Битва за Україну. День дев’ятсот шістнадцятий

Битва за Україну. День дев’ятсот шістнадцятий 27.08.2024 20:13 Укрінформ Україна успішно випробувала першу власну балістичну ракету – Президент. Сили оборони взяли під контроль вже 100 населених пунктів у Курській області

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Володимир Зеленський під час пресконференції заявив:

  • Україна успішно випробувала першу власну балістичну ракету – Укрінформ.
  • Україна не готова обмінювати свої території в обмін на гарантії безпеки, зокрема в рамках членства в НАТО – Укрінформ.

***

Сили оборони у ході створення в Курській області зони безпеки взяли під контроль 100 населених пунктів у регіоні та захопили в полон 594 російських військових Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час панельної дискусії в межах форуму «Україна 2024. Незалежність» – Укрінформ.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі приїхав до Курської області Росії, де розпочав огляд Курської АЕС – Радіо Свобода.

***

У Польщі піднімали у повітря польські та союзницькі винищувачі F-16 для захисту повітряного простору країни через ракетний обстріл Росією території України – Оперативне командування ЗС Польщі.

За минулу ніч на територію Білорусі з боку України залетіло щонайменше 6 дронів-камікадзе типу Shahed – Беларускі Гаюн.

***

Об'єднана енергетична система України зберегла цілісність, попри рекордну за кількістю ракет і дронів атаку росіян, вчинену 26 серпня – Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова. 

У Києві та чотирьох областях запроваджені екстрені відключення світла, погодинні графіки не діють – Група ДТЕК.

Упродовж усієї доби 28 серпня застосовуватимуться по дві черги у графіках погодинних відключень електроенергії – НЕК «Укренерго».

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Деякі лідери кажуть, що Росія дуже хоче зупинити війну, просто треба домовитися. Коли хочуть, 230 ударів не наносять, не вбивають людей та дітей».

Джо Байден, президент США: «Я найрішучішим чином засуджую триваючу війну Росії проти України та її зусилля, спрямовані на те, щоб занурити український народ у темряву. Росія ніколи не досягне успіху в Україні, і дух українського народу ніколи не буде зламаний».

Александер Стубб, президент Фінляндії: «Перемога України у війні та досягнення справедливого і стійкого миру, до якого вона (Україна – ред.) прагне, відповідають нашим цінностям та інтересам».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Головком ЗСУ генерал Олександр Сирський і генеральний інспектор Бундесверу генерал Карстен Броєр у телефонній розмові обговорили посилення протиповітряної оборони та ситуацію на фронті – Телеграм Олександра Сирського.

На фронті з початку доби – 85 боєзіткнень – Генштаб (станом на 16:00).

  • На Харківському напрямку ворог штурмує оборонні рубежі українських підрозділів поблизу Вовчанська..
  • На Куп’янському напрямку ворог проводив 15 наступальних дій біля Синьківки, Степової Новоселівки, Колісниківки та Стельмахівки.
  • На Торецькому напрямку загарбники дев’ять разів намагалися витіснити українські підрозділи із займаних позицій неподалік Торецька та Нью-Йорка. Успіху не мали.
  • На Покровському напрямку росіяни здійснили 25 штурмових дій у районах населених пунктів Суха Балка, Воздвиженка, Зелене Поле, Миролюбівка, Новоолександрівка, Михайлівка, Новогродівка та Селидове. Сили оборони України стримують натиск військ РФ та відбили 24 атаки.
  • На Курахівському напрямку загарбники атакували 11 разів. Дев'ять спроб просунутися відбито, дві  ще тривають поблизу Карлівки.

У ЗСУ на озброєння прийняті понад 170 зразків безпілотних систем – Вадим Сухаревський, командувач Сил безпілотних систем ЗСУ.

Військові США допомогли покращити системи радіоелектронної боротьби на винищувачах F-16, які Бельгія, Данія, Норвегія і Нідерланди передали Україні – Укрінформ.

ППО від початку доби збила п'ять російських ракет Х-101 та 60 «Шахедів» –  Микола Олещук, командувач Повітряних сил Збройних сил України.

На фронті за минулу добу сталося 170 боєзіткнень, найбільше – на Покровському напрямку – Генштаб.

***

Наслідки ракетно-дронового удару – дані ОВА

– сили ППО з початку доби знищили навколо Києва близько 15 дронів і кілька ракет – КМВА. У двох районах Києва уламки впали у лісопаркових зонах, виникли пожежі;

– по території Запоріжжя та Запорізького району ворог завдав сім ударів безпілотниками, троє людей загинули, четверо поранені, зруйновані будинки, сталися пожежі;

– у Кривому Розі внаслідок російського ракетного удару по готелю двоє людей загинули і п'ятеро постраждали. 28 серпня у місті оголошено день жалоби за загиблими внаслідок російського ракетного удару;

– на Хмельниччині стались пожежі у двох приватних будинках, є постраждалий;

– на Рівненщині уламки збитої цілі пошкодили лінію електропередач;

– на Вінниччині уламки збитої ракети впали на будинок, виникла пожежа.

***

Унаслідок обстрілу росіянами було пошкоджено 28 об’єктів у 13 населених пунктах України – Олександр Хорунжий, пресофіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Війська РФ уранці завдали удару по Богодухову на Харківщині, 1 чоловік загинув, 8 людей поранені, серед них 2 дітей – Олег Синєгубов, начальник ОВА.

Війська РФ обстріляли Марганець із «Града», загинув мирний житель – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

На Полтавщині у лікарні померли троє людей, які постраждали внаслідок обстрілу 26 серпня – Філіп Пронін, глава ОВА.

На Херсонщині внаслідок ранкових російських обстрілів загинув чоловік, двоє людей поранені – Олександр Прокудін, глава ОВА.

Вибухотехніки вперше виявили на Харківщині залишки «Калібру» з касетною бойовою частиною, таку ракету росіяни застосували під час масованої атаки по Україні 26 серпня – Володимир Тимошко, начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Запорізької Миколаївської, Харківської та Херсонської областей 5 людей загинули, 24 зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

– повідомив, що четверо людей загинули і 16 постраждали внаслідок російської повітряної атаки вночі 27 серпня по Україні;

– 26 серпня провів нараду з керівниками правоохоронних органів. Серед головних тем – розслідування кримінальних справ відносно колаборантів, незаконні перетини кордону та антикорупційна програма.

***

Пресконференція Володимира Зеленського для українських та іноземних ЗМІ (основне)

  • Ціллю Росії є повна окупація Донбасу.
  • У Курській області проводиться оборонна операція, а не окупація
  • Під час атаки 26 серпня Росія завдала по українській енергосистемі 230 ударів; захист спрацював, але є серйозні пошкодженн.
  • Україна послідовна у своїх діях щодо дипломатичного врегулювання війни, але Росія не бажає миру, і про це свідчить масовий ракетний обстріл 26 серпня.
  • Заяви росіян про застосування ядерної зброї є частиною їхньої «залякувальної програми», використання ядерної зброї «навряд чи підтримає увесь світ»
  • З поверненням із полону бійців НГУ «Азов» є складнощі, і родини полонених повинні про них знати
  • Україна задіяла F-16 для збиття російських ракет під час масованої атаки у понеділок
  • В українській армії розпочалися ротації, і це дуже важливо
  • Операція у Курській області є одним із етапів закінчення російсько-української війни
  • Питання щодо того, що в Україні низку міністерств очолюють виконувачі обов’язків, буде вирішене найближчим часом
  • Україні дуже потрібні польські літаки МіГ та збиття Польщею російських ракет над західними областями
  • Правоохоронні органи спільно з Держприкордонною службою напрацюють рішення, які посилять контроль та відповідальність за незаконний перетин кордону
  • Рішення щодо створення інституції, яка об'єднуватиме українців за кордоном, має бути ухвалене восени. До цього часу повинні бути розроблені основні політики її діяльності
  • Президент України ланує у вересні зустрітися з Президентом США Джо Байденом на полях Генеральної асамблеї ООН

***

Панельна дискусія в межах форуму «Україна 2024. Незалежність» – Укрінформ:

  • Україна має бути технічно готова до вступу в ЄС і НАТО одразу після перемоги – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.
  • Під час масованої атаки 26 серпня Росія вперше випустила десятки ракет із касетними боєприпасами по українських електропідстанціях – Денис Шмигаль.
  • В Україні запровадять принцип «воюй або працюй», що має вивести ринок праці з тіні – Денис Шмигаль.
  • Україна розраховує отримати $300 мільярдів заморожених активів РФ – Денис Шмигаль.
  • Україна вже має перші контракти, коли країни-партнери закупили українську техніку для Збройних сил України, і уряд планує нарощувати таку співпрацю – Денис Шмигаль.
  • Верховна Рада ухвалюватиме рішення щодо позбавлення мандату народного депутата Артема Дмитрука, спираючись виключно на пункти, передбачені Конституцією України – Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради.
  • Цьогоріч Рада ухвалила понад 2200 законів, 83 з них – євроінтеграційні – Руслан Стефанчук.
  • Українські суди винесли обвинувальні вироки вже щодо 126 російських воєнних злочинців – Андрій Костін, генпрокурор.
  • Вже 27 країн розпочали власні розслідування злочинів РФ в Україні – Андрій Костін.
  • Спецтрибунал щодо РФ може стати стримуючим механізмом від інших агресивних – Андрій Костін.
  • Глава ОП Андрій Єрмак переконаний у необхідності зустрічі лідерів України і Китаю.

***

У Львові відкрили меморіальну таблицю Ірині Фаріон на фасаді будинку, де вона проживала. Сьогодні минає 40 днів з дня вбивства мовознавиці – пресслужба Львівської міської ради.

У Чернівцях відкрили перший на Буковині центр рекрутингу, який став 33-м в Україні – Міноборони.

На підконтрольну Україні територію повернули ще п'ять родин з тимчасово окупованої частини Херсонської області – Олександр Прокудін, начальник ОВА.

У Луцьку невідомий стріляв по військовослужбовцях, які несли службу з охорони об’єкта на посту, є поранений – ГУ нацполіції у Волинській області.

СБУ затримала агента російської ФСБ, який у Миколаєві шпигував за підрозділами українських військ – пресцентр СБУ. Для збирання розвідданих загарбники задіяли колишнього ув'язненого, який майже 20 років провів у тюрмах за вбивство, пограбування та розбій.

***

Нацбанк України з 1 жовтня 2024 року тимчасово запроваджує ліміт у 150 тисяч грн на місяць для переказів фізичних осіб «з карти на карту» (P2P) задля боротьби зі злочинними переказами через картки підставних фізичних осіб – пресслужба НБУ.

Уряд направив трьом прифронтовим областям – Сумській, Харківській та Херсонській – майже ₴160 мільйонів для підтримки органів виконавчої влади – Укрінформ.

Закупівельна агенція «Державний оператор тилу» (ДОТ) цифровізує процес тилового забезпечення ЗСУ. Для замовлення продуктів харчування відтепер військові використовуватимуть електронний підпис та відмовляться від паперових документів – пресслужба Міноборони.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Рада безпеки ООН 28 серпня проведе засідання у зв’язку з масованою атакою Росії по Україні, здійсненою в понеділок – Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН у соцмережі Х.

Туреччина на переговорах про повернення у програму постачання новітніх винищувачів F-35 запропонувала США «законсервувати» придбані раніше російські системи ППО С-400 та допустити американців до перевірки – Сumhuriyet.

Служби безпеки семи європейських країн попередили норвезьких чиновників в енергетичній галузі, в тому числі найбільшого європейського постачальника газу Equinor, про російські загрози для енергетичного сектора Норвегії – Reuters.

КНДР відправила Росії понад 6 мільйонів артснарядів – розвідка Південної Кореї.

Французький слідчий суддя у вівторок продовжив термін тримання під вартою керівника месенджера Telegram Павла Дурова ще на 48 годин – France24.

Литва і Латвія домагаються уніфікації санкцій проти Білорусі та Росії – LRT.

ВОРОГ

Російські пропагандисти поширюють маніпуляції довкола загибелі співробітника британського інформагентства внаслідок російського ракетного удару по готелю у Краматорську, намагаючись виправдати цей злочин – ЦПД.

Російська ФСБ порушила кримінальну справу стосовно журналіста Deutsche Welle Ніколаса Конноллі та кореспондентки 1+1 Наталії Нагорної через поїздку до міста Суджа в Курській області – DW.

Генпрокурор Білорусі Андрій Швед направив до Верховного суду країни позов про визнання полку Калиновського «терористичною організацією» – Укрінформ.

Суд у Москві залишив у силі вирок п’ятьом політв'язням з Криму, фігурантам другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» – Укрінформ.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Білорусь Форум Дрон Зеленський Сирський Війна з Росією Пресконференція Гроссі Курська АЕС

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *