Битва за Україну. День дев’ятсот вісімнадцятий

Битва за Україну. День дев’ятсот вісімнадцятий 29.08.2024 19:55 Укрінформ Сьогодні відзначається День пам’яті захисників України. Соціологія: Камала Гарріс випереджає Дональда Трампа на 5%

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Сьогодні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Цей День встановлено указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за Батьківщину.

Президент Зеленський провів дві важливі наради. Одна з них стосувалася ситуації на фронті, передусім на Покровському напрямку, та операції в Курській області. Друга – розробці вітчизняної далекобійної зброї – ЗМІ.

Головком ЗСУ Олександр Сирський приїхав з Покровського напрямку – РФ кидає у бій все, що може рухатись і наступати. Головнокомандувач кілька днів працював у бригадах, які ведуть оборону на Покровському напрямку.

У Генштабі підтвердили ураження нафтобаз у Ростовській та Кіровській областях і артскладу у Воронезькій області Росії – Генштаб. 28 серпня  був завданий удар по нафтобазі «Атлас» у Ростовській області, в результаті чого виникла пожежа вертикальних резервуарів. Також удари завдані по нафтобазі «Зеніт» в Кіровській області та артилерійському складу угруповання російських військ «Запад» у Воронезькій області РФ.

26 серпня в Україні зазнав авіакатастрофи винищувач F-16 – The Wall Street Journal. За попередніми даними, літак не був збитий ворожим вогнем, хоча інцидент стався під час масованого російського ракетного обстрілу по всій країні в понеділок. У Повітряних силах зазначили, що докладну інформацію повідомлять згодом.

***

Країни ЄС готові вжити заходів, щоб прискорити військову допомогу Україні – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України. Глава української дипломатії на неформальній зустрічі глав МЗС країн-членів Євросоюзу наголосив на терміновості у питанні надання військової допомоги.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Я впевнений, ми вистоїмо в цій війні – Українська держава, український народ. Ми захистимо свою незалежність, і свою землю, і право на самостійне національне життя для українців».

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Українці проявили чимало стратегічної мужності, почавши діяти на російській території. Операція в Курській області завдала удару по наративу Путіна про цю війну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський звернувся до українців у день 10-х роковин Іловайську – Фейсбук Олександра Сирського.

На фронті від початку доби зафіксовані 98 бойових зіткнень, бої тривають на восьми напрямках – Генштаб (станом на 16:00).

  • На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили дев’ять ворожих атак поблизу Синьківки, Колісниківки й Лозової. Ще п’ять атак тривають біля М’ясожарівки, Колісниківки, Степової Новоселівки та Лозової.
  • На Лиманському напрямку триває атака російських загарбрників поблизу Макіївки. Від початку доби на цій ділянці фронту українські захисники відбили вже 12 штурмових дій поблизу Твердохлібового, Чернещини, Дружелюбівки, Невського, Торського та в Серебрянському лісі.
  • На Торецькому напрямку за підтримки штурмової авіації ворог дев’ять разів атакував позиції Сил оборони. Бої тривають поблизу Торецька та Сухої Балки.
  • На Покровському напрямку запеклі бої йдуть у районах Воздвиженки, Зеленого Поля, Миролюбівки, Гродівки, Новогродівки, Карлівки, Маринівки й Михайлівки. На цій ділянці фронту від початку доби росіяни намагалися штурмувати українські позиції 23 рази.
  • На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 11 ворожих штурмів поблизу Георгіївки та Костянтинівки. Тривають шість бойових зіткнень у районі Красногорівки.

Сили оборони України збили 60 «Шахедів» та дві російські ракети Х-59/69 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил Збройних сил України.

Ворог відновив штурмові дії на Оріхівському напрямку – Дмитро Лиховій, речник оперативного угруповання військ «Таврія».

На Харківському напрямі росіяни формують бригаду «Барс» чисельністю до 5 тисяч осіб – ОТУ «Харків»

На фронті за добу відбулися 195 боєзіткнень, майже третина з них припадає на Покровський напрямок – Генштаб.

***

Наслідки нічної атаки дронів:

У Києві цієї ночі та вранці сили ППО збили близько 15 російських дронів – КМВА. У Дніпровському та Голосіївському районах столиці зафіксовано падіння уламків БПЛА на житлову забудову; у Деснянському районі уламки дрона впали на територію приватного господарства.

У Київській області внаслідок падіння уламків російських безпілотників пошкоджений приватний будинок та зафіксоване займання трави, постраждалих немає – Руслан Кравченко, голова ОВА.

У Черкасах уламки збитого дрона впали на територію підприємства – Ігор Табурець, керівник ОВА.

***

Російські окупанти обстріляли з артилерії місто Нікополь на Дніпропетровщині, одна людина загинула, ще п'ятеро поранені – Сергій Лисак, начальник ОВА.

Росіяни обстріляли Українськ та Костянтинівку на Донеччині, поранені шестеро цивільних – прокуратура Донецької області.

Внаслідок авіаційного удару російських загарбників по Купʼянську Харківської області 28 серпня кількість постраждалих зросла до 21 людини, серед них 10 поліцейських – МВС.

У боях за Україну загинув грузинський доброволець Віктор Кіпрітіді – «Ехо Кавказа».

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський

– звернувся до українців у День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність – Фейсбук глави держави;

– вручив ордени «Золота Зірка» та сертифікати на отримання квартир рідним військовослужбовців, які удостоєні звання Герой України посмертно – соцмережі глави держави.

Міністр енергетики України Герман Галущенко обговорив із виконавчим директором Міжнародного енергетичного агентства Фатіхом Біролем відновлення енергосистеми після атаки 26 серпня – Міненерго.

Рада може адаптувати законодавство із заморожування підсанкційних активів до стандартів FATF – Укрінформ. Головною метою законопроєкту є приведення законодавства про санкції у відповідність до міжнародних стандартів з питань боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму.

Комітет ВР підтримав оновлену версію законопроєкту про підвищення податків – Укрінформ. Комітет Верховної Ради рекомендував парламенту прийняти за основу доопрацьований законопроєкт №11416-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

Справу про авіакатастрофу у Броварах направили до суду – пресслужба ДБР. До Печерського районного суду Києва направили обвинувальний акт стосовно п’ятьох посадовців ДСНС. Їм інкримінують порушення правил безпеки польотів гелікоптера, на борту якого перебувало керівництво Міністерства внутрішніх справ України та інші працівники міністерства, які загинули унаслідок авіатрощі 18 січня 2023 року в Броварах.

***

У річці Сейм зібрали майже 10 тонн мертвої риби, через шкоду довкіллю відкрили справу – Міндовкілля.

Ситуація з якістю води у річках Сейм та Десна контрольована, загрози питному водопостачанню немає – Міндовкілля. Всі служби Міндовкілля проводять постійний моніторинг якості води, відібрано понад 50 проб та направлено для аналізу до лабораторії.

Глава Антимонопольного комітету Павло Кириленко вніс заставу у розмірі 30 млн грн, яку йому напередодні визначив Вищий антикорупційний суд у якості запобіжного заходу – Олеся Чемерис, прессекретарка ВАКС.

Державне бюро розслідувань оголосило в міжнародний розшук підозрюваного у нападах на громадян чинного народного депутата Артема Дмитрука – пресслужба ДБР.

Бізнесмен Ігор Коломойський залишатиметься під вартою щонайменше до 25 жовтня – Укрінформ. Він не буде вносити заставу розміром 1,877 млрд грн, яку йому призначив суд як альтернативу тримання під вартою. В іншій справі відносно нього діє запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Народний депутат Ігор Копитін потрапив у ДТП під Києвом, його і водія з важкими травмами госпіталізували до лікарні – поліція Київської області.

***

У Києві та 11 областях застосовуються аварійні відключення світла – Укренерго.

Україна з початку 2024/2025 маркетингового року станом на 28 серпня експортувала 6,746 млн т зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов обговорив із прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо зміцнення енергетичної безпеки країн – Укрінформ.

30 серпня упродовж усієї доби застосовуватимуться графіки погодинних відключень електроенергії – НЕК «Укренерго».

НЕК «Укренерго» накопичило достатній запас обладнання для відновлення своїх об'єктів – Володимир Кудрицький, голова правління компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

На засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку постпред України при Організації Сергій Кислиця заявив:

  • партнерам України варто зняти обмеження на завдання далекобійних ударів по території Росії й допомогти збивати російські дрони й ракети;
  • Україна уважно обирає цілі для військових ударів, аби не руйнувати цивільну інфраструктуру, натомість Росія свідомо обстрілює цивільні обʼєкти;
  • Україна розпочала збройну операцію у Курській області РФ, аби зменшити загрозу російського наступу на Сумщині.

***

Заяви глав МЗС перед неформальною зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі – Укрінформ:

  • Збиття ракет чи дронів не приведе до участі партнерів у війні – Дмитро Кулеба;
  • Багато країн ЄС не виконують своїх зобов’язань щодо вчасного надання Україні обіцяної зброї, що ускладнює ситуацію на фронті – Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви;
  • Країни східної Європи могли б обмежити пересування російських дипломатів – Габріелюс Ландсбергіс;
  • Німеччина з партнерами передадуть Україні до кінця року ще чотири Iris-T і кілька Gepard – Анналена Бербок, міністерка закордонних справ ФРН;
  • Переконуватимемо зняти обмеження для України на використання зброї – Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чеської Республіки;
  • Жозеп Боррель, Високий представник ЄС закликав скасувати обмеження для України на використання західної зброї та привітав дії ЗСУ в Курській області Росії, назвавши наступ «стратегічною мужністю».

***

Кандидатка у президенти США від демократів Камала Гарріс після партійного з’їзду в Чикаго випереджає свого конкурента – республіканця Дональда Трампа – на 5% – USA Today – USA Today.

Італія надала Україні понад 300 млн євро прямої бюджетної підтримки Від початку повномасштабного вторгнення – Сергій Марченко, міністр фінансів України.

Нідерланди не обмежують застосування переданих Україні винищувачів F-16. Про це заявив генерал Онно Ейхельсхайм, командувач збройних сил Нідерландів – NOS.

У штаті Пенсильванія (США) завод із виробництва боєприпасів, які відправляють в Україну, збільшив виробництво на 50% і планує ввести в експлуатацію додаткові потужності – Associated Press.

Павлу Дурову французський суд призначив заставу у €5 мільйонів й заборонив виїзд із країни. Також він має двічі на тиждень з'являтися до поліції – Reuters.

Конституційний суд Грузії почав розгляд позовів щодо закону про «іноагентів» –  NewsGeorgia. Усі позивачі вважають, що закон суперечить різним положенням Конституції Грузії, «викликає стигматизацію громадських організацій та ЗМІ, перешкоджає їхній діяльності» і зрештою може призвести до їхньої ліквідації.

ВОРОГ

Білорусь уперше задіяла авіацію для збиття «Шахеда» – Беларускі Гаюн. У ніч на 29 серпня під час атаки Росії по Україні один із дронів залетів на територію Єльського району Гомельської області Білорусі, для збиття об’єкта вперше була задіяна білоруська авіація.

У Росії Другий Західний окружний військовий суд засудив інженера Артема Лозового до 18 років позбавлення волі за звинуваченнями в «держзраді, підготовці теракту та незаконному обігу вибухових речовин» – Радіо Свобода.

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно колишнього заступника міністра оборони РФ генерала армії Павла Попова – Радіо Свобода. Його підозрюють у шахрайстві під час побудови пропагандистського парку «Патріот» у Підмосков’ї.

Басманний районний суд Москви на три місяці продовжив арешт п'ятьом людям, їх називають фігурантами справи про теракт у підмосковному ТРЦ «Крокус Сіті Холл» – Настоящее время». Раніше про зв'язок цих людей із терактом не повідомлялося.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *