Битва за Україну. День дев’ятсот шостий

Битва за Україну. День дев’ятсот шостий 17.08.2024 19:35 Укрінформ Головком ЗСУ доповів Президенту Зеленському про розширення стабілізованої території у Курській області. Українські хакери заблокували роботу виробника ядерної зброї РФ

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів Президенту Володимиру Зеленському про зміцнення позицій українських сил у Курській області та розширення стабілізованої території – Фейсбук Володимира Зеленського.

***

– Українські хакери заблокували роботу виробника ядерної зброї РФ – Укрінформ. Кіберактивісти «BO Team» здійснили атаку на російський інтернет-провайдер «Вега», унаслідок чого заблокували роботу Всеросійського науково-дослідного інституту технічної фізики – розробника ядерних боєприпасів.

– Повідомлення про нібито припинення Німеччиною військової допомоги Україні є маніпулятивними – МЗС. Рівень підтримки нашої країни на наступний рік буде відомий лише після затвердження бюджету, яке очікується в листопаді. Раніше  Frankfurter Allgemeine повідомило, що уряд ФРН не планує збільшувати розмір військової допомоги Україні на 2025 рік.

ЦИТАТИ

Борис Джонсон, колишній прем’єр-міністр Великої Британії: «Цей блискавичний прорив у Курську нагадує нам ключову істину про всю війну: від самого початку ми завжди недооцінювали українців. Ми недооцінювали їхній дар несподіванки, те, як вони ретельно тримали в секреті свої плани. Ми недооцінювали їхню сміливість – їхню готовність робити те, що інші вважали неможливим. І ми хронічно недооцінювали їхню справжню лють до російського загарбника».

Маргарита Роблес, міністерка оборони Іспанії: «Це війна, і тому Україна буде використовувати те обладнання, яке вважає за необхідне, у будь-який момент».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– 16 серпня Головком ЗСУ Олександр Сирський доповів Президенту Володимиру Зеленському:

  • українські війська наступального угрупування просуваються у бік противника на деяких напрямках від 1 км до 3 км;
  • суттєвих змін на сході України не відбулося, тривають напружені бої на Покровському й Торецькому напрямках.

– 16 серпня російські війська вдарили по Дніпру балістикою. Авіація Повітряних сил втратила винищувач МіГ-29, на щастя без людських жертв – Повітряне командування «Схід».

– У ніч на 17 серпня сили ППО знищили усі 14 російських «Шахедів» – Микола Олещук, командувач Повітряних сил Збройних сил України. Протиповітряна оборона працювала у Миколаївській, Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Київській областях.

– На фронті з початку доби вже понад 70 зіткнень, бої йдуть на семи напрямках – Генштаб.

  • На Лиманському напрямку росіяни не припиняють атакувати в районах Макіївки, Невського, Греківки, Новоєгорівки та Діброви. Від початку доби на цій ділянці фронту зафіксовані вже 14 боєзіткнень.
  • Торецький напрямок – один із найгарячіших і пріоритетних для російських окупантів. Кількість ворожих атак там сягнула семи. Загарбники атакують переважно біля Північного, Торецька та Залізного. Українські захисники дають гідну відсіч противнику, шість боєзіткнень вже завершено.
  • Найбільша кількість бойових зіткнень зафіксована на Покровському напрямку. Від початку доби 25 ворожих атак українські захисники вже відбили в районах Воздвиженки, Миролюбівки, Новотроїцького, Новогродівки, Гродівки, Миколаївки, Желанного та Завітного.

– Спецпризначенці ГУР знищили російських «мотострілків» у ближньому бою – ГУР. Бійці Воєнної розвідки України здійснили приховане просування до позицій ворога.

– Міноборони кодифікувало та допустило до постачання у ЗСУ один із найбезпечніших бронеавтомобілів у світі – пресслужба Міноборони. Buffalo MPV – інженерна машина армії США, виготовлена за технологією MRAP (захист проти мін і засідок). Це клас військових автомобілів із підвищеним балістичним захистом, що мають V-подібну форму днища для розсіювання енергії вибуху та спеціальні амортизуючи крісла.

***

– 16 серпня українська армія нібито зруйнувала міст через ріку Сейм у селищі Глушкове Курської області – соцмережі.

– Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук 16 серпня показав, як українські пілоти б’ють по ворожих опорних пунктах, а також логістичних центрах і шляхах постачання на Курському напрямку, та оприлюднив у Телеграмі відповідне відео – Телеграм Миколи Олещука.

– З усіх «дружніх» до Росії держав операцію ЗСУ в Курській області засудила лише Сирія – DW. Від початку операції Збройних сил України в Курській області практично жодна з країн, які Москва вважає «дружніми», досі не засудила перше військове вторгнення іноземної держави на територію Росії з часів Другої світової війни. Винятком є Сирія, правителю якої Башару Асаду російські війська допомогли зберегти владу, а можливо, і життя.

***

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької та Херсонської областей 3 людей загинули, 2 поранені – дані ОВА.

– Російські військові в Бєлгородській області обезголовили українського бійця – джерела «Української правди» у ЗСУ. Місцем злочину є КПП Колотилівка. Орієнтовно 12 серпня там була невдала спроба Сил Оборони прорвати ворога. В Офісі генерального прокурора повідомили, що перевіряють цю інформацію. Прокуратура відкрила справу через відео з обезголовленням ймовірно українського військового – Офіс генерального прокурора. 

– Російські загарбники обстріляли місто Дружба на Сумщині, поранена 8-річна дитина – обласна прокуратура.

– Через ворожі обстріли зупинена робота шахти 1-3 Новогродівка Державної холдингової компанії «Селидіввугілля», ведеться її затоплення – Михайло Волинець, голова Конфедерації вільних профспілок України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент України Володимир Зеленський

  • показав зброю українського виробництва, яка працює по ворогу
  • провів зустріч із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій та подякував їм за підтримку законодавчої ініціативи щодо заборони діяльність УПЦ МП на території України

– У МЗС спростували російський фейк про плани України застосувати «брудну бомбу» або атакувати ЗАЕС – МЗС України.

– Адміністрація НДСЛ «Охматдит» звернеться до правоохоронців щодо відмови БФ «Охматдит – Здорове дитинство» передати гроші на відбудову на відбудову лікарні після ракетної атаки Росії 8 липня – Укрінформ.

– МОЗ відсторонив гендиректора «Охматдиту». Володимир Жовнір відсторонений від виконання обов’язків до завершення перевірок Національною поліцією України, іншими правоохоронними органами та комісією МОЗ – Укрінформ. Обов'язки гендиректора Охматдиту тимчасово виконуватиме Олександр Урін, який очолює відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій Охматдиту.

– Українські церкви підтримали заборону УПЦ МП – LIGA.net. У Раді церков наголосили, що головною загрозою для релігійної свободи в Україні є російська агресія, внаслідок якої загинули десятки священників.

– У Києві на Трухановому острові сталася пожежа, спалахнули трава та дерева, триває гасіння на площі близько 200 кв. м – КМДА.

– 16 серпня на Закарпатті троє чоловіків при спробі незаконного перетину кордону з Румунією напали на прикордонника, відібравши у нього зброю – Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби України. Невдовзі порушники були затримані.

– В Україні судитимуть двох учасників незаконного збройного угрупування «Самооборона Криму», які перейшли на бік ворога та допомагали окуповувати півострів. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі – прокуратура АР Крим.

***

– Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) замовило в українських виробників техніку для гуманітарного розмінування, яку планує передати Державній службі України з надзвичайних ситуацій – пресслужба Мінекономіки.

– Понад 80% речового майна для ЗСУ постачають українські виробники – Міноборони. Закупівельна агенція оборонного відомства «Державний оператор тилу» від початку своєї діяльності залучила до постачання речового майна для ЗСУ 28 нових українських виробників.

– Оператор ГТС у липні придбав 29,9 мільйона кубометрів газу – пресслужба компанії.

– У неділю 18 серпня застосування графіків погодинних відключень електроенергії не планується – пресслужба НЕК «Укренерго».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– США блокують британський дозвіл для України бити ракетами Storm Shadow по Росії – The Times. Британія чекає на схвалення США, перш ніж дати українцям зелене світло на використання своїх ракет на території Росії.

– США мають намір наростити виробництво крилатих ракет дальнього радіуса дії JASSM, які можуть застосовуватися винищувачами F-16 – Укрінформ.

– Глава МЗС Литви не претендуватиме на посаду єврокомісара – LRT. Міністр закордонних справ Литви, лідер консерваторів Габріелюс Ландсбергіс зізнався, що для нього було б честю працювати як єврокомісар, але він продовжить служити країні інакше.

– Британія запустила у космос перший власний військовий супутник – сайт британського уряду.

– У турецькому курортному місті Ізмірі третій день вирує масштабна лісова пожежа –  Barron`s. До гасіння пожежі залучена авіація, з небезпечних районів евакуювали 900 людей.

– У центрі Лондона горить палац Сомерсет-хаус, близько сотні пожежників ліквідовують займання – The Guardian.

– У Хорватії розшукують трьох українців, яких підозрюють у влаштуванні пожежі в порту Медулін і знищенні 35 суден – «Європейська правда».

***

– Перемовини про мир у Газі призупинили до наступного тижня – Reuters. США внесли нову компромісну пропозицію, яка дає змогу швидко втілити мирну угоду у разі її укладення.

– Іран може відкласти заплановану відповідь Ізраїлю за вбивство в Тегерані одного з лідерів ХАМАСу, щоб дати посередникам час на переговори щодо припинення вогню в Газі – The New York Times.

– Ізраїль та «Хезболла» обмінялись авіаударами, в результаті чого загинув командир елітного підрозділу «Хезболли» Хусейн Ібрагім Кассаб і було поранено двох ізраїльських солдатів – Times of Israel.

ВОРОГ

– Росія погрожує італійським журналістам, які зняли репортаж на Курщині – «Європейська правда». МОЗ Росії нарікає, що команда Rai, яка працювала на Курщині, «грубо порушила російське законодавство та елементарні правила журналістської етики». МЗС РФ викликало посла Італії в Росії Чечілію Піччоні через репортаж журналістів італійської державної телекомпанії RAI з Суджі Курської області.

– 16 серпня Лукашенко помилував 30 політв’язнів, які відбувають строки за участь у масових протестах 2020 року «за злочини протестного характеру» – «Радіо Свобода». Серед них є люди пенсійного віку і люди, які страждають на серйозні захворювання. Імен помилуваних не називають. Після звільнення вони перебуватимуть під контролем білоруського МВС.

– У РФ визнали небажаною організацією об'єднання «Депутати мирної Росії», утворене у Берліні російськими муніципальними депутатами, які виїхали за кордон – «Радіо Свобода».

– Список «іноагентів» у Росії поповнили Телеграм-канали «Сирена», «Незигар», «Brief», які висвітлюють російську політику та війну проти України – Радіо Свобода.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Ядерна зброя Росія Хакери Сирський Війна з Росією Курська область

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *