Правосуддя на паузі: чому ДБР не виконує рішення суду про визнання потерпілих?

Правосуддя на паузі: чому ДБР не виконує рішення суду про визнання потерпілих?

ДБР не виконує рішення суду про визнання Юлії Сосєдки потерпілою у справі проти директора юрдепартаменту НБУ Зими. Експерти радять повторно звертатися до суду та подавати заяву про злочин у разі систематичного ігнорування.

У практиці правоохоронних органів, зокрема Державного бюро розслідувань (ДБР), часто трапляються випадки, коли рішення судів про відкриття кримінального провадження чи зобов’язання визнати особу потерпілою у справі, не виконуються. Таке ігнорування є порушенням закону, однак на практиці, відповідальні особи не завжди отримують за це покарання. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив президент Всеукраїнської асоціації суддів у відставці Денис Невʼядомський.

ДБР раніше відкрив кримінальне провадження проти директора юридичного департаменту Національного банку України Олександра Зими за статтями, які стосуються зловживання владою та службовим становищем. Справа стосується листа Нацбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані банком “Конкордом” проти НБУ.  У документі йшлося про чотири позови банку до НБУ, у яких “Конкорд” вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію “Конкорду” й увів туди тимчасову адміністрацію.

У квітні цього року Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку “Конкорд” Юлію Сосєдку у цьому кримінальному провадженні. Адже, за словами співвласниці “Конкорду” Олени Сосєдки, своїми вказівками Зима позбавив акціонерів банку їхнього конституційного права на справедливий суд. 

Проте Юлія Сосєдка повідомила, що ДБР вже чотири місяці не виконує рішення суду і не визнає її потерпілою у справі Зими. За її словами, слідчі досі не вручили їй памʼятку про права потерпілого.

Президент Всеукраїнської асоціації суддів у відставці Денис Невʼядомський зазначив, що наразі склалася така практика, що слідчі ДБР не поспішають виконувати ухвали слідчих суддів. 

Навіть, якщо суд і зобовʼязав ДБР внести відомості до ЄРДР, і навіть, якщо ДБР виконає судове рішення, це не дуже велика перемога, оскільки ДБР може через декілька місяців просто закрити це кримінальне провадження за відсутністю складу злочину

– зазначив він.

При цьому, за словами колишнього судді, слідчих до відповідальності за ігнорування рішень суду майже ніколи не притягують.

Невʼядомський порадив, у разі, якщо ДБР ігнорує рішення суду, потрібно звертатися до суду, в тому числі з повторною скаргою.

Якщо ДБР відмовляється виконувати рішення суду (про визнання потерпілим – ред.), ви можете знову звернутися до суду зі скаргою. Відповідно до статті 306 КПК, суд зобов’язаний розглянути вашу скаргу та винести ухвалу, яка може зобов’язати слідчого виконати необхідні дії

– зазначив екссуддя.

Водночас Невʼядомський наголосив, що відповідно до частини 1 статті 55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

При цьому, за його словами, права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого (ч. 2 ст. 55 КПК України). 

У разі ж систематичного ігнорування судових рішень, екссуддя радить подавати заяву про злочин, а саме про умисне невиконання судового рішення, що передбачено ст. 382 Кримінального кодексу України. Це може стимулювати правоохоронні органи до дотримання законодавства.

Додамо

Про те, що в ДБР давно існує практика невиконання рішень слідчих суддів раніше розповів УНН і керуючий партнер адвокатського обʼєднання “Dexter”, адвокат Богдан Коваль. За його словами, слідчі, зокрема, не поспішають визнавати осіб потерпілими у кримінальних провадженнях, адже після цього їм додається більше роботи. 

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *