НАЗК повинно перевірити декларації в.о. заступника голови ДПС Сокура на предмет їхньої достовірності – юрист

НАЗК повинно перевірити декларації в.о. заступника голови ДПС Сокура на предмет їхньої достовірності – юрист

Адвокат закликає НАЗК перевірити декларації Євгенія Сокура на достовірність. В.о. заступника голови ДПС роками не вказував дані про співмешканку, що може призвести до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Національне агентство з питань запобігання корупції повинне перевірити декларації виконуючого обовʼязки заступника голови Державної податкової служби Євгенія Сокура, який ймовірно роками не декларував дані про свою співмешканку. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив адвокат Олександр Байдик.

Контекст

В.о. заступника голови Державної податкової служби Євгеній Сокур вніс в декларацію за 2023 рік ймовірно недостовірні дані. Зокрема, він не вказав у документі дані про свою співмешканку. Сокур в ході слідства по справі про нібито замах на нього, сам розповів правоохоронцям, що із 2016 року проживає разом із дівчиною на імʼя Аліна у квартирі на проспекті Лобановського, 6-Д. Проте у своїх деклараціях Сокур жодного разу не згадав про свою дівчину. 

“Це порушення законодавства, тут є підстави для перевірки НАЗК. Відповідальність не буде більшою, попри те що порушення систематичне. Але вона все одно буде”, – зазначив Байдик.

За його словами, НАЗК або навіть НАБУ можуть провести перевірку на основі журналістського розслідування.

“Якщо це буде доведено – це або адміністративна відповідальність або кримінальна, в залежності від суми, статків, які має співмешканка”, – зазначив Байдик.

Він пояснив, якщо недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 (302 800 грн) до 500 (1 514 000 грн) прожиткових мінімумів – то це адміністративна відповідальність. 

Якщо недостовірні відомості, вказані в декларації, відрізняються від достовірних на суму від 500 (1 514 000 грн) до 4 тис. (12 112 000 грн) прожиткових мінімумів для працездатних осіб – це кримінальна відповідальність за ч. 2 ст. 366 ККУ, карається штрафом або громадськими роботами з позбавленням права обіймати посаду.

У разі якщо ж сума невідповідності більша, то посадовцем має зайнятися НАБУ.

Нагадаємо

Раніше УНН розповідав, що замах на в.о. заступника голови Державної податкової служби України Євгена Сокура викликає багато запитань щодо його достовірності. Він міг бути інсценованим, щоб відвернути увагу від кримінального провадження проти Сокура за зловживання службовим становищем.

Йдеться про кримінальне провадження, відкрите 4 листопада 2022 року за ч. 3 ст. 365 КК України, за фактом перевищення службових повноважень виконувачем обов`язків заступника голови ДПС України Євгенієм Сокуром, який 26 жовтня 2022 року прийняв розпорядження про анулювання ліцензії ПАТ “Укртатнафта” на виробництво пального. Такі дії Сокура за версією слідства спричинили тяжкі наслідки товариству, а також державі у вигляді неможливості виконання мобілізаційних завдань Міноборони з виробництва та постачання нафтопродуктів для потреб оборони та обороноздатності держави.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *