Байден схвалив секретну ядерну стратегію: NYT дізнався, про що у ній мовиться

Байден схвалив секретну ядерну стратегію: NYT дізнався, про що у ній мовиться Діана КвасневськаОсновні тези

  • Джо Байден схвалив секретну ядерну стратегію, готуючись до можливих ядерних протистоянь з Росією, КНР і Північною Кореєю.li>
  • Ця стратегія змінює американську стратегію стримування, фокусуючись на розширення Китаєм ядерного арсеналу.
  • Документ є надзвичайно секретним, не має електронних копій, а друковані версії є в обмеженої кількості чиновників.

Що відомо про секретну ядерну стратегію / ShutterstockБільше цікавих аудіоновинСлухати00:0001:011x1x Аудіо синтезовано з використанням AI. Більше АудіоновинВимкнути

Джо Байден схвалив секретну ядерну стратегію, яка передбачає підготовку до можливих скоординованих ядерних протистоянь з Росією, Китаєм і Північною Кореєю.

Видання пише, що надзвичайно секретний ядерний стратегічний план для США Байден схвалив ще у березні 2024 року. Він вперше переорієнтовує американську стратегію стримування на швидке розширення Китаєм свого ядерного арсеналу.

Що відомо про секретну ядерну стратегію США

Ця зміна сталася, оскільки Пентагон вважає, що протягом наступного десятиліття запаси Китаю будуть конкурувати за розміром і різноманітністю з запасами Сполучених Штатів і Росії,
– написало видання.

Журналісти зазначають, що Білий дім ніколи не повідомляв, що Джо Байден схвалив переглянуту стратегію під назвою “Керівництво щодо зайнятості в ядерній галузі”, яка також має на меті підготувати США до можливих скоординованих ядерних викликів з боку Китаю, Росії та Північної Кореї.

“Документ є настільки секретним, що не існує електронних копій, лише невелика кількість друкованих копій, розданих декільком чиновникам національної безпеки та командувачам Пентагону”, – пише видання.

Воно також переконує, що в останніх промовах двом високопосадовцям адміністрації дозволили натякнути на зміни у ретельно стриманих окремих реченнях.

Ядерний стратег Массачусетського технологічного інституту, який працював у Пентагоні, Віпін Наранг заявив, що Байден “нещодавно видав оновлені вказівки щодо застосування ядерної зброї, враховуючи значне зростання розміру та різноманітності китайського ядерного арсеналу”.

Старший директор Ради національної безпеки з питань контролю над озброєннями та нерозповсюдження Пранай Вадді у червні заявив, що нова стратегія підкреслює “необхідність одночасного стримування Росії, КНР і Північної Кореї”.

До речі, у Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) в огляді 2024 року пояснював, що:

  • Китай прискорив модернізацію та розширення свого ядерного арсеналу, наростивши свої ядерні сили з 410 боєголовок у 2023 році до 500 у 2024;
  • до початку 2024 року Росія розгорнула приблизно на 36 боєголовок більше, ніж роком раніше.

Водночас в документі написали, що до кінця десятиліття Китай може отримати “приблизно стільки ж міжконтинентальних балістичних ракет, скільки є у Росії та США”.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *