У Червоному морі хусити висадили в повітря грецький танкер — є загроза екологічної катастрофи.

Хусити підірвали грецький танкер, який перевозив 150 тисяч тонн сирої нафти / Фото: скриншот з відео

Хусити навмисне влаштували вибух на захопленому судні, щоб підпалити тонни сирої нафти.

Єменські хусити оголосили у четвер, 29 серпня, що вони підірвали заряди на нафтовому танкері Sounion під грецьким прапором, захопленому тиждень тому у Червоному морі.

Про це пише HuffPost.

Лідер хуситів Абдель Малек аль-Хусі заявив, що судно було захоплене через те, що “порушило заборону” терористів на постачання до Ізраїлю.

За даними британського агентства морської безпеки UKMTO, Sounion був атакований і захоплений минулої середи, 21 серпня, у Червоному морі біля єменського порту Ходейда. Хусити заявили, що атакували судно ракетами та дронами.

Танкер прямував з Іраку до одного з портів Греції зі 150 000 тонн сирої нафти. Внаслідок атаки хуситів судно зазнало пошкодження двигуна і стало на вимушену якірну стоянку. 25 членів екіпажу було евакуйовано кораблем Aspides, що належить місії Європейського союзу із захисту торговельного судноплавства в Червоному морі.

Підрив танкера стався наступного дня після заяви представника Ірану в ООН, який підтвердив, що хусити погодилися на “тимчасове перемир’я”, щоб дозволити врятувати танкер, який після зазнаних пошкоджень становить загрозу екологічної катастрофи в Червоному морі.

Після підриву закладеної вибухівки хусити, нарешті, погодилися допустити на судно рятувальників, щоб відбуксувати його.

Yemen’s Houthis був виконаний відео з гальмуванням і шквалом грецької лову SOUNION. pic.twitter.com/ipecRV2acx

— Talim Gani (@itstalimgani) August 30, 2024

Хусити регулярно нападають біля берегів Ємену на судна, які, на їхню думку, пов’язані з Ізраїлем. Водночас вони заявляють, що діють на знак солідарності з палестинцями у Секторі Гази.

Ці напади порушили морське сполучення в Червоному морі, яке має велике значення для світової торгівлі, що спонукало Сполучені Штати створити міжнародну морську коаліцію та спільними силами завдавати ударів по об’єктах хуситів у Ємені.

Нагадаємо, у березні в Червоному морі вперше затонув корабель після атаки єменських хуситів. Внаслідок затоплення судна є серйозні екологічні збитки.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *