Удар по Інституту зв’язку в Полтаві, вибухи в Сумах, кадрові зміни в уряді: хронологія 923 дня

Удар по Інституту зв’язку в Полтаві, вибухи в Сумах, кадрові зміни в уряді: хронологія 923 дня Маргарита Волошина Анжеліка Байбак

Хронологія 923 дня війни / Колаж 24 Каналу

Російські загарбники не полишають тероризувати мирне населення й далі намагаються просунутися вглиб України. Сили оборони продовжують давати відсіч ворогу, завдаючи йому втрат.

Про головні новини 3 вересня, боротьбу українців проти російських загарбників, ситуацію на фронті й нові воєнні злочини окупантів – повідомляє 24 Канал.

00:00, 4 вересняЗеленський пояснив кадрові зміни

За словами президента, осінь буде надзвичайно важливою для України, тому необхідно посилити деякі напрямки в уряді. Уже підготовлені кадрові рішення, також будуть зміни в Офісі президента.

До слова, усі зміни 24 Канал зібрав в одному матеріалі.

23:43, 3 вересня

У Сумах серія вибухів.

23:15, 3 вересняСБУ проведе додаткову перевірку Гладкого з СБС, на цей час його усунуть від виконання обов’язків

За результатами засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, розвідки та оборони Головнокомандувачем Збройних Сил України прийнято рішення щодо проведення додаткової спеціальної перевірки органами СБУ начальника штабу командування Сил Безпілотних систем капітана першого рангу Романа Гладкого. На час перевірки він буде усунений від виконання службових обов’язків за посадою,
– сказано в повідомленні Генштабу.

22:40, 3 вересняРосіяни вдарили з авіації по будівлі одного з університетів у Сумах

Імовірно, вгатили КАБом.

22:20, 3 вересняГлаву МЗС Дмитра Кулебу планують звільнити, – ЗМІ

Співрозмовники “Української правди” в команді президента розповіли, що з кандидатурою на місце міністра ще визначаються. Найбільш імовірна заміна – перший заступник голови МЗС Андрій Сибіга.

22:00, 3 вересняІрина Верещук подала заяву про відставку

Перезавантаження. Після майже трьох років в уряді сьогодні подала заяву про відставку,
– написала віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

21:50, 3 вересняВ ЄС відреагували на те, що Путіна не арештували в Монголії

Речник зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано заявив, що Європейський Союз взяв до уваги приїзд Владіміра Путіна до Улан-Батора. Адже це трапилось попри те, що країна є стороною Римського статуту Міжнародного кримінального суду та мала б заарештувати російського диктатора за ордером прокурора МКС.

“ЄС висловлює жаль з приводу того, що Монголія, держава-сторона Римського статуту Міжнародного кримінального суду, не виконала свої зобов’язання за ним щодо виконання ордера на арешт. ЄС висловлює найбільшу підтримку зусиллям із забезпечення повної відповідальності за воєнні злочини та інші найтяжчі злочини у зв’язку з загарбницькою війною Росії проти України”, – заявив Петер Стано.

21:40, 3 вересняУ Сумах прогримів вибух

Спершу у Повітряних силах попередили про небезпеку для жителів регіону. Зокрема, в ПС проінформували про рух КАБа на місто.

КАБ курсом на Суми,
– ідеться в повідомленні.

Через кілька хвилин там прогримів вибух.

21:30, 3 вересняЗеленський сказав, чому Україна не говорила про Курську операцію партнерам

Володимир Зеленський наголосив, що операція ЗСУ в Курській області є невіддільною частиною його “плану перемоги”. Проте про нього глава держави не буде розповідати аналогічно, як Україна не розповідала партнерам про Курську область.

Я не скажу, вибачте, я не можу про це говорити. Це як початок нашої, цієї, Курської операції. Попри всю повагу, я не можу про це говорити. Я думаю, що успіх дуже близький до несподіванки,
– сказав український лідер.

21:20, 3 вересняУ Білому домі відреагували на обстріл Полтави

Джон Кірбі висловив співчуття українцям після чергового масованого удару країни-агресорки по Полтаві.

Це ще одне жахливе нагадування про масштаби жорстокості Путіна щодо народу України, у спосіб, коли він намагається покарати їх за власне вторгнення в цю країну, атакуючи критично важливу інфраструктуру та намагаючись ускладнити їм життя та отримання засобів до існування,
– сказав представник Білого дому.

21:10, 3 вересня

До Верховної Ради України надійшла заява Ольги Стефанішиної про відставку. Вона обіймала посаду віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

21:00, 3 вересняРостислава Шурму звільнили з посади заступника керівника Офісу президента

Звільнити Шурму Ростислава Ігоровича з посади Заступника Керівника Офісу Президента України,
– йдеться в указі №603/2024.

Нардеп Ярослав Железняк стверджує, що Шурму звільнили “через позицію партнерів та відверту корупцію”. За його словами, замість нього заступником глави Офісу президента призначать Олександра Камишина, що, за його словами, “вже великий крок вперед”.

20:40, 3 вересня

У Полтаві триває рятувальна операція після російського удару по Інституту зв’язку вранці 3 вересня. На місці рятувальники оголошують хвилину тиші кожні 15 – 20 хвилин, щоб почути голоси людей, що можуть бути під завалами.

20:20, 3 вересняОкупанти розстріляли трьох українських військовополонених на Торецькому напрямку

Про черговий воєнний злочин росіян повідомили в Донецькій обласній прокуратурі. Там написали, що ворог убив трьох українських бійців, які здалися в полон.

Збройні сили Росії систематично та цинічно порушують норми міжнародного гуманітарного права. 3 вересня 2024 року в телеграм-каналі опубліковано інформацію щодо ймовірного розстрілу представниками ЗС РФ українських військовослужбовців. У повідомленні йдеться про те, як троє військових однієї з бригад ЗСУ вийшли з підвалу будинку з піднятими руками, коли до них майже впритул підібрався ворог. Окупанти поклали їх обличчям на землю, після чого майже відразу розстріляли в спину,
– навели дані прокурори.

20:20, 3 вересня

Україна “утримуватиме” територію, адже вона є невіддільною частиною його “плану перемоги” щодо завершення війни. За його словами, він представить цю пропозицію міжнародним партнерам, зокрема США.

Наразі вона нам потрібна (територія – 24 Канал),
– заявив президент.

Він розповів, що не може обговорювати, чи планує Україна спробувати захопити більше російської території. “Я не скажу, вибачте, я не можу про це говорити. Це як початок нашої, цієї, Курської операції”, – додав Зеленський.

20:00, 3 вересняУ тимчасово окупованому Бердянську прогриміла серія вибухів

У тимчасово окупованому Бердянську пролунала серія вибухів. Власне, тоді звуки вибухів було чутно в різних частинах міста, про що повідомила глава МВА Галіціна.

За повідомленням мешканців гучно було в різних частинах міста,
– написала вона.

19:40, 3 вересня

Під час інтерв’ю у Камишіна запитали, яку зброю дальнього радіуса дії Україна виробляє, та чи використовує її для ударів по інфраструктурі Росії.

У нас є дрони, ракети дальністю 1,5 тисячі кілометрів. І ви бачили, що вони ефективні,
– відповів Камишін.

19:20, 3 вересняУ Монголії пояснили своє рішення не затримувати Путіна

Речник монгольського уряду зазначив, що країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, й це ускладнює можливість арешту Путіна за ордером МКС.

Монголія імпортує 95% своїх нафтопродуктів і понад 20% електроенергії у наших безпосередніх сусідів, що раніше потерпало від перебоїв з технічних причин. Ці постачання мають вирішальне значення для забезпечення нашого існування та існування нашого народу,
– сказав речник.

19:00, 3 вересняУ Києві та кількох областях вводять екстрені відключення світла

В ДТЕК розповіли, що екстрені відключення було запроваджено відповідно до розпорядження Укренерго. Все через складну ситуацію в енергосистемі.

У Києві, Київській, Житомирській, Черкаській, Чернігівській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській, Сумській, Полтавській, Вінницькій областях застосовані аварійні відключення. Оприлюднені раніше графіки застосування обмежень тимчасово не діють,
– пізніше написали в Укренерго.

18:40, 3 вересняПід завалами Інституту зв’язку у Полтаві можуть перебувати 15 людей

Як повідомив голова Полтавської ОВА Філіп Пронін, під завалами можуть перебувати 15 людей.

Наразі відомо про 50 загиблих та більше як 235 травмованих людей,
– сказав посадовець.

Пронін зазначив, що з-під завалів деблокували вже 11 людей, їм надають всю необхідну допомогу у медзакладах області. Всього вдалося врятувати 25 осіб. Водночас вже кілька разів роботи зупиняти через нові повітряні тривоги.

18:20, 3 вересня

Речник Міноборони Дмитро Лазуткін в етері телемарафону повідомив, що кількість жертв збільшилася до 49, ще 219 – травмовані. Водночас у Офісі генпрокурора повідомили, що станом на 18:19 внаслідок удару по Полтаві загинула 51 людина.

18:00, 3 вересняВ Україні ухвалили законопроєкт про створення військових адміністрацій у Криму

Профільний комітет Ради підтримав законопроєкт щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та Севастополі перед його першим читанням. Це є продовженням реалізації державної політики щодо реінтеграції тимчасово окупованої території.

На засіданні Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки було схвалено проєкт закону “Про внесення змін до Закону України “Про правовий режим військового стану” щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі” (№11064), поданий 4 березня 2024 року.

17:40, 3 вересняДо Верховної Ради надійшли заяви про відставку від трьох міністрів

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що до парламенту надійшли заяви про відставку від:

  • Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна.
  • Міністра юстиції України Дениса Малюськи.
  • Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця.

Також надійшла заява про звільнення від Голови Фонду державного майна України Віталія Коваля.

17:20, 3 вересняСША близькі до надання Україні далекобійних ракет JASSM, – Reuters

Очікується, що ці ракети повітря – поверхні (JASSM) увійдуть до пакета озброєнь цієї осені, повідомили три джерела, хоча остаточне рішення ще не прийнято. Водночас джерела забажали залишитись анонімними, адже вони не уповноважені обговорювати цю тему.

JASSM можуть суттєво змінити стратегічний ландшафт конфлікту. Військові аналітики припустили, що впровадження JASSM, які є малопомітними і можуть вражати далі, ніж більшість інших ракет на поточному арсеналі України, могло б відсунути російські плацдарми та склади постачання на сотні миль.

17:00, 3 вересняПарламент Румунії остаточно схвалив передачу Україні ЗРК Patriot

Нижня палата парламенту Румунії схвалила (3 вересня – 24 Канал) проєкт закону про надання Україні системи протиракетної оборони Patriot,
– зазначило видання.

За їхніми даними, після підписання законопроєкту президентом Клаусом Йоганнісом, уряд видасть розпорядження про передачу.

16:40, 3 вересня

Міжнародний кримінальний суд Гааги раніше видав ордер на арешт російського диктатора, згідно з яким Владіміра Путіна зобов’язані заарештувати у низці країн, зокрема Монголії. Однак країна чомусь відмовляється це робити.

Тож члени Європейського парламенту, зокрема заступник голови комісії у закордонних справах Урмас Пает, закликають високого представника ЄС Жозепа Борреля відреагувати на поведінку Монголії, члена МКС, якщо країна не заарештує Путіна.

16:20, 3 вересня

Верховна Рада України підтримала законопроєкт, що передбачає створення окремого роду сил у Збройних Силах України. Ідеться про Сили безпілотних систем.

За відповідний закон проголосували 294 народних обранці. Таке рішення ухвалили 3 вересня, про що повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

16:00, 3 вересняОперативна інформація від Генштабу

  • Сьогодні на Харківському напрямку російські терористи двічі штурмували позиції наших підрозділів в районі Вовчанська. На даний час бій триває.
  • Чотири рази ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку.
  • На Лиманському напрямку ворожі підрозділи не припиняють атакувати. З початку доби на цьому напрямку українські воїни уже відбили вісім з 16 ворожих атак. Бої тривають.
  • Тривають бої на Сіверському напрямку, супротивник тричі атакував. Наші оборонці відбили всі атаки.
  • На Краматорському напрямку загарбники здійснили чотири штурмових дії. Біля останнього три боєзіткнення продовжуються.
  • На Торецькому напрямку кількість ворожих атак на даний час добігла семи. Наші захисники дають гідну відсіч, всі атаки зупинено.
  • На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили вже 31 спробу атакувати наших захисників. Сили оборони стримуючи ворожий натиск, вже відбили 21 атаку противника, десять боєзіткнень ще тривають. Основні зусилля окупанти прикладають біля Новогродівки і Михайлівки, де зафіксовано 11 та 9 боєзіткнень відповідно.
  • Набйльше боїв сьогодні на Курахівському напрямку, де загарбниики 37 разів атакували наші підрозділи.
  • На Времівському напрямку загарбники вісім разів йшли в наступ на позиції українських військ.
  • На Оріхівському напрямку зазнав удару 20 НАРами район села П’ятихатки. Також окупанти провели п’ять атак.
  • На Придніпровському напрямку відбито одну ворожу атаку. По Миколаївці загарбники випустили 40 некерованих авіаракет.

15:40, 3 вересня

Данієль Доббені та Педер Андреасон подали свої письмові повідомлення про дострокове припинення повноважень як членів наглядової ради компанії. Вони вважають рішення про дострокове звільнення керівника Укренерго політично вмотивованим.

15:20, 3 вересняПоки Захід місяцями вирішує, чи давати зброю, Україна втрачає найкращих пілотів, – WSJ

Видання The Wall Street Journal зробило матеріал про загибель двох українських пілотів, які боролись за передачу Україні літаків F-16. Мовиться про Олексія Меся (Мунфіш), який загинув 26 серпня та Андрія Пільщикова (Джус), який загинув у серпні 2023 року.

Україна втрачає найкращих пілотів поки Захід думає, чи надавати нашій державі потрібні винищувачі. Західні журналісти наголосили, що дебати з цього приводу можуть тривати місяцями.

15:00, 3 вересня

Верховна Рада України планує найближчими днями провести кадрові ротації в Кабінеті Міністрів України. За інформацією джерел видання зміни можуть відбутися уже 4 – 5 вересня.

Цю інформацію також підтверджує нардеп Ярослав Железняк. Він додав, що кадрові зміни можуть відбутися також в Офісі Президента України.

14:40, 3 вересняРада підтримала звільнення від мобілізації українців віком до 25 років

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років.

Про це повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк. За його даними, “за” законопроєкт проголосували 295 депутатів.

14:20, 3 вересняЗеленський доручив провести розслідування обставин удару по інституту в Полтаві

Я доручив провести повне та оперативне розслідування всіх обставин того, що сталося. Залучені всі необхідні служби до рятувальної операції,
– сказав Зеленський.

Президент України розповів, що за наявною інформацією навчальний заклад та сусідню лікарню у Полтаві атакували двома балістичними ракетами. Попередньо відомо про 41 загиблого, ще 180 людей поранені.

14:00, 3 вересня

Внаслідок атаки частково зруйнована одна з будівель Інституту зв’язку, багато людей опинились під завалами. Рятувальні служби працюватимуть доти, доки не будуть переконані, що з-під завалів деблокували усіх.

Станом на зараз відомо, що завдяки злагодженій роботі рятувальників і медиків вдалося врятувати 25 осіб, з яких 11 деблокували з-під завалів.

Наразі рятувальники продовжують роботу. Висловлюємо щирі співчуття родинам загиблих. Ця трагедія – чергове свідчення підступності ворога, який не зупиняється перед жодними злочинами, намагаючись залякати українців,
– написали в Міноборони.

13:57, 3 вересня

ВР звернулася до країн G7 із проханням дозволити завдавати ударів по військових об’єктах на території Росії.

У тексті звернення нардепи закликають зняти всі обмеження на використання Україною далекобійної зброї західного виробництва для ударів по всіх законних військових цілях на території Росії, з яких атакують українських військових, цивільне населення та критичну інфраструктуру.

13:49, 3 вересня

Ворог вдень 3 вересня завдав ракетного удару по Полтаві. Як повідомляє місцеве ЗМІ з посиланням на власні джерела, у місті пошкоджено понад 10 житлових будинків.

Окрім того, на місці ворожого удару розгорнуто оперативний штаб для отримання жителями допомоги, а також оголосили про збір крові для поранених.

13:13, 3 вересня

СБУ нейтралізувала агентурну мережу елітного підрозділу ФСБ, яку в Україні координував колишній нардеп. Так, для зриву логістики Сил оборони агенти планували серію підривів на шляхах Укрзалізниці. Зокрема, російська спецслужба поставила їм завдання: підірвати одну із колій на Київщині, однак СБУ вдалося запобігти диверсії.

Крім того, ворог намагався отримати дані про місця проживання та відвідування, графік дня та коло спілкування певних осіб. Усе це – з метою подальшої фізичної ліквідації цих діячів. Серед тих, на кого російські спецслужби готували замовне вбивство був український журналіст Дмитро Гордон.

12:56, 3 вересня

“Українська бронетехніка” на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO 2024 у Кельце, Польща представила новий бронеавтомобіль “Варта 2”.

Бойова броньована колісна машина “Варта 2” створена на базі шасі Base. Автомобіль має повну масу 14 тон та може розвивати швидкість 110 кілометрів на годину.

ББМ “Варта 2” / Фото “Українська бронетехніка”

12:38, 3 вересня

У Запоріжжі збільшилася кількість постраждалих внаслідок ракетного обстрілу. Так, у ДСНС повідомили, що станом на 12:00 кількість постраждалих зросла до 6.

12:04, 3 вересняВ Україні з’явився перший підземний шпиталь

Міноборони України ввело в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для ЗСУ.

Шпиталь сконструйований із 6 сталевих бункерів, оснащених системами вентиляції, водопостачання та альтернативними джерелами живлення. Завдяки сучасному медичному обладнанню, включаючи операційні блоки та реанімаційні відділення, тут можуть надавати допомогу понад 100 пораненим щодоби.

Проєкт є першим кроком у рамках масштабної ініціативи, що передбачає будівництво понад 20 таких стабпунктів.

Окрім того, шпиталь також оснащений системами РЕБ.

11:46, 3 вересня

Начальник штабу бригади “Азов” Богдан Кротевич заявив, що якщо росіянам вдасться захопити Покровськ, то ворог намагатиметься йти далі – до Слов’янська та Краматорська.

Якщо нічого не зміниться, після Покровська росіяни підуть на Слов’янськ і Краматорськ. У 2014 році вони перебували у “м’якій окупації”. Цього разу вона не буде такою м’якою,
– заявив Кротевич.

11:27, 3 вересня

У Маріуполі на колаборанта Олега Носенка здійснили замах. Зрадник отримав черепно-мозкову травму після удару “тупим предметом у ділянку потилиці”.

Як повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, Носенка вдарили цеглою в потилицю по вулиці Спортивній.

11:12, 3 вересняСправу Шуфрича скерували до суду

Прокурори Офісу генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України 9 скликання від забороненої політичної партії “ОПЗЖ” Нестора Шуфрича та його помічника.

Їм інкриміновано фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території та державного кордону України. Крім цього, Шуфричу також інкриміновано державну зраду.

10:57, 3 вересняРосіяни завдали масованого обстрілу по залізниці

В Укрзалізниці повідомили, що упродовж минулої ночі ворог здійснив цілеспрямований масований обстріл залізниці.

Зокрема, були атаковані інфраструктура та рухомий склад у Сумській та Дніпропетровській областях. На щастя, обійшлось без жертв.

Минулої доби під ворожий артобстріл у Покровську потрапив будинок працівника Укрзалізниці – машиніста локомотивного депо. Саме з цього міста наразі залізничники організовують евакуацію мирного населення та вимушені працювати під постійними ворожими атаками.

Залізничник і його дружина, працівниця первинної профспілки, отримали поранення та були доправлені до лікарні.

10:28, 3 вересняВорог продовжує бити по енергетиці

Російська армія продовжує цинічно бити по енергетичних об’єктах. Так, у Сумській області під ворожу атаку дроном потрапила ремонтна бригада, внаслідок чого водій отримав поранення, його доставлено у лікарню.

У Чернігівській області під час атаки БпЛА на енергетичний об’єкт троє працівників отримали посічені поранення. Усіх постраждалих доставлено до лікарні.

Окрім того, є пошкодження внаслідок обстрілів. Зокрема у Дніпропетровській області внаслідок атаки БпЛА на підстанції виникло загорання.Також внаслідок бойових дій на кількох підстанціях вимикалось обладнання, при цьому знеструмлювались побутові споживачі та місцева промисловість. Живлення для усіх споживачів відновлено.

У Донецькій області внаслідок обстрілу відключилась повітряна лінія.

09:45, 3 вересня

В Одесі пролунав потужний вибух. Повітряні сили заявили, що в області – ракетна небезпека.

09:27, 3 вересня Запорізька АЕС перебуває в зоні підвищеного ризику небезпеки

Енергоатом повідомив, що ЗАЕС знову перебуває в зоні підвищеного ризику небезпеки. Так, 2 вересня 2024 року через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

В разі пошкодження другої лінії, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС.

Українські фахівці поки не можуть оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт лінії, адже існує реальна загроза повторного обстрілу ділянки російськими військами. Лінію відремонтують як тільки спеціалістам буде гарантована безпека,
– додали в Енергоатомі.

09:14, 3 вересня

У Полтавській області прогриміли вибухи. Перед цим Повітряні сили попереджали про ракетну небезпеку.

09:12, 3 вересняУ Херсоні після обстрілів борються за життя 14-річної дівчинки

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що 3 вересня близько 04:00 російська армія атакувала житлову забудову у Херсоні. Внаслідок прильоту по одній з осель вкрай тяжкі поранення дістала 14-річна дівчина.

Швидка доставила її до лікарні, де в неї діагностували травматичний шок, відкриту травму грудної порожнини, перелами рук і ноги. Дитина дотепер перебуває в операційній. Медики роблять все можливе, аби зберегти її життя,
– повідомив Прокудін.

08:55, 3 вересняСкільки цілей вночі збила ППО

У Повітряних силах повідомили, що у ніч на 3 вересня 2024 року ворог завдав удару 3 балістичними ракетами “Іскандер-М”/KN-23 із Криму, керованою авіаційною ракетою Х-59/69 із Курської області та 35 ударними БпЛА типу “Shahed-131/136”, які запускали з Курщини та тимчасово окупованого Криму.

Сили ППО протягом кількох годин відбивали ворожу атаку й у результаті протиповітряного бою збили 27 “Шахедів”. Крім того, 6 дронів локаційно втрачені, інформація про руйнування чи потерпілих не надходила. Ще два ворожі безпілотники полетіли в напрямку Бєлгородської області та окупованої Донеччини.

Протиповітряна оборона працювала у Київській, Одеській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській, Чернігівській та Сумській областях.

08:45, 3 вересняЯкі наслідки атаки на Київщині

У ніч проти 3 вересня ворог знову атакував Київську область за допомогою ударних дронів.

В регіоні працювали сили ППО, є збиті цілі. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не зафіксовано, про постраждалих також не повідомляли.

Внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей у двох районах сталася пожежа лісової підстилки. В одній з житлових багатоповерхівок є незначне пошкодження покрівлі,
– повідомили в ОВА.

08:23, 3 вересня

У Чернігові вночі працювали системи ППО. Через падіння уламків збитих “Шахедів” зафіксовано загорання нежитлових, непромислових будівель на околицях міста. Двоє людей отримали легкі поранення, за допомогою до медиків не звертались.

08:18, 3 вересня

У ранковому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив, що протягом доби відбулося 197 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація була на Покровському напрямку, також противник був активним на Курахівському, Времівському та Куп’янському напрямках.

07:53, 3 вересняУ Дніпрі росіяни пошкодили цивільну інфраструктуру

Увечері 2 вересня росіяни завдали ракетної атаки по Дніпру. На жаль, загинув 1 чоловік, ще 6 осіб – постраждали. З них один 37-річний чоловік залишається у лікарні. Інші оговтуватимуться вдома.

В обласному центрі горіли автівки. Загалом їх знищено 3, ще 12 понівечені. Вікна побиті у дитячому садочку та сімох приватних будинках. Пошкоджене підприємство,
– повідомили в ОВА.

07:35, 3 вересняАктуальна статистика втрат ворога

Від початку повномасштабного вторгнення російська армія втратила:

  • особового складу – близько 618 960 (+1360),
  • танків – 8611 (+10),
  • бойових броньованих машин – 16821 (+35),
  • артилерійських систем – 17664 (+18),
  • РСЗВ – 1177 (+0),
  • засобів ППО – 940 (+0),
  • літаків – 368 (+0),
  • гелікоптерів – 328 (+0),
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 14573 (+36),
  • крилатих ракет – 2578 (+21),
  • кораблів /катерів – 28 (+0),
  • підводних човнів – 1 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 23972 (+47),
  • спеціальної техніки – 3003 (+9).

07:22, 3 вересняЯка ситуація в акваторії морів

У ВМС повідомили, що у Чорному морі є 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет “Калібр” загальним залпом до 4 ракет.

В Азовському морі ворожі кораблі відсутні. У Середземному морі – 2 ворожі кораблі, з яких 1 є носієм крилатих ракет “Калібр” загальним залпом до 8 ракет.

07:03, 3 вересняРосіяни не полишають обстрілів Харківщини

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив про наслідки нічних обстрілів. Так, о 22:13 окупанти вдарили КАБом по Київському району Харкова неподалік меморіального комплексу. Влучання було в землю – пошкоджено лінію електропередач та контакту мережу тролейбусів.

Також пошкоджено приватний будинок, де виникла пожежа. На щастя, минулося без постраждалих.

О 22:24 росіяни завдали ще одного удару по Харкову. Під атакою опинився Салтівський район, де ворожий снаряд влучив у землю й спалахнула трава. Про постраждалих у цьому районі інформація також не надходила.

06:48, 3 вересняУ Запоріжжі є загиблі внаслідок нічних обстрілів

Близько 23:00 Росія здійснила обстріл Запоріжжя. Внаслідок ворожої атаки 2 людини загинуло, в тому числі – 8-річний хлопчик. Ще двоє поранені, серед яких – дівчинка 12 років. Дитина зараз у реанімації.

Внаслідок ворожого удару частково зруйновано будівлю. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджені багатоповерхові будинки розташовані поруч.

Відомо, що усі постраждалі та загиблі – з однієї сім’ї.

06:18, 3 вересняВ ISW пояснили, яку користь отримає Росія від балістичних ракет Ірану

Видання Bloomberg, посилаючись на власні джерела, повідомило, що Іран може почати постачати балістичні ракети Росії.

Аналітики ISW проаналізували, що використання балістичних ракет Ababil або Fateh-360, швидше за все, дозволить російським військам завдавати ударів по українських цілях у ближньому тилу, зберігаючи при цьому російські запаси ракет вітчизняного виробництва, таких як “Іскандери”, для українських цілей у глибокому тилу.

06:14, 3 вересняУ Твері бідкаються на атаку на аеродром

У російській Твері місцеві бідкаються на атаку дронів. Як пишуть росЗМІ, безпілотники намагалися атакувати аеродром у місті.

Відомо, що у місті лунали вибухи й постріли – окупанти намагалися збити БпЛА. Однак, чи вдалося це їм – стане відомо згодом.

06:10, 3 вересняРосія вкотре атакує “Шахедами”

Росія вкотре атакує Україну дронами-камікадзе типу “Шахед”. У ніч проти 3 вересня окупанти запустили ударні БпЛА.

Станом на зараз ворожі безпілотники спостерігаються у Полтавській та Київській областях. Напрямок руху постійно змінюється.

04:29, 3 вересня

У Київській та Чернігівській областях пролунали вибухи під час атаки “Шахедами”. На Київщині наразі не фіксували руйнування, а на околицях Чернігова спалахнула пожежа.

03:23, 3 вересня

У Миколаєві пролунав потужний вибух. Ймовірно, ворог атакував місто балістичним озброєнням.

У Миколаєві було чутно вибух. Подробиці згодом,
– повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *