Битва за Україну. День дев’ятсот двадцятий

Битва за Україну. День дев’ятсот двадцятий 31.08.2024 19:58 Укрінформ Україна передала США список цілей у Росії для ураження ATACMS. Захід має змінити «підтримку війни» на «підтримку перемоги України» – міністр оборони Естонії

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот двадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 31 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Українська делегація передала американським високопосадовцям список цілей у глибині території РФ, які Київ хоче уражати американськими далекобійними ракетами ATACMS – CNN. Про це в інтерв’ю американському телеканалу сказав міністр оборони України Рустем Умєров.

Увечері 30 серпня Президент України звільнив Миколу Олещука з посади командувача Повітряних сил Збройних сил України – сайт глави держави.

30 серпня головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський призначив тимчасово виконуючим обов’язки командувача Повітряних сил генерал-лейтенанта Анатолія Кривоножка, який обіймав посаду командувача повітряного командування «Центр» Повітряних Сил ЗСУ – пресслужба Генштабу ЗСУ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що операція ЗСУ у Курській області відповідає праву на самооборону – Welt am Sonntag.

США відмовились відправляти підрядників в Україну для обслуговування F-16 – The Wall Street Journal. Рада національної безпеки Білого дому розглядала пропозицію відправити цивільних підрядників в Україну для обслуговування винищувачів F-16 та іншого військового озброєння, але розвідка та інші відомства поки що вважають такий крок занадто ризикованим.

Напередодні запланованого візиту Путіна до Монголії, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі заявив, що на країну поширюється зобов'язання виконувати вимоги МКС – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Метте Фредріксен, прем’єр-міністерка Данії: «Немає альтернативи тому, щоби Україна перемогла у війні. Бо якщо перемагає Росія – поразки зазнає не тільки Україна, а й усі ми».

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Російські солдати, танки і бази є законними цілями відповідно до міжнародного права… І, згідно з міжнародним правом, це право не закінчується на кордоні (з Росією – ред.)»

Ніколя де Рів’єр, постійний представник Франції при ООН: «Українці мусять мати змогу вражати обʼєкти, з яких Росія чинить свою агресію. Українці мають нейтралізовувати військові цілі, безпосередньо залучені до проведення операцій проти них. Це – використання Україною свого права на самооборону, яка не обмежується територією України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На фронті від початку доби відбулося вже 109 бойових зіткнень, найгарячіше – на Покровському та Курахівському напрямках – Генштаб.

  • На Харківському напрямку наразі триває атака військ РФ у районі Вовчанська. Липці й Малі Проходи потрапили під бомбардування.
  • На Куп’янському напрямку росіяни 12 разів починали штурмувати позиції Сил оборони біля Синьківки, Колісниківки і у бік Лозової. Половина з цих боєзіткнень ще тривають.
  • На Краматорському напрямку російські загарбники розпочинали 12 штурмів біля Калинівки, Часового Яру, Андріївки і Кліщіївки. Три з них ще не завершені.
  • На Покровському напрямку з початку доби російські війська здійснили вже 23 спроби потіснити українських захисників із займаних позицій в районах семи різних населених пунктів. Найбільше боєзіткнень, майже половина, пройшли біля Новогродівки.
  • На Курахівському напрямку зафіксована 21 російська атака у бік Українська, Лісівки, Галицинівки, Георгіївки та Костянтинівки. У районах Георгіївки і Костянтинівки загарбники прикладали основні зусилля – провели одинадцять та п’ять штурмів відповідно.

У ЗСУ прокоментували призначення капітана 1-го рангу Романа Гладкого начальником штабу командування Сил безпілотних систем – командування Сил безпілотних систем ЗСУ.

Сили оборони України вночі 31 серпня збили 24 російські «Шахеди», 25 упали самостійно. Два безпілотники полетіли в напрямку Росії, ще один – у Республіку Білорусь – командування Повітряних сил ЗСУ.

Вночі сили ППО знищили всі російські дрони, які загрожували Києву – КМВА.

Сили оборони за добу відбили на півдні три штурми росіян – Сили оборони півдня України.

У Чорному морі чергує один ворожий корабель, носій крилатих ракет «Калібр» загальним залпом до 4 ракет – ВМС ЗСУ.

На фронті за минулу добу відбулося 183 боєзіткненння – Генштаб.

***

У Суджі Курської області залишаються близько 200 цивільних, росіяни знищують місто керованими авіаційними бомбами – Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ Збройних сил України.

На Курському напрямку Повітряні сили України збили російський безпілотник «Оріон» – Повітряні Сили ЗСУ.

***

Внаслідок обстрілу Харкова 30 серпня загинули 6 людей, 97 осіб постраждали, серед них – 22 дитини – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

Росіяни обстріляли Часів Яр на Донеччині, п'ятеро загиблих – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА.

Російські загарбники обстріляли село Черкаська Лозова на Харківщині, 2 людини загинули, 10 осіб постраждали – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

 Ворог обстріляв Куп'янськ, одна людина загинула, одна поранена.

На Херсонщині внаслідок скидання вибухівки з дрона загинув житель Берислава – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

На фронті загинув кікбоксер Роман Головатюк – Комітет молоді і спорту ВРУ. Всесвітньовідомий спортсмен з Кам'янця-Подільського вважався одним з найкращих спортсменів у кікбоксингу WAKO.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський у День авіації подякував всім, хто працює заради мирного неба над Україною – Фейсбук Володимира Зеленського.

В Харкові, де внаслідок обстрілу 30 серпня загинули шестеро людей, сьогодні оголошено день жалоби – Ігор Терехов, міський голова Харкова.

У ніч з 30 на 31 серпня оновленою ділянкою між станціями метро «Либідська» – «Деміївська» пройшов перший пробний поїзд – Укрінформ.

Сьогодні в Україні відбувся забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» – щорічна патріотична традиція вшанування пам’яті воїнів, які загинули під час російсько-української війни, приурочена до 29 серпня, Дня пам’яті захисників України – Укрінформ. Цю традицію започаткували в 2018 році батько загиблого «кіборга» Олексія Дурмасенка Олег Дурмасенко спільно із Таїсією Братасюк та Дмитром Примаченком. За роки існування забігу його географія розширилася до майже 40 країн світу. Цьогоріч акція проходить усьоме.

Після другого змагального дня Паралімпіади Україна йде тринадцятою – Укрінформ. Перше «золото» здобув плавець Олександр Комаров, який переміг на дистанції 100 м вільним стилем (клас S5). Також на Паралімпіаді-2024 Україна здобула перший подвійний подіум, у штовханні ядра (клас F12) нагороди вибороли Володимир Пономаренко («срібло») та Роман Данилюк («бронза»). На цей час Україна має у Парижі 11 медалей (1 золоту, 6 срібних, 4 бронзові).

В Одеській області на трасі Київ-Одеса легковий автомобіль зіткнувся з вантажівкою, внаслідок ДТП загинула дитина, п'ятеро людей травмовані – обласна поліція.

***

В Україні виробники зможуть реєструвати продукти з географічним зазначенням – пресслужба Мінекономіки. Набули чинності нові правила реєстрації географічних зазначень, які дозволять місцевим виробникам захистити унікальність своєї продукції. Ці правила адаптовані до регламентів Європейського Союзу, що дозволить українським географічним зазначенням бути офіційно визнаними і захищеними на території ЄС.

Упродовж трьох тижнів роботи державний парк-пам’ятка «Межигір’я» заробив на продажі вхідних квитків 4 мільйони гривень – Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міжнародна конференція з питань безпеки Globsec Forum у Празі:

– світ має встановити межі для російських імперських амбіцій – Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії;

– Захід має змінити «підтримку війни» на «підтримку перемоги України» – Ханно Певкур, міністр оборони Естонії;

– партнери мають переглянути цілі своєї допомоги для перемоги України – Метте Фредріксен, прем’єр-міністерка Данії;

– Данія була готова передати ЗСУ F-16 ще на початку війни – Метте Фредріксен;

– у ЄС немає незгоди щодо України та війни, лише одна країна проти – Метте Фредріксен;

– партнери мають зняти всі обмеження на використання Україною західної зброї по території країни, яка продовжує коїти воєнні злочини – Александер Стубб, президент Фінляндії.

***

Українська делегація у Вашингтоні обговорила забезпечення зброєю та реалізацію Формули миру – сайт Офісу Президента. Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зустрівся із радниками з питань національної безпеки США, Великої Британії, Німеччини та Франції. Обговорили зусилля з подальшого зміцнення української протиповітряної оборони та захисту енергосистеми.

Світовий банк спрямує $415 мільйонів на підтримку освітньої сфери в Україні – пресслужба Мінфіну. Світовий банк схвалив новий системний проєкт LEARN в Україні, який має на меті покращити умови для викладання та навчання та забезпечити учням, учителям та шкільному персоналу доступ до безпечних для очного викладання і навчання умов.

У США оштрафували компанію RTX Corp. за продаж конфіденційних технологій Китаю, РФ та Ірану – Bloomberg. Недотримання дочірніми компаніями RTX вимог експортного контролю США призвело до того, що деякі чутливі технології потрапили до Китаю. У США вони були включені до «чорного списку» військових авіаційних систем.

Венесуела видала Росії двох громадян Колумбії, які брали участь у бойових діях на боці України – Радіо Свобода. Обох колумбійців було затримано в столиці Венесуели, Каракасі. Затримання та подальше висилання колумбійців, якщо воно справді мало місце, стало першим відомим випадком екстрадиції до країни-агресорки громадян іноземних держав, які воювали на боці України.

У Румунії знайшли застреленим українця, який в'їхав до країни кілька днів тому – «Європейська правда».

30 серпня у Вірменії сталось аварійне відключення АЕС від енергомережі – News.am. Причиною аварійної зупинки став удар блискавки, внаслідок чого системи безпеки станції перевели її у режим безпечної зупинки.

ВОРОГ

Мін'юст Росії оприлюднив доповнення списку «іноземних агентів» – Медіазона. До переліку «іноземних агентів» внесено видавця «Медузи» Галину Тимченко, юристку Олену Лук'янову та дві організації – коаліцію «Новосибірськ 2020» і «Громадянську ініціативу проти екологічної злочинності».

У Росії на Камчатці, в районі вулкана Вачкажець, зник вертоліт Мі-8, на борту якого, за попередніми даними, перебували 19 пасажирів і 3 члени екіпажу – «Настоящее время».

У центрі Москви на Бережковській набережній згоріла триповерхова адміністративна будівля. До гасіння пожежі залучали два вертольоти та пожежний корабель – росЗМІ.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Загибель Жалоба Росія Харків Мюнхенська конференція Світовий банк Прага Паралімпійці Сирський Конференція Медалі Війна з Росією Іноагент Формула миру

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *