Битва за Україну. День дев’ятсот десятий

Битва за Україну. День дев’ятсот десятий 21.08.2024 20:03 Укрінформ Верховна Рада ратифікувала Римський статут. В результаті атаки ГУР по аеродрому «Саваслейка» 16 серпня  були знищені три ворожі літаки і п'ять пошкоджені

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот десятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Верховна Рада ухвалила закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього. Статут набере чинності для України у перший день місяця, який настає після 60-го дня з дати здачі ратифікаційної грамоти на зберігання генеральному секретарю ООН.

У результаті операції Головного управління розвідки Міноборони України 16 серпня було завдано удару дронами-камікадзе по військовому аеродрому «Саваслейка» у Нижньогородській області РФ, внаслідок якого знищено 3 літаки (носій «Кинджалів» МиГ-31 і два транспортники Ил-76)  і ще 5 пошкоджено – джерело у воєнній розвідці.

Демократична партія офіційно затвердила Камалу Гарріс кандидаткою на посаду президента США. Це сталося на національному з'їзді політичної сили у Чикаго.

Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку мобілізації військовозобов'язаних, які доглядають або утримують хворих чи осіб з інвалідністю – пресслужба Мінісоцполітики.

Детективи Бюро економічної безпеки завершили досудове розслідування проти бізнесмена Ігоря Коломойського та колишнього керівника столичної філії одного із банків про заволодіння мільярдами гривень і легалізацію доходів – Офіс Генпрокурора. Стороні захисту повідомили про відкриття матеріалів досудового розслідування для ознайомлення. Водночас триває слідство щодо інших учасників організованої та керованої олігархом групи.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Україна стала 125-м членом Міжнародного кримінального суду. Це був довгий шлях, сповнений викликів, міфів і страхів. Жоден з них не був правдою. І сьогодні ми нарешті досягли результату… Здійснюючи цей крок, Україна демонструє свою непохитну відданість зміцненню міжнародного правосуддя».

Мартін Єгер, посол Німеччини в Україні: «Війна Росії проти України – це і жорстока атака на міжнародне право. Ратифікація Римського статуту Україною є важливим сигналом, який зміцнює міжнародне право та Міжнародний кримінальний суд. Ласкаво просимо 125-ту державу-учасницю».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Сили ППО у ніч на 21 серпня та зранку збили 50 ворожих БПЛА та одну авіаційну ракету – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

На фронті від початку доби відбулися 54 бойові зіткнення – Генштаб (станом на 16:00).

– На Куп’янському напрямку російські загарбники дев’ять раз штурмували українські позиції поблизу Петропавлівки, Синьківки, Стельмахівки, Берестового та в районі Андріївки. – На Лиманському напрямку з початку доби нараховується уже дев’ять боєзіткнень, росіяни атакували в районах Торського, Новосергіївки, Макіївки, Греківки та Сергіївки.

– На Краматорському напрямку від початку доби російські окупанти п’ять разів намагалися вибити Сили оборони із займаних позицій поблизу Григорівки, Часового Яру та Предтечиного.

– На Торецькому напрямку війська РФ за підтримки штурмової та бомбардувальної авіації п’ять разів атакували позиції українських військ. На вечір тривало одне боєзіткнення поблизу Торецька, на це місто загарбники вже скинули 11 КАБів.

– На Покровському напрямку в районах Пантелеймонівки, Воздвиженки, Зеленого Поля, Миролюбівки, Гродівки, Миколаївки, Новогродівки, Михайлівки та Птичого українські захисники відбили 11 атак. Бої тривали у чотирьох локаціях.

Уночі 21 серпня Сили оборони України завдали удару по позиції російського ЗРК С-300 біля Новошахтинська Ростовської області РФ – Генштаб.

Минулої доби на фронті відбулося 166 боєзіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками, третина – на Покровському напрямку – Генштаб.

***

Російська влада хоче переконати росіян, що бої у Курській області – це «нова нормальність». Можновладці країни-агресора розраховують, що бої на цій території триватимуть кілька місяців – Радіо Свобода. Кремль пропонує переконувати росіян у тому, що ворога, який прорвався на російську територію, чекає «неминуча поразка», але «повернення територій потребуватиме часу, росіянам треба почекати».

Росія сформувала полк зі складу Повітряно-космічних сил для оборони Курської області – Міноборони Великої Британії.

Під час підготовки до операції в Курській області, Збройним силам України вдалося досягти безпрецедентного успіху, створивши велику захищену від дронів зону – CBC News. Про це сказав колишній командувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес.

На Курському напрямку українські високоточні бомби вражають місця зосередження російських загарбників та їхньої техніки – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант.

У тимчасово окупованому Криму біля північно-західної частини Керченського мосту у морі встановлено три ряди бонових загороджень –  соцмережі.

***

Наслідки атак дронів – дані ОВА:

На Київщині уламки дронів пошкодили будинок та лінії електромереж;

У Тернополі досі фіксують перевищення вмісту хлору і соляної кислоти у повітрі – Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб. Фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб провели заміри якості повітря у 11 локаціях Тернополя та околиць і виявили лише у 2 локаціях перевищення концентрації хлору у повітрі у 2,5 раза.

***

Російська армія вбила в Україні вже 570 дітей і ще 1523 дітям завдала поранень – Офіс генерального прокурора. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 578, Харківській – 409, Дніпропетровській – 165, Херсонській – 170, Київській – 133, Запорізькій – 130.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Запорізької, Сумської, Харківської та Херсонської областей 5 людей загинули, серед них одна дитина, 30 осіб поранені, з них 10 дітей – дані ОВА.

20 серпня внаслідок удару російських загарбників з артилерії 152-мм калібру по дитячому кафе у селі Малокатеринівка Запорізької області під час реанімаційних заходів помер 15-річний хлопець – Офіс генерального прокурора.

Внаслідок російського обстрілу Малокатеринівки Запорізької області 20 серпня загинули двоє людей, восьмеро поранені. Шестеро дітей віком 11-17 років перебувають у лікарні, двоє у важкому стані – Запорізька ОВА.

На Сумщині внаслідок авіаудару РФ загинула жінка, ще одна поранена – Сумська обласна прокуратура.

У передмісті Херсона – Антонівці, росіяни з дрона вбили 84-річну жінку – Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА.

На Донеччині внаслідок ранкових обстрілів загинули двоє людей – Вадим Філашкін, начальник ОВА.

Під завалами адмінбудівлі в Козачій Лопані – троє жінок, їхній стан невідомий – В'ячеслав Задоренко, начальник Дергачівської МВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Україна за допомогою партнерів веде консультації щодо обміну полоненими з РФ –  Укрінформ. Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що Україна завжди виступала і продовжує виступати з ініціативами, які можуть повернути наших громадян з російського полону.

Верховна Рада

  • ратифікувала угоду між Україною та Європейським Союзом про участь у програмі ЄС щодо боротьби із шахрайством (EUAF) – пресслужба Мінфіну;
  • ухвалила закон щодо розширення кола військовозобов’язаних для надання відстрочки від призову на військову служби під час мобілізації. Брати і сестри загиблих та безвісти зниклих отримали відстрочку від мобілізації.
  • ухвалила у другому читанні закон щодо маркування лікарських засобів;
  • розблокувала підписання закону про підвищення акцизів на пальне;
  • спрямувала дохід НЕК «Укренерго» від продажу перетинів на погашення своєї заборгованості перед учасниками ринку;
  • підтримала за основу законопроєкт щодо спрощення умов ведення господарської діяльності в частині приєднання до електричних мереж.
  • спростила процедуру відведення землі для будівництва станцій зв’язку.

Міністерство оборони оновлює склад Громадської антикорупційної ради – Міноборони.

Міноборони кодифікувало близько 20 зразків автотехніки для перевезення великотоннажних та габаритних вантажів – пресслужба Міноборони. Автопарк спеціалізованої техніки ЗСУ підсилили важковозні транспортні напівпричіпи (так звані «трали»), сідельні та звичайні автотягачі виробництва відомих автомобільних концернів США, Європи, Азії, а також продукція вітчизняних підприємств.

В Україну напередодні Дня Незалежності приїде Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте – Lrt.

Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова здобула нагороду в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм» на премії Septimius Awards у Нідерландах – Укрінформ.

***

СБУ проводить обшуки у Хустському ТЦК та у місцевого військкома Василя Зубатова – джерело у правоохоронних органах. Відбуваються майже 30 обшуків у працівників районної лікарні, медико-соціальної експертної комісії та працівників ТЦК. Водночас у Закарпатському обласному ТЦК уточнили, що обшуки відбулися у ВЛК, а не в Хустському РТЦК – Закарпатський ОТЦК.

СБУ знешкодила агентурну групу ФСБ, яка збирала інформацію про виробництво дронів і бази з ремонту військової техніки у Дніпропетровській області – пресцентр СБУ. Зловмисники готували координати для повітряних ударів РФ по об’єктах військової та критичної інфраструктури регіону.

***

Агентство ООН у справах біженців в Україні виділить 30 млн доларів на підтримку прифронтових громад – Укрінформ. Документ передбачає одноразові виплати у розмірі 21 тисячі гривень вразливим домогосподарствам для придбання твердого побутового палива.

У четвер, 22 серпня, графіки погодинних відключень світла не застосовуватимуться – НЕК «Укренерго».

Наступний тиждень може пройти без відключень світла через послаблення спеки – Укренерго.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Федеральна рада Швейцарії 21 серпня ухвалила подальші обмежувальні заходи в межах 14-го пакета санкцій ЄС проти Росії. Вони включають уточнення щодо заборони на російські алмази, що робить їх міжнародно узгодженими – Укрінформ.

З лютого 2022 року Канада надала Україні понад 5 мільярдів доларів США прямої бюджетної підтримки – Сергій Марченко, міністр фінансів.

Нідерланди купують для України 51 мобільний радар, які передадуть до кінця року – Укрінформ.

Канада виділяє 5,7 млн дол. США на роботу гуманітарних організації з підтримки українських дітей – Укрінформ.

Чеська ініціатива Dárek pro Putina («Подарунок для Путіна») закупила та відправила в Україну 100 дронів – Укрінформ.

***

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив, що під час свого візиту до Києва цього тижня обговорить можливість мирного врегулювання війни між РФ та Україною – Reuters.

Розвідувальне управління Пентагону вважає, що Україна і Росія не мають достатніх військових ресурсів для проведення великих наступальних операцій, а це може свідчити про те, що обидві сторони рухаються до глухого кута – «Європейська правда».

У Празі пікетували російське посольство – Радіо Свобода. Кілька чеських та українських громадських організацій влаштували мітинг, який вшанував пам’ять окупації Чехословаччини країнами Варшавського договору, яка почалася 21 серпня 1968 року. Також присутні висловити підтримку Україні на тлі агресії РФ.

У Празі в річницю вторгнення СРСР у Чехословаччину вшановують пам'ять загиблих – Укрінформ.

Посольство Білорусі в Єревані закидали яйцями, помідорами та картоплею після зневажливих заяв Лукашенка – Радіо Свобода. Протестувальники вимагали вислати білоруського посла з країни та розірвати дипломатичні відносини з Мінськом.

Парламент Ірану вперше за 23 роки затвердив усіх членів Кабінету міністрів, запропонованих новим президентом Масудом Пезешкіаном – AP.

В Іспанії померла найстаріша людина світу – RTE. Іспанка Марія Браньяс Морера померла у віці 117 років.

***

Внаслідок удару військ Ізраїлю по території Лівану було вбито офіційного представника палестинського руху ФАТХ Халіла Макдаха – The Times of Israel.

Ліванське терористичне угруповання «Хезболла» випустило понад 50 ракет по північному ізраїльському місту Кацрін на Голанських висотах – Times of Israel.  Більшість ракет були перехоплені системою ППО «Залізний купол». По місту впало кілька ракет, завдавши значної шкоди житловим будинкам і поранивши одну людину.

ВОРОГ

У Росії заблокували сайт незалежного видання Astra. Роскомнагляд пояснив блокування сайту розміщенням на ньому «недостовірної суспільно-значущої інформації» – Телеграм-канал Astrа.

Росія готує нову інформаційну кампанію проти України в Європі – Вадим Скібіцький, представник ГУР Міноборони України. мета нових пропагандистських операцій – переконати людей, які покинули Україну через війну, не повертатися.

У Росії почалися проблеми з десятками популярних сервісів, серед них Telegram, WhatsApp, Сервіси Apple, Steam та Pornhub – соцмережі.

За перше півріччя 2024 року окупанти порушили 18 справ про так звану «держзраду» проти громадян України – представництво Президента в АР Крим.

20 серпня Волгодонська єпархія РПЦ провела молебень у місті Пролетарську Ростовської області неподалік нафтобази, що спалахнула внаслідок атаки дронів 18 серпня – соцмережі.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Коломойський Ліквідація Літак Росія Верховна Рада Римський статут Розслідування Війна з Росією Повітряна атака ГУР

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *