Мавпяча віспа: чи буде новий локдаун у світі

У ВООЗ розповіли, чи буде нова епідемія / pixabay.com

Незважаючи на занепокоєння через новий варіант вірусу, ситуація під контролем.

Мавпяча віспа (Mpox) не є новим COVID-19 і тому не треба очікувати запровадження локдаунів в Європі через поширення цього вірусу. Хоча новий штам Mpox, Clade Ib, викликав глобальну тривогу, його поширення можна контролювати завдяки вже наявним знанням і методам.

По це повідомив директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Ганс Клюге, пише ВВС.

Клюге зазначив, що незважаючи на реальні побоювання щодо нового варіанту вірусу, а також на глобальне занепокоєння, ситуація під контролем. У цьому контексті важливо вжити рішучих заходів для запобігання подальшій паніці, зокрема, забезпечити вакцинацію в тих районах, які найбільше потребують захисту. За його словами, 2022 року в Європі вдалося контролювати ситуацію завдяки тісній співпраці з найбільш постраждалими спільнотами, зокрема з чоловіками, які мають статеві стосунки з чоловіками.

Новий штам Clade Ib був виявлений у Швеції та пов’язаний зі спалахом в Африці, де від Mpox уже загинуло близько 450 осіб. Незважаючи на те, що цей штам може бути більш небезпечним і легше поширюватися, Велика Британія наразі не зафіксувала жодного випадку інфікування цим штамом. Однак експерти попереджають про можливість розповсюдження вірусу без міжнародних заходів.

У ВООЗ зазначають, що хоча нові штами можуть викликати серйозні захворювання, існують ефективні способи контролювати їхнє поширення. Важливо вживати заходів громадського здоров’я і забезпечувати рівноправний доступ до вакцин. Клюге підкреслив, що пандемія COVID-19 навчила, як швидко може поширюватися вірус, і зараз є можливість і необхідність боротися з Mpox спільними зусиллями на міжнародному рівні.

Зараз в Європі щомісячно реєструється близько 100 нових випадків лихоманки Clade II типу. Мандрівникам до тих регіонів, де є спалахи, рекомендується розглянути можливість вакцинації. ВООЗ не підтримує масову вакцинацію, а радить використовувати вакцини в умовах спалахів для найуразливіших груп. Африканські країни готуються до вакцинації, а данська компанія Bavarian Nordic передасть свою технологію виробництва вакцин для місцевого виробництва в Африці.

Генеральний директор Центру з контролю та профілактики захворювань в Африці Жан Касея закликав країни уникати запровадження заборон на поїздки до Африки. Він підкреслив, що це може призвести до несправедливого ставлення, схожого на те, яке було під час пандемії Covid-19, і закликав до солідарності й підтримки в медичних заходах протидії Mpox.

Нагадаємо, ВООЗ оголосила епідемію віспи мавп глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я вдруге за два роки після спалаху в Демократичній Республіці Конго, який поширився на інші країни.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *