Удари по Києву та Харкову: хронологія 922 дня війни

Удари по Києву та Харкову: хронологія 922 дня війни Ірина Чеботнікова Діана Квасневська

Хронологія 922 дня війни / Колаж 24 Каналу (фото росЗМІ та GettyImages)

Росія продовжує воювати з Україною, кидаючи все нові сили та техніку на фронт. Проте ЗСУ стримують навалу ворога та завдають йому втрат.

Яка ситуація на фронті, в тилу, в дипломатії – читайте в тексті 24 Каналу.

23:57, 2 вересняВнаслідок атаки на Дніпро є загиблий

Станом на 23:02 голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що внаслідок обстрілу відомо про трьох постраждалих та одного загиблого.

23:51, 2 вересняРосійські війська вдарили по Дніпру

Пізно ввечері 2 вересня, близько 22:00, у Дніпрі місцеві чули вибухи. Повітряні сили незадовго до цього повідомляли про загрозу балістичного удару.

О 22:03 з’явилася інформація про повторні вибухи у Дніпрі.

23:41, 2 вересняГолову “Укренерго” Кудрицького звільнено, – ЗМІ

Першим про звільнення Кудрицького повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Відповідну інформацію також підтвердили джерела ЗМІ.

За даними джерел Суспільного, Кудрицького звільнили більшістю голосів наглядової ради. Виконувати обов’язки голови “Укренерго” тепер буде заступник голови правління Олексій Брехт.

Відповідне рішення про звільнення підтримали троє членів наглядової ради від держави.

23:15, 2 вересняУ Харкові прогриміла серія вибухів

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що вибух стався у Київському районі міста. На щастя, обійшлося без жертв, постраждалих та руйнацій.

Інший приліт стався у Салтівському районі. За його словами, там також без постраждалих та руйнацій.

Ще один КАБ прилетів по району приватного сектору в Київському районі. За словами мера, там є значні пошкодження будинку, у двір якого залетіла ворожа авіабомба. На щастя, без загиблих, постраждалих та пожежі.

22:30, 2 вересняНайближчими днями Іран передасть Росії балістичні ракети, – Bloomberg

Іран вже надав Росії сотні дронів за час повномасштабної війни проти України, але можлива передача балістичних ракет “стане тривожним розвитком подій”, стверджують джерела Bloomberg, які говорили на умовах анонімності.

Додамо, що тип ракет та обсяг постачання джерела не назвали. Проте зазначили, що передати їх можуть “протягом кількох днів”.

22:00, 2 вересняВ МЗС Польщі відхрестилися від слів Сікорського про збиття ракет

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що Польща та країни, які межують з Україною, зобов’язані збивати дрони та ракети, які запускає Росія, ще до того, як вони порушать їхній повітряний простір.

Водночас у самому відомстві уточнили слова свого очільника. Кажуть, це особиста думка їх очільника, а не позиція відомства чи уряду країни.

21:00, 2 вересняЗеленський назвав країни, від яких залежить рішення про далекобійні удари

Це безпосередньо залежить від Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції та Німеччини.

20:00, 2 вересня

Росія ударила по Куп’янську, загинула жінка.

19:00, 2 вересняПрем’єр Нідерландів Дік Схооф уперше відвідав Україну

Він оголосив про новий пакет допомоги Україні на понад 200 мільйонів євро. Гроші спрямують на енергетичну інфраструктуру та гуманітарну допомогу.

18:09, 2 вересня

У Запоріжжі відбудували багатоквартирний будинок, який ворог зруйнував у жовтні 2022 року.

17:08, 2 вересняПутін приїхав у Монголію, його не затримали

Диктатор приземлився в Улан-Баторі, привітався та спокійно залишив аеропорт із кортежем мотоциклістів. Монголія мала затримати його, як країна, як підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду.

У Росії з Монголією немає проблем, пов’язаних із рішеннями Міжнародного кримінального суду,
– заявив Пєсков у коментарі ЗМІ.

17:00, 2 вересня

Курська операція йде за планом, – Зеленський.

16:00, 2 вересня

Папа Франциск засудив удари окупантів по енергетиці України.

15:30, 2 вересняВибухи в Харкові

Ворог обстріляв Київський район, відомо про 11 поранених. Обстріл припав по району щільної житлової забудови.

Пошкоджено теплотрасу й об’єкт спортивної інфраструктури. У гаражний кооператив, що розташований біля житлових будинків у Київському районі, влучили два ворожих КАБа. Ще одне влучання зафіксоване на території одного з вишів.

15:06, 2 вересняРосія хоче захопити Торське, але в 25 армії хаос, – джерела 24 Каналу в спецслужбах

Ворог не полишає намірів захопити Торське. Радше – таке завдання стоїть перед 25-ю ворожою армією. За даними джерел 24 Каналу в спецслужбах, в цій армії коїться справжній хаос: на тлі відсутності будь-яких просувань тривалий час в окремих підрозділах постійно змінюють командирів, котрі намагаються вислужитися перед вищим керівництвом, тому посилають якомога більше людей у штурми. Як результат – втрати ворога щоденно тільки в 36-му полку становлять від 20 до 40 осіб,
– ідеться в огляді карти фронту 24 Каналу.

Поки що Торське залишається недосяжним для окупантів. Але вони намагаються його захопити – за даними спецслужб, в районі між Кремінною та Торським лежать близько трьох тисяч трупів ворожих солдатів. Командування забороняє їх евакуйовувати.

За Торське з боку окупантів воюють мобілізовані та бойовики з тимчасово окупованих територій, які конфліктують між собою. Щоб мотивувати іти вперед, командування обіцяє відпустки – мовляв, як захопите село, тоді й відпустимо.

Але така мотивація не працює. В Ульянівському батальйоні охочих іти в штурми дедалі менше, тож усіх дезертирів арештовують і відправляють в штурмовий загін, а командир полку “Леф” щодня кидає у штурми не менше 100 окупантів, що призводить до величезних втрат.

“Ульянівський батальйон, як і 31-ша та 104-та бригади на цьому напрямку, фактично припиняють своє існування. Самі загарбники впевнені, що це відбувається тому, що командир 36-го полку, в складі якого вони воюють, хоче отримати для підрозділу звання гвардійського. Офіцери ж пояснюють такі намагання простіше: вищому командуванню вже доповіли про захоплення Торського, тому зараз і докладають таких зусиль для того, аби це дійсно було так”, – підсумовано в статті.

15:00, 2 вересняРосія вперше застосувала “Грім-Е1” по Харкову 31 серпня

Це гібрид ракети та керованої авіаційної бомби.

Гібридна ракета “Грім-Е1” створена на основі радянської ракети Х-38. Максимальна дальність ураження – 120 кілометрів. Зброя оснащена реактивним двигуном, що збільшує дальність ураження.

Також “Грім-Е1” має осколково-фугасну модульну бойову частину з контактним детонатором.

Вперше снаряд “Грім-Е1” впав у приватному секторі північно-західного району окупованого Донецька 12 березня 2023 року.

14:21, 2 вересняУряд Румунії схвалив законопроєкт про передачу Україні ЗРК Patriot

Румунія схвалила законопроєкт про передачу Україні системи ППО Patriot, який вже направили до парламенту для остаточного голосування.

Румунський Patriot є частиною постачання п’яти відповідних систем та інших стратегічних засобів ППО, які країни НАТО вже пообіцяли надати Україні.

13:43, 2 вересняУламки однієї з ракет впали у Києві на території вишу

Уламки ракет, якими ворог вдарив по Києву, впали на території Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП).

Частина ракети здетонувала, пошкодивши котельню, складське приміщення та спортзал ліцею МАУП, які розташовані в одній великій будівлі.

13:23, 2 вересня Зеленський відреагував на нічний масований удар

Володимир Зеленський опублікував фото пошкодженого ісламського культурного центру в Києві, підкресливши, що Кремль не поважає жодну релігію чи віру.

Таким варварським діям не місце в сучасному світі. Міжнародна спільнота має рішуче засудити їх і відповісти жорсткими діями. Маємо разом протистояти російській агресії та вимагати відновлення справедливого миру на основі Формули миру й Статуту ООН,
– наголосив президент.

12:46, 2 вересняРосія, попередньо, вдарила по Харкову ракетою КНДР

Харківська обласна прокуратура розповіла, що Росія вдосвіта 2 вересня завдала по місту ракетного удару.

Результати огляду вилучених уламків дозволяють зробити попередній висновок щодо типу ракети: це KN-23 (або КN-24), ще загальновідома як Hwasong-11,
– заявили в прокуратурі.

11:44, 2 вересняУ Києві ворожі уламки впали на території двох садочків

У Києві уламки ракет впали на території двох садочків в Деснянському та Дніпровському районах. Також ворог пошкодив 5 авто.

11:11, 2 вересняНа Миколаївщині лунали вибухи

Окупанти вдарили балістикою з Криму по Миколаївській області.

Глава Миколаївської ОВА ще не коментував наслідки атаки.

10:42, 2 вересняЧи є загроза наступу на Херсон

Речник ОСУВ “Таврія” Дмитро Лиховій розповів, що наразі немає загрози сухопутних штурмів на Херсон, однак місто щодня зазнає обстрілів з російської артилерії.

Наразі наші війська утримують плацдарми на лівому березі Дніпра і трохи відтісняють противника від річки. Це зменшує небезпеку форсування Дніпра з боку окупаційних військ.

На лівобережжі вороги мають чималу присутність. Однак переважно атакують малими штурмовими групами.

10:15, 2 вересняНові деталі про обстріл Сум

У Сумах рятувальники ліквідовують наслідки російського ракетного удару, якого вороги завдали ввечері 1 вересня.

За попередньою інформацією травмовано 18 людей, з них 6 дітей,
– заявили у МВС України.

Там зазначили, що ворог пошкодив:

  • приміщення, де розташований центр соціально-психологічної реабілітації дітей,
  • дитячий будинок,
  • 6 багатоквартирних житлових будинків.

10:07, 2 вересняЯка ситуація на фронті

У Генштабі ЗСУ розповідали, що протягом минулої доби зафіксовано 182 бойових зіткнення. Військові розповіли, що:

  • на Харківському напрямку ворог продовжував наступальні (штурмові) дії, загалом відбулося 7 бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Вовчанськ та Липці;
  • на Куп’янському напрямку за добу відбулося 16 ворожих атак. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки та Глушківки;
  • на Лиманському напрямку ворог атакував 18 разів. Намагався просунутись неподалік Макіївки, Греківки, Новосадового, Невського та Торського;
  • на Сіверському напрямку українські захисники відбивали 9 штурмових дій російських загарбників поблизу Верхньокам’янського та Роздолівки;
  • на Краматорському напрямку окупанти атакували 8 разів біля Андріївки, Кліщіївки, Майського та Маркового. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони;
  • на Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 20 атак неподалік Торецька та Неліпівки;
  • на Покровському напрямку наші захисники відбивали 63 штурмових і наступальних дії агресора поблизу населених пунктів Воздвиженка, Зелене Поле, Калинове, Гродівка, Новогродівка, Карлівка, Маринівка та Михайлівка. Найбільша концентрація ворожих атак була в районі Новогродівки, противник активно застосовував авіацію;
  • на Курахівському напрямку Сили оборони відбили 25 атак в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Георгіївка;
  • на Времівському напрямку, за уточненою інформацією, ворог здійснив 14 атак наших позицій неподалік Водяного, Костянтинівки та Макарівки;
  • на Гуляйпільському та Оріхівському напрямках активних наступальних дій ворога не відмічено;
  • на Придніпровському напрямку 2 спроби окупантів захопити наші позиції успіху не мали;
  • на Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не було.

10:02, 2 вересняРосія запустила по Україні 58 ракет і дронів

Російські окупанти атакували Україну 58 повітряними цілями. Зокрема, вдарили 35 ракетами різних типів та 23 ударними дронами. Ворог запустив:

  • 16 балістичних ракет “Іскандер-М”/KN-23 із Брянської, Воронезької та Курської областей Росії;
  • 14 крилатих ракет Х-101 із літаків Ту-95МС з повітряного простору Волгоградської області Росії;
  • 4 зенітні керовані ракети С-300/С-400 із Бєлгородської області Росії;
  • 1 ракету невстановленого типу із Бєлгородської області;
  • 23 ударні дрони Shahed-131/136 з Приморсько-Ахтарська.

Наші військові збили 9 балістичних ракет “Іскандер-М”/KN-23, 13 крилатих ракет Х-101, 20 ударних дронів Shahed-131/136.

08:35, 2 вересняНа Полтавщині уламки “Шахеда” пошкодили один із заводів

Дрони атакували Полтавщину. Глава Полтавської ОВА розповів, що ППО відпрацювала по ворожих цілях.

На щастя, ніхто не постраждав,
– заявив Філіп Пронін.

За його словами, уламки безпілотника пошкодили адміністративну та виробничу будівлі одного з промислових підприємств області.

07:34, 2 вересняВтрати ворога

Тільки за останню добу окупанти втратили на фронті 1300 одиниць особового складу, з 24 лютого 2022 року – 617 600 бійців.

Втрати ворога в техніці:

  • танків – 8601 (+9);
  • бойових броньованих машин – 16 786 (+26);
  • артилерійських систем – 17 646 (+10);
  • РСЗВ – 1177 (+1);
  • засоби ППО – 940 (+0);
  • літаків – 368 (+0);
  • гелікоптерів – 328 (+0);
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 14537 (+30);
  • крилатих ракет – 2557 (+0);
  • кораблів /катерів – 28 (+0);
  • підводних човнів – 1 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 23925 (+44);
  • спеціальної техніки – 2993 (+2).

06:35, 2 вересняРосія атакувала Київ ракетами

Російські загарбники вдарили по Києву ракетами, балістикою з КНДР та “Шахедами”. Зокрема, ворог:

  • близько 3 ночі з бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Саратовської області випустив крилаті ракети, (потенційно Х-101);
  • ракети зайшли на столицю після складних маневрів, з Південного напрямку;
  • одночасно з підльотом до Києва цих ракет, ворог випустив по столиці та передмістю балістичні ракети KN-24/Іскандер-М;
  • разом з тим – додався один ударний безпілотник.

Над Київщиною збили понад десяток крилатих ракет та близько десятка – балістичних та ударний безпілотник.

06:27, 2 вересня

Вибухи вночі лунали на Дніпропетровщині, у Дніпрі, Харкові та Полтаві.

Також ворог атакував Київ та Київську область – там працювала ППО.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *