підходи до ведення бойових дій.

21:47, 5 вересняРосія планувала атаку з Курщини, – Сирський назвав основні цілі операції ЗСУ

Росія планувала новий наступ на Україну з Курської області, але українське вторгнення через кордон зірвало ці плани.
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський підкреслив, що операція була успішною, оскільки українські сили перенесли бойові дії на територію противника, зменшивши загрозу наступу.
Основні цілі операції включали недопущення використання Курська для нових атак, відвернення російських сил, запобігання обстрілам, взяття військовополонених та підняття морального духу.

21:25, 5 вересняСирський розповів про головну проблему оновленого закону про мобілізацію

Головком в інтерв’ю CNN зазначив, що наразі війська, які прибувають на фронті, проходять менше підготовки, ніж хотілося. Водночас ситуація на полі бою вимагає швидкого перекидання на позиції строковиків.

21:00, 5 вересняУкраїні вдалося зупинити просування Росії на Покровському напрямку, – Сирський

Українським військам вдалося зупинити просування російських загарбників на Покровському напрямку.
За останні шість днів ворог не просунувся ні на метр, що свідчить про успішну оборонну стратегію Збройних сил України.
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що українські війська позбавили окупантів здатності маневрувати та розгортати підкріплення.
Зменшення кількості артилерійських обстрілів і інтенсивності наступу в інших областях підтверджує ослаблення російських сил.

20:26, 5 вересняПрезидент прокоментував зміни у Кабміні

У вечірньому звернення президент Зеленський прокоментував урядові перестановки та подякував парламенту за підтримку нових кандидатур, наголосивши на важливості активної роботи урядових інституцій.

Президент підкреслив необхідність збільшення інвестицій в оборонне виробництво, активнішого просування переговорів з Євросоюзом та забезпечення більшої підтримки фронту.

20:00, 5 вересняЗеленський у п’ятницю відвідає Німеччину, де зустрінеться з Шольцом, – ЗМІ

Володимир Зеленський 6 вересня планує відвідати Німеччину для зустрічі з канцлером Олафом Шольцом.

Зустріч відбудеться у Франкфурті-на-Майні у другій половині дня і пройде у форматі “віч-на-віч”.

19:11, 5 вересняЗеленський розповів про план перемоги України, який покаже Байдену

Президент України Володимир Зеленський має намір представити президенту США Джо Байдену план перемоги України у війні, спрямований на примус Росії до завершення воєнних дій.

Зеленський наголосив, що цей план не залежить від дій Росії, а реалізується завдяки підтримці міжнародних партнерів України.

План включає операцію в Курській області Росії як частину більш масштабної військово-політичної або військово-дипломатичної стратегії.

План перемоги складається з формату “4 + 1”, де чотири пункти мають бути виконані негайно, а один після війни, хоча деталі поки що не розголошуються.

Президент підкреслив, що важливо зрозуміти ставлення США та їхніх потенційних президентів до цього плану, щоб уникнути сюрпризів у майбутньому.

19:00, 5 вересняЧи має Україна достатньо зброї, аби утримати позиції у Курській області: відповідь Зеленського

Володимир Зеленський заявив, що в України є зброя “на папері” для утримання позицій на Курщині, але фактично її ще немає в країні.

Курська операція триває майже місяць і спрямована на створення буферної зони та зменшення тиску на українські прикордонні області.

Подальший розвиток подій та утримання територій в Курській області залежатиме від отримання обіцяної зброї від міжнародних партнерів.

18:34, 5 вересняСтолтенберг прокоментував Курську операцію

Генсек НАТО заявив, що у ході Курського наступу Україні вдалося досягти багато. Однак наразі важко сказати, що буде далі.

Він наголосив, що лише українці мають вирішувати, де саме задіювати свої сили.

18:00, 5 вересняЗСУ звільнили 2 кілометри квадратних території на півночі Харківщини

Командир підрозділу “Терра” Третьої штурмової Микола “Абдула” Волохов розповів про звільнення територій на півночі Харківської області.

Звільнили добрий шматок української землі. Близько 2 квадратних кілометрів. У дуже критичному для ворога місці. І цим дали ворогові смачний дзвінкий ляпас. Тим, що змогли. Ворог не знав, що ми плануємо цю операцію, не був готовий,
– наголосив Волохов.

За його словами, в ході атаки було застосовано в 2,5 менше сил, ніж у ворога на позиціях. Підтверджено 200 ліквідованих окупантів.

17:46, 5 вересняВ Україні з’явився новий міністр агрополітики

Віталія Коваля Верховна Рада призначила міністром агрополітики і промисловості. Раніше Коваль очолював Фонд держмайна.

17:45, 5 вересняТимчасовим очільником Укроборонпрому став Олег Гуляк

Гуляк з 1 липня 2024 року працював радником генерального директора з питань військового співробітництва Укроборонпрому, зміцнюючи зв’язки компанії із Силами оборони.

Олег Гуляк у Збройних Силах України з 1993 року. Розпочинав свою військову кар’єру на посаді заступника командира розвідувальної роти аеромобільної дивізії. Учасник російсько-української війни. У 2021 – 2024 роках – командувач Сил логістики Збройних Сил України.

15:25, 5 вересняВ ОП кажуть, що Британія та США погодились на санкції проти керівника “Росатому”

Велика Британія та Сполучені Штати погодилися запровадити санкції проти керівника “Росатому” Алєксєя Ліхачова.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” повідомив уповноважений президента України з питань санкційної політики Владислав Власюк, передає “Європейська правда”.

Деякі країни, зокрема Велика Британія і США, санкціонували декого з ключових керівників “Росатому”, а саме керівника правління Ліхачова,
– розповів Власюк.

15:06, 5 вересняБухарест подарував Києву Patriot

Румунія подарувала Україні систему ППО Patriot, – указ оприлюднили на сайті президента Йоханніса.

15:00, 5 вересняКількість жертв внаслідок удару по Інституту зв’язку у Полтаві зросла

До 55 осіб збільшилася кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по навчальному закладу міста. 328 людей постраждали

Частково зруйновано шестиповерхову будівлю навчального корпусу. Ймовірно, під завалами ще перебувають люди.

14:40, 5 вересняЗеленський пояснив, чи буде Росія на другому саміту миру

Президент України повідомив, що наразі детально готують план закінчення війни спільно з союзниками, які підтримали комюніке першого саміту.

Цей план представлять на другому саміті. І там обов’язково повинні бути представники Росії. Адже без них завершити війну дипломатично дуже складно.

14:30, 5 вересняЗеленський назвав нову причину Курської операції

Президент в інтерв’ю іноземному виданню зауважив, що брак далекобійності змусив Україну шукати альтернативу, і так власне зародилася Курська операція.

Зеленський зауважив, що розвідка доповідала про наміри росіян наступати на Сумщину та Чернігівщину. Київ мав зірвати плани Кремля, тому завдав превентивний удар.

Україні потрібно відтіснити росіян на кордоні. Це можна було зробити за рахунок далекобійних ударів. Втім, союзники не дозволили Києву бити далекобійною зброєю вглиб по Росії.

14:00, 5 вересняНові призначення в уряді

  • Рада призначила Германа Сметаніна на посаду Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. До цього Сметанін очолював “УкрОборонПром”.
  • Рада призначила Наталю Калмикову на посаду Міністра у справах ветеранів України. Раніше вона була заступницею міністра оборони України із соціального розвитку.
  • Рада погодила призначення Точицького Миколи на посаду Міністра культури та стратегічних комунікацій України. До цього він обіймав посаду заступника голови ОП.
  • Рада підтримала призначення Бідного Матвія на посаду Міністра молоді та спорту України. До цього він був у статусі виконувача обовʼязків.
  • Рада призначила Гринчук Світлану міністеркою захисту довкілля та природних ресурсів України.
  • Парламент підтримав призначення Олексія Кулеби на посаду віцепрем’єра з відновлення України – міністра розвитку громад та територій.
  • Верховна Рада підтримала призначення Ольги Стефанішиної на посаду міністерки юстиції України.Також вона залишається віцепрем’єркою з питань євроінтеграції.
  • Сибігу Андрія призначено міністром закордонних справ України.

13:37, 5 вересняНа Київщині є пошкодження приватних будинків

У Київській ОВА повідомили, що внаслідок нічної атаки дронів влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури не зафіксовано.

Однак внаслідок падіння уламків збитих цілей є пошкодження 6 приватних будинків.

В них вибиті вікна, пошкоджено покрівлю. Також ушкоджено господарчу будівлю та авто. Крім того, побиті вікна в одному із багатоквартирних будинків. В трьох районах області ліквідовано пожежі трав’яної підстилки,
– повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

13:37, 5 вересняВерещук відправили у відставку

Верховна Рада підтримала відставку Ірини Верещук з посади віцепрем’єр-міністра, міністерки з питань реінтеграції ТОТ. Рішення підтримали 255 нардепів.

13:36, 5 вересняКулебу звільнили з посади голови МЗС

Верховна Рада звільнила Дмитра Кулебу з посади голови МЗС. Він обіймав цю посаду 4 роки.

За звільнення Кулеби проголосували 240 народних депутатів.

13:34, 5 вересняСитуація зі світлом сьогодні, 5 вересня

У четвер, 5 вересня, у всіх регіонах змінені час та обсяг застосування заходів обмеження.

До кінця доби обленерго в усіх регіонах будуть застосовувати відключення за таким графіком:

  • 10:05 – 13:00 – дві черги відключень;
  • 13:00 – 15:00 – одна черга відключень;
  • 15:00 – 24:00 – дві черги відключень.

Причина – зниження потужності на деяких енергообʼєктах через складну ситуацію в енергосистемі внаслідок останньої масованої атаки ворога на магістральну мережу 26 серпня.

12:31, 5 вересняРосія атакує цивільні об’єкти у 3-х з 4-х випадків

Росія постійно атакує об’єкти цивільної інфраструктури в Україні. У СратКомі ЗСУ заявили, що 3 з 4 російських ракет атакують в Україні саме цивільні об’єкти.

11:26, 5 вересняУ Білорусі відреагували на збиття дрона

Міністерство оборони Білорусі вперше офіційно відреагувало на нічну роботу ППО у себе на території. Там визнали, що повітряний простір країни порушив безпілотник, який довелось збивати. Однак, мовчать, що дрон російський. Кажуть, “проведуть розслідування”.

11:25, 5 вересняУкраїнська ППО збила 60 “Шахедів” уночі

У ніч на 5 вересня 2024 року Росія атакувала Україну однією балістичною ракетою “Іскандер-М” із окупованого Криму та 78 ударними БпЛА типу “Шахед” (райони пусків – Курськ, Єйськ, Приморсько-Ахтарськ), повідомили Повітряні сили ЗСУ.

11:22, 5 вересняУ Полтаві уже 54 загиблих

Клькість загиблих в Полтаві внаслідок удару 3 вересня зросла до 54. Поранених 297, повідомили у ДСНС.

Ще 5 людей можуть перебувати від завалами.

11:20, 5 вересняКиїв скували кілометрові затори

Після тривалої повітряної тривоги у Києві величезні затори, а метро переповнене. Зявилися довгі черги до самих станцій.

Зауважимо, повітряна тривога тривала рекордні 9 годин.

10:24, 5 вересняНаслідки атаки дронів у Києві

У Київській міській адміністрації розповіли про наслідки нічної атаки дронами.Зазначають, що дрони атакували поодиноко, а не групами. Втім, українські захисники знищили усі безпілотники, які загрожували столиці. За попередніми даними, в Києві без потерпілих та руйнувань

10:23, 5 вересня

Станом на 10 ранку дрони продовжують атакувати Україну. “Шахеди” фіксують у напрямку Житомирської області.

09:56, 5 вересняУ Львові день жалоби

У Львові люди почали приносити квіти, свічки й дитячі іграшки до будинку, де російський ракетний удар убив мирних мешканців. Небайдужі запалили лампадки під зруйнованим багатоквартирним будинком, організувавши меморіал жертвам.

Сьогодні у Львові оголосили Днем жалоби у пам’ять про загиблих внаслідок російської атаки на місто.

09:23, 5 вересняГенштаб оновив статистику втрат ворога

Упродовж доби ЗСУ ліквідували ще 1200 окупантів. Загальні втрати російської армії вже перевищують 620 тисяч особового складу.

06:44, 5 вересняВибухи в Києві

Близько 6:40 ранку вибухи пролунали в Києві. В столиці працює ППО – триває відбиття атаки дронів.

06:40, 5 вересняМорські дрони атакували Новоросійськ

У російському Новоросійську цієї ночі теж чули сирену та стрілянину. Місцева влада заявила про атаку морських дронів.

Мер Андрєй Кравченко у своєму Telegram-каналі попросив жителів берегової лінії не підходити до вікон і не перебувати на відкритому просторі біля моря.

06:38, 5 вересняУ Білорусі збивали “Шахеди”

Під час атаки дронами-камікадзе декілька БпЛА порушили повітряний простір Білорусі. Над Гомелем збивали “Шахеди”.

06:14, 5 вересняНа Київщині працювала ППО

У Київській областя працювала протиповітряна оборона.

Київщина! Зафіксовано рух ворожих БпЛА! У регіоні працюють сили ППО.
– повідомила Київська ОВА.

Там закликали не нехтувати правилами безпеки, а також не фотографувати роботу ППО.

Близько 3 ночі у Київській ОВА нагадали про загрозу. Зазначалось, що в Україні літають ще близько 2 десятків ударних дронів.

06:03, 5 вересняПовітряна тривога

Вночі в низці областей України оголосили тривогу через зліт двох бортів Ту-22 з аеродрому Оленья і загрозу БпЛА.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *