Битва за Україну. День дев’ятсот двадцять другий

Битва за Україну. День дев’ятсот двадцять другий 02.09.2024 20:38 Укрінформ В Україні новий навчальний рік почався під ракетну атаку РФ. НБУ запропонував перейменувати розмінну монету «копійку» на «шаг»

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот двадцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

В Україні розпочався новий навчальний рік. Президент України Володимир Зеленський подякував усім, хто зробив його можливим – фейсбук Зеленського.

Нацбанк України ініціює зміну назви розмінної монети «копійка» на «шаг» для відновлення історичної справедливості та посилення національних традицій у грошовому обігу України – Андрій Пишний, голова Нацбанку.

В Україні 2 вересня 2024 року офіційно запускається програма «Національний кешбек», яка дасть змогу громадянам повертати 10% від вартості покупок вітчизняних товарів – Укрінформ.

У ніч на 2 вересня Повітряні сили знищили 9 балістичних, 13 крилатих ракет і 20 ударних БПЛА – пресслужба Повітряних сил ЗСУ.

Ракетна атака по Україні:

  • Зафіксовано падіння уламків в усіх районах Києва, пошкоджень зазнали котельня навчального закладу, під’їзд багатоквартирного будинку та станція метрополітену.
  • Суттєвих пошкоджень зазнав ісламський культурний центр в одній зі столичних мечетей. Істотно пошкоджено офіс гуманітарних організацій DanChurchAid та Norwegian Church Aid (Данська Церковна Допомога та Норвезька Церковна Допомога, – ред.).
  • Також виявлено уламки на території двох садочків у Деснянському та Дніпровському районах, загоряння лісової підстилки та сухої трави.
  • У Святошинському районі сталося загоряння чотирьох автомобілів, пожежа у двоповерховій нежитловій будівлі, пошкоджені вікна в двох школах.
  • У Шевченківському районі сталось падіння уламків на нежитлове приміщення. Відомо про 3 постраждалих – поліція Києва.
  • Окупанти скинули керовану авіаційну бомбу на Руську Лозову Харківської області й атакували Київський район Харкова. Пошкоджений один із вишів. Постраждали 13 людей, двоє людей перебувають у тяжкому стані – Харківська ОВА.
  • У Полтавській області уламки російського безпілотника пошкодили адміністративну та виробничу будівлі одного з промислових підприємств – Полтавська ОВА.
  • Над Черкащиною збили ворожу ракету, пожежа виникла на відкритій місцевості – Черкаська ОВА.

У Польщі у ніч проти понеділка піднімали у повітря винищувачі F-16 через ракетний обстріл Росією території України – Оперативне командування ЗС Польщі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після ранкової ракетної атаки РФ закликав західні країни скасувати обмеження на удари вглиб Росії, а азійських партнерів розглянути можливість збільшення військової допомоги Україні – соцмережа Х Кулеби.

Реакція світу на атаку по Україні

– Підтримка України залишається непохитною, оскільки Росія продовжує ці огидні атаки – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

– У Міністерстві закордонних справ Норвегії заявили, що цивільне населення не є легітимною ціллю у війні – МЗС Норвегії.

– Цього разу під ударом опинилися дитячий будинок та реабілітаційний центр – для Москви немає нічого святого чи морального – Маргус Цахкна, глава МЗС Естонії.

– Ще одна атака на українське майбутнє. Росія має бути зупинена та притягнута до відповідальності – Катаріна Матернова, посол ЄС в Україні.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Я вдячний усім, хто зробив можливим цей навчальний рік для України: усім вчителям, які працюють у нашій державі, і кожному, хто захищає наші міста і села. Україна робить усе, щоб дати дітям якнайбільше можливостей. І всі наші школи, всі вищі навчальні заклади, які сьогодні працюють, – це докази стійкості нашого народу та сили України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» впродовж кількох днів знищено російські комплекси дальнього візуального спостереження «Астрон-4В» – Дмитро Лиховій, речник ОСУВ «Таврія».

У районі Покровська на Донеччині збудовано декілька ліній оборони. Їх розпочали зводити ще 2022 року під контролем військових. За кожним містом у регіоні закріплена бойова бригада, яка контролює план оборони міста та побудову укріплень – Сергій Добряк, начальник Покровської МВА.

На фронті від початку доби відбулися 103 бойові зіткнення – Генштаб.

  • На Покровському напрямку ворог 29 разів штурмував у районах Воздвиженки, Зеленого Поля, Миролюбівки, Новогродівки, Крутого Яру, Гродівки та Михайлівки. Із авіації окупанти вдарили по Олександрополю.
  • На Курахівському напрямку загарбники атакували 16 разів поблизу Українська, Георгіївки та Костянтинівки.
  • На Времівському напрямку росіяни 15 разів штурмували позиції українських захисників, зокрема, біля Водяного, Вугледара та Пречистівки. Ударів некерованими авіаційними бомбами росіяни завдали по Костянтинівці й Новодарівці.
  • На Лиманському напрямку загарбники дев’ять разів штурмували неподалік від Греківки, Дружелюбівки, Макіївки та Невського.

У Криму зафіксували переміщення транспорту головного управління міноборони Росії, яке відповідає за ядерні боєприпаси – «Крим.Реалії».

Міноборони повідомило, що кодифікувало та допустило до постачання у ЗСУ вітчизняний бронетранспортер «Хорунжий», який є результатом глибокої модернізації радянського БТР-60 – Міноборони.

***

Внаслідок ракетного удару, якого війська РФ увечері 1 вересня завдали по Сумах, кількість постраждалих зросла до 18 осіб, серед них семеро дітей, Під ворожим ударом опинилися  центр соціально-психологічної реабілітації дітей та дитячий будинок та щонайменше пʼять багатоповерхівок – поліція Сумської області.

Внаслідок удару військами РФ по Куп'янську на Харківщині 2 вересня загинула жінка – Харківська ОВА.

У Нікополі на Дніпропетровщині за день внаслідок російських атак дронами та артилерійських обстрілів постраждали четверо людей – Дніпропетровська ОВА.

2 вересня з FPV-дрону обстріляли місто Селидове, у результаті загинув місцевий мешканець – Селидівська міськрада.

Ворог обстріляв Херсон і передмістя – селище Кіндійку, загинула людина, поранено 3 людей – Херсонська ОВА.

В Україні 3798 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів Росією, з них 365 зруйновані повністю – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

У національному парку «Святі гори» у Донецькій області пожежа знищила 1500 га лісу, вогонь перекинувся на житлові будинки у найближчих селах – Міндовкілля. Орієнтовна шкода довкіллю нацпарку «Святі Гори», завдана російськими загарбниками, – понад 16 млрд грн.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф у понеділок, 2 вересня, прибув у  Запоріжжя. Це його перший візит в Україну після складання присяги на початку липня. Дік Схооф і Володимир Зеленський відвідали перший тематичний урок в одному з навчальних закладів міста, де поспілкувалися з учнями – соцмережі Зеленського.

Головне з пресконференції Президента України та премʼєр-міністра Нідерландів

  • Президент Зеленський відзначив важливість зустрічі із прем’єр-міністром Нідерландів у Запоріжжі, яке знаходиться за 30 кілометрів від лінії фронту.
  • Нідерланди надають Україні новий пакет допомоги більш як на €200 мільйонів – Дік Схооф.
  • На сьогодні для повернення під контроль України захопленої росіянами Запорізької АЕС робляться лише політичні кроки і їх недостатньо – Володимир Зеленський.
  • Операція в Курській області виконує свої завдання і йде за планом – Володимир Зеленський.
  • Завдяки операції в Курській області Україна захопила в полон понад 600 російських військових для обміну – Володимир Зеленський.
  • Україна вже виготовляє багато далекобійних дронів, проте щоб випереджати в цьому питанні Росію, виробництво потрібно збільшувати – Володимир Зеленський.
  • Україна може розраховувати на Нідерланди, на підтримку та залученість нового уряду. Ніколи не має стати нормою, що діти повинні ходити до школи під землею – Дік Схооф.
  • Питання про удари західною зброєю по військових цілях у Росії пов’язане з отриманням не лише дозволу відповідної країни, а й далекобійних засобів ураження від неї – Володимир Зеленський.
  • Зеленський запропонував Нідерландам взяти патронат над Запорізькою областю щодо гуманітарних питань.

Президент Зеленський

  • виступив на регіональному освітньому форумі «Створюємо майбутнє разом»
  • підписав закон, який спрощує ведення господарської діяльності та започаткування бізнесу в період воєнного стану.
  • підписав закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку.
  • підтримав новий пакет санкцій РНБО проти 72 об'єктів господарювання – аеропортів та авіавантажних компаній – та 74 фізосіб РФ.
  • подякував українським спортсменам, які здобули на Паралімпійських іграх у Парижі ще вісім медалей.

Кабінет міністрів

  • збільшив розмір компенсації для агровиробників за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель з 80% до 100%.
  • ухвалив Стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва (МСП) на період до 2027 року.

Новий посол Польщі Пьотр Лукасевич приступає до роботи в Україні – Павел Вронський, речник МЗС Польщі.

В Україні з 2 вересня запрацювали чотири безпекові ліцеї Міністерства внутрішніх справ – у Києві, Дніпрі, Вінниці та Івано-Франківську – Ігор Клименко, глава МВС.

У Бородянці на Київщині розпочав новий навчальний рік Литовсько-український ліцей, який російські окупанти зруйнували на початку повномасштабного вторгнення – Укрінформ.

У Харкові 200 першокласників пішли до першої підземної школи, побудованої в Індустріальному районі, загалом її відвідуватимуть у дві зміни 1100 дітей – Укрінформ.

Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук презентувала законопроєкт з відновлення державної влади в Криму, який, зокрема, передбачає утворення Військової адміністрації АР Крим на час дії воєнного стану – Мінреінтеграції.

Вже 150 тисяч військових успішно пройшли авторизацію у застосунку «Армія+», який розпочав роботу 8 серпня – пресслужба МОУ.

Україна за підсумками 2024 року вперше здійснить обмін податковими звітами у межах міжнародної системи автоматичного обміну податковою інформацією Country-by-Country Report – Мінфін.

Від початку 2024 року жителі України отримали понад 15 тисяч ваучерів на безоплатне навчання новій професії у закладах освіти – Мінреінтеграції.

Станом на ранок 2 вересня в Україні через обстріли та технологічні порушення залишалися без електропостачання 563 населених пункти – Міненерго.

У Києві за минулий місяць зафіксували чотири температурні рекорди, усі – в період з 25 по 27 серпня – Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського.

Правоохоронці встановили та повідомили про підозру трьом особам, які допомагали народному депутату України Артему Дмитруку незаконно перетнути кордон – Офіс генпрокурора.

***

До державного бюджету у серпні забезпечено надходження 51,1 млрд грн митних платежів, що на 3,2 млрд грн більше, ніж у попередньому місяці – Держмитслужба.

Україна скоротила імпорт електроенергії у серпні на 43%, порівнюючи з попереднім місяцем – майже до 474 000 МВт-год. – ExPro.

Підвищення акцизів на пальне із вересня дозволить уже цьогоріч додатково залучити до бюджету 2,8 млрд грн щомісяця – Сергій Куюн, директор консалтингової групи «А95».

9,3 млрд інвестувала держава в розвиток малого й середнього бізнесу через гранти за проєктом «єРобота» – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Уряд Румунії 2 вересня схвалив законопроєкт, який дозволяє безоплатну передачу Україні системи протиповітряної оборони Patriot, і направив його на розгляд парламенту – Reuters.

Угода про цифрову торгівлю між Україною і Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії 1 вересня 2024 року набула чинності. Україна стала другою країною після Сінгапуру, з якою Велика Британія підписала таку угоду – Мінекономіки.

Слова міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського про те, що Польща мала б збивати над Україною російські ракети, які можуть потрапити на польську територію, не є позицією польського уряду, а особиста думка глави МЗС – Павел Вронський, речник МЗС Польщі.

***

В контексті оголошеного візиту президента РФ до Монголії, Європейський Союз заявив про підтримку рішень Міжнародного кримінального суду та нагадав Монголії про обов’язки країни-учасниці Римського статуту щодо виконання рішень МКС, зокрема, виконання ордеру МКС на арешт Путіна – Набіла Массралі, речниця Європейської комісії.

Морські піхотинці Сполучених Штатів та Південної Кореї провели навчання з висадки кількатисячного морського десанту на корейському узбережжі Японського моря із залученням десятків кораблів, плаваючої бронетехніки та бойової авіації – Yonhap.

У Туреччині успішно випробували новітній безпілотник власної розробки ANKA-3 – Savunma SanayiST.

Міністр закордонних справ КНР Ван Ї закликав країни Африки разом із Китаєм спільно відстоювати міжнародний порядок, заснований на міжнародному праві, та будувати рівноправний і впорядкований багатополярний світ – МЗС Китаю.

Туреччина має намір приєднатися до групи країн БРІКС та вже подала заявку на вступ – Bloomberg. Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає

Німецьке агентство з безпеки польотів (DFS), офіс якого розташовано у Лангені, поблизу аеропорту Франкфурта-на-Майні, зазнало хакерської атаки – DW.

За результатами екзитполу на позачергових виборах владна партія «Єні Азербайджан» («Новий Азербайджан») отримує найбільше місць у парламенті – Report.az.

***

Ізраїль звернувся до Росії по допомогу в досягненні прогресу в укладенні угоди про звільнення заручників, яких бойовики ХАМАС утримують в Газі – Bloomberg. Режим Путіна контактує з ХАМАС щодо долі заручників, які мають російське громадянство.

ВОРОГ

Слідчий комітет Росії заявив про затримання заступника командувача Ленінградського військового округу Валерія Мумінджанова у кримінальній справі про хабарі в особливо великих розмірах – росЗМІ. Це вже шостий генерал з команди Шойгу, якого відправили за грати.

Росія у січні 2024 року через посилення санкцій придбала 29 млн 210 тисяч доларів готівкою у африканської держави Руанда – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Нацбанк Монета Зеленський Запоріжжя Навчальний рік Конференція Війна з Росією Повітряна атака Програма «Національний кешбек»

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *