Битва за Україну. День дев’ятсот сьомий

Битва за Україну. День дев’ятсот сьомий 18.08.2024 19:43 Укрінформ Сили оборони України вдарили по комбінату «Кавказ» у Ростовській області РФ. На Курському напрямку ЗСУ знесли міст.

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Сили оборони України вночі 18 серпня дронами українського виробництва завдали удару по комбінату «Кавказ» у Ростовській області РФ, де зберігалися нафта та нафтопродукти для ворога. Зафіксовано щонайменше два осередки займання на території об’єкта. Детальніша інформація щодо наслідків ураження уточнюється – Генштаб ЗСУ.

В Курській області РФ авіація Повітряних сил Збройних сил України уразила ще один міст, через який отримували постачання російські загарбники – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

В Україні в понеділок, 19 серпня, вперше з 29 липня повертаються графіки відключень світла, завтра ввечері діятиме одна черга з 17:00 до 21:00 – НЕК «Укренерго».

ЦИТАТИ

Крістіан Лінднер, міністр фінансів Німеччини: «Використання українськими Силами оборони танків та БМП німецького виробництва у Курській області Росії – реалізація України права на самооборону».

Ханно Певкур, міністр оборони Естонії: «Якщо Україна піде далі на Курськ, то тут дистанції будуть вже зовсім інші. І я б сказав, що це і позитивно, і негативно. Звичайно, мінус у тому, що вони не можуть використати це озброєння, але плюс тут у тому, що це мотивує українців робити свою зброю та свої ракети».

Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента: «Церква в Україні буде позбавлена московського впливу. Росія сьогодні є країною, яка руйнує храми в Україні. Для них не існує Бога, не існує віри. Це ширма для вбивств і насильства».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Цього тижня російські загарбники вдарили по Україні понад 40 ракетами різних типів, 750 керованими авіаційними бомбами і 200 ударними БПЛА різних типів – Володимир Зеленський, президент України.

ГУР внаслідок кібератаки на російське підприємство, яке розробляє ядерні боєприпаси, отримало великий масив інформації та спричинило збої в роботі підприємства: це і особисті бази даних працівників, службова інформація, інформація, що може пролити певне світло щодо шляхів обходу санкцій. Ця інформація вивчається та аналізується і стовідсотково буде використана в інтересах нашої перемоги – Євген Єрін, представник ГУР.

Держприкордонслужба України не фіксує збільшення кількості техніки чи особового складу білоруських військ біля кордону з Україною. Лукашенко продовжує нагнітати інформаційну обстановку агресивними заявами, які не відповідають дійсності – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

У районі населених пунктів Північне та Залізне Донецької області відбита масована російська атака. Російські окупанти за підтримки бронегрупи з 12 одиниць техніки намагалися прорвати позиції Сил оборони України та просунутися у бік Торецька. У ході бою знищено 10 одиниць техніки та знешкоджено 68 російських загарбників, з них – 41 безповоротно. Позицій не втрачено – Генштаб ЗСУ.

Ситуація на Харківському напрямку залишається складною, противник намагається прорвати оборону і проникнути вглиб позицій українських захисників. В окремих локаціях можна відзначити зниження активності ворога, проте він починає проводити заходи зі зведення фортифікацій. Останніми днями на Харківщині спостерігається зменшення застосування противником тактичної авіації – Віталій Саранцев, речник ОТУ «Харків».

Наприкінці липня бійці 79-ї окремої десантно-штурмової Таврійської бригади зупинили кілька найбільших російських штурмів, у яких понад 200 загарбників застосовували кожного разу по 57 одиниць бронетехніки – командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. Це були одні з найбільших російських штурмів за весь час повномасштабного російського вторгнення.

На фронті цієї доби кількість бойових зіткнень із російськими військами зросла до 81, найактивніше ворог діє на Покровському напрямку, де провів 24 атаки – Генштаб ЗСУ.

  • На Покровському напрямку росіяни здійснили 24 штурмові дії у районах населених пунктів Воздвиженка, Калинове, Зелене Поле, Миролюбівка, Гродівка, Миколаївка, Птиче, Новогродівка, Завітне та Михайлівка. Сили оборони України стримують натиск військ РФ. Ворог завдав п’ять авіаударів, скинувши два КАБи по Калиновому й запустивши НАРи у бік Олександрополя.
  • На Торецькому напрямку росіяни атакували 15 разів біля Залізного, Торецька, Диліївки та Неліпівки.
  • На Лиманському напрямку було 11 бойових зіткнень. Росіяни штурмували позиції українських захисників неподалік Греківки, Макіївки, Невського, Тернів, Новосадового і Торського.
  • На Куп’янському напрямку ворог проводив дев’ять наступальних дій у бік Глушківки, Стельмахівки і Синьківки.

Сил оборони України збили 5 ракет і 8 «Шахедів» із 16 повітряних цілей, які запущені із Курської та Воронезької областей, у межах Київської, Сумської та Полтавської областей – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

Поблизу Севастополя помітили російський розвідувальний корабель «Іван Хурс». Корабель увійшов до складу Чорноморського флоту РФ у червні 2018 року – «Кримський вітер».

Бійці 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади Десантно-штурмових військ Збройних сил України захопили новітній російський танк Т-90М «Прорив» під час рейду до Курської області – 80-а окрема десантно-штурмова Галицька бригада ДШВ ЗСУ.

***

Росіяни двічі за ранок намагалися атакувати Київ ракетами. Силами та засобами ППО усі ворожі цілі були знищені. Обійшлося без руйнувань та потерпілих. На Київщині через падіння уламків збитих російських ракет зазнали руйнувань і пошкоджень 18 будинків, лінії електропередач та автомобілі – Руслан Кравченко, голова Київської обласної державної адміністрації.

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції погіршилася після того, як безпілотник влучив у дорогу по периметру станції 17 серпня – МАГАТЕ.

На Дніпропетровщині внаслідок удару російських безпілотників по підстанції поранення дістав працівник ДСНС – ДСНС.

Сапери Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України вилучили та знешкодили за тиждень з 11 по 18 серпня 2195 вибухонебезпечних предметів – Держспецслужба транспорту.

На Сумщині запроваджують систему перепусток для тих, хто хоче їхати у прикордонні населені пункти, звідки евакуюють людей – Сумська МВА.

У Мирнограді та Селидовому на Донеччині продовжили тривалість комендантської години, яка встановлена з 15:00 до 11:00 – Донецька ОВА. Віцепрем’єрка-міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала громадян евакуюватися із Покровська, Мирнограда і Селидового Донецької області.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької та Херсонської областей 2 людей загинули, 15 поранені – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Верховна Рада розгляне допрацьований законопроєкт, що передбачає заборону діяльності релігійних установ, пов’язаних із Росією, найближчими днями – Руслан Стефанчук, голова ВР. Пов’язані з Росією релігійні організації, які діють в Україні, після ухвалення відповідного закону матимуть дев’ять місяців на розрив відносин з країною-агресоркою.

МЗС України і Центр протидії дезінформації при РНБО України рішуче спростували нещодавні заяви російської сторони про теракти, що нібито готуються Києвом, на Запорізькій і Курській атомних електростанціях. Георгій Тихий, прессекретар МЗС охарактеризував ці заяви як «черговий сплеск шаленої російської пропаганди». «Україна не має ні намірів, ні можливостей для подібних дій, і закликав Росію припинити поширення небезпечної брехні». Заява опублікована на фейсбук-сторінці українського МЗС.

Позбавлення державних нагород колаборантів та зрадників буде можливим лише через суд – Руслан Стефанчук, голова ВР.

Перша леді Олена Зеленська в інтерв’ю кореспонденту британської Daily Mail лорду Майклу Ешкрофту:

  • Пропозицію обміняти території України на мир дружина Президента Олена Зеленська порівняла з сюжетом казок, де щоб задобрити дракона, йому щороку віддавали у жертву дівчину. Досить годувати дракона.
  • Фундація Олени Зеленської найбільше працює з дітьми, тому що вони є найбільш вразливою категорією людей, які потерпають від російсько-української війни.

В Україні планують ввести базову соціальну допомогу. У майбутньому це має замінити прожитковий мінімум. При тому розмір допомоги буде залежати від домогосподарства (складу родини) – Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики. Зараз законопроєкт обговорюєтся з органами центральної влади.

У понеділок чи вівторок Рада з відновлення «Охматдиту» затвердить поетапний план відбудови Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», постраждалої внаслідок російської атаки – Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

Безпрецедентна DDOS-атака на monobank триває вже третій день. До банку надійшло понад 5,5 мільярдів запитів. На кібератаку звернув увагу Amazon Web Services. Допомогу у відбитті запропонували українські спецслужби – Олег Гороховський,  співзасновник Monobank.

Мікроавтобус, у якому перебував керівний і тренерський склад футбольного клубу «Ужгород», потрапив у дорожньо-транспортну пригоду в Житомирській області, постраждали п’ятеро людей – пресслужба ФК «Ужгород».

Верховний суд України зупинив виконання рішення Господарського суду Львівської області та апеляції про скасування арешту з 455,6 тис. євро, які знаходилися на банківських рахунках білоруської компанії «БНК-Україна» –  ухвала Верховного суду

***

За тиждень з 12 по 16 серпня Національний банк України продав на міжбанку 518,6 млн дол, при цьому не купував валюту – НБУ.

За перше півріччя 2024 року компанії-резиденти Дія.City сплатили 8,4 млрд гривень податків, що майже дорівнює сумі, сплаченій за весь минулий рік – Михайло Федоров,  віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації.

Україна за 11 місяців 2023/2024 маркетингового року експортувала 689 тисяч тонн, із них до країн ЄС – 307 тисяч тонн – Мінагрополітики.

АТ «Укрзалізниця» цьогоріч на поточне утримання залізничної інфраструктури витрачає на 12% менше, порівняно з 2021 роком – Укрзалізниця.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Українські військовослужбовці вперше взяли участь у параді до Дня воїнів у Торонто. Представлення України на щорічному заході у найбільшому місті Канади було організоване Генеральним консульством України в Торонто – Олег Ніколенко, генконсул України в Торонто.

17 серпня Україна та ще 20 підписантів приєдналися до спільної декларації щодо ситуації у Венесуелі: закликали всі сторони до стриманості та перегляду результатів виборів, бажано міжнародною організацією – Мінекономіки. Документ підписали на полях інавгурації президента Домініканської Республіки Луіса Абінадера – на заході Україну представляла міністерка економіки Юлія Свириденко. Це перший візит української делегації до цієї карибської країни за 22 роки.

Представники опозиції та правлячих партій ФРН розкритикували плани уряду обмежити військову допомогу Україні – DW.

Лідери Сполучених Штатів, Південної Кореї і Японії привітали досягнення їх тристороннього співробітництва в галузі безпеки після першого саміту в Кемп-Девіді рік тому та пообіцяли зміцнювати зв’язки в широкому діапазоні сфер – заява трьох країн.

У Болгарії напередодні розпочались спільні зі США військові навчання «Фракійське літо», які триватимуть до 29 серпня. Навчання проходять в районах 24-ї авіабази в Крумово, аеропорту Пловдив, військового району в Чешнегірово і в тимчасово виділених районах повітряного простору Республіки Болгарія – Міноборони Болгарії.

У Лівані сталося «повне відключення електроенергії» по всій країні після того, як державна енергетична компанія заявила, що у неї закінчився газойль – Bloomberg.

Естонія на початку 2025 року планує розпочати власне виробництво боєприпасів на території військового містечка Емарі – Ханно Певкур, міністр оборони Естонії.

Французька ультраліва партія «Нескорена Франція» погрожує президенту Еммануелю Макрону імпічментом, звинувачуючи його в «інституційному перевороті проти демократії» через відмову «взяти до відома» результати парламентських виборів у липні – La Tribune.

Помер легенда французького кіно Ален Делон. Йому було 88 років – Цензор.НЕТ. «Якби я був на 50 років молодшим, то вступив би в армію України».

У країнах Африки за тиждень зареєстрували 1200 нових випадків вірусної інфекції mpox, також відомої як мавпяча віспа або віспа мавп. 541 особа померла – звіт Агентства охорони здоров'я Африканського союзу.

Армія оборони Ізраїлю заявила про ліквідацію внаслідок удару дроном двох високопоставлених терористів угруповання «ХАМАС» у місті Джанін на Західному березі річки Йордан – The Times of Israel.

ВОРОГ

Путін призначив свою двоюрідну племінницю Анну Цивільову статс-секретарем – заступником міністра оборони – Радіо Свобода.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що дії України в Курській області є спробою штовхнути Росію на застосування зброї, зокрема ядерної – росЗМІ.

У Росії відкрили кримінальну справу проти італійських журналістів, які висвітлювали наступ українських військ у Курській області і зняли репортаж у Суджі. Їх звинувачують у незаконному перетині кордону, їм загрожує до п'яти років позбавлення волі – Reuters.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що перекинув до кордону з Україною майже третину своєї армії через те, що там начебто знаходиться понад 120 тисяч українських військових – БЕЛТА.

У першому півріччі 2024 року РФ додала до свого тіньового флоту нові судна. Це нівелювало вплив санкцій і дозволило Росії обходити режим обмеження цін – Інститут KSE. 307 тіньових танкерів принаймні один раз перевозили російську сиру нафту, але лише 45 танкерів працювали послідовно протягом усіх шести місяців. На ці 45 танкерів, що утворюють «ядро» тіньового флоту, припадало 28% загального дедвейту флоту в першому півріччі 2024 року.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Електроенергія Кібератака МАГАТЕ Відключення світла Росія Міст Дрон Війна з Росією Нафтопродукти Сапери ГУР Курська область

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *