Битва за Україну. День дев’ятсот четвертий

Битва за Україну. День дев’ятсот четвертий 15.08.2024 19:34 Укрінформ У Курській області взято під контроль 1150 кв. км території, 82 населених пункти, створено військову комендатуру

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Від початку цієї доби українські війська на окремих напрямках Курської області РФ просунулись від 500 м до 1,5 км, відбили три контратаки противника та продовжують ведення наступальних дій. З початку наступальної операції на території Курської області наші війська просунулися на території противника на 35 км. Взято під контроль 1150 кв. км території, 82 населених пункти, в цілому ситуація контрольована – Олександр Сирський, головком.

– На сайт Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» було здійснено хакерську атаку, яка розпочалася о 22:40 14 серпня. Технічним спеціалістам вдалося відбити атаку, блокуючи ворожі запити, внаслідок чого ресурс повернувся до звичайного режиму роботи – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Генерал-лейтенант Бен Годжес, колишній командувач сухопутних військ США в Європі: «Операція Сил оборони у Курській області продемонструвала, що «червоних ліній» у російсько-українській війні не існує. Це спростовує страх, що Путін піде на ескалацію і використає ядерну зброю. Найгірше, що він зробив, – це обстріляв ракетами черговий супермаркет в Україні. Ми стримували себе занадто довго».

Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО: «Ми будемо підтримувати Україну на кожному кроці. І ми не зупинимося на досягнутому; ми налаштовані на це в довгостроковій перспективі. Шведський прапор буде не єдиним синьо-жовтим прапором перед штаб-квартирою НАТО».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Генштаб ЗСУ підтвердив ураження 14 серпня чотирьох військових аеродромів у  Воронезькій, Курській та Нижньогородській областях РФ – Генштаб ЗСУ.

– Нестандартних ситуацій на кордоні з Білоруссю не зафіксовано, не відбувається ні приміщення техніки, ні особового складу – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

На фронті від початку доби відбулося вже 68 бойових зіткнень – Генштаб.

  • На Покровському напрямку окупанти здійснили 23 штурмові дії у районах населених пунктів Пантелеймонівка, Воздвиженка, Калинове, Зелене Поле, Новоторецьке, Миколаївка, Новогродівка та Скучне. Українські захисники стримують натиск військ ворога.
  • На Торецькому напрямку окупанти збільшили кількість атак до 10 – наступали біля Залізного, Нью-Йорка та Торецька. Завдали чотири авіаудари по Дружбі та Торецьку.
  • На Сіверському напрямку впродовж дня точилися шість боїв. Загарбники наступали у бік Спірного, Переїзного, Верхньокам’янського.
  • На Куп’янському напрямку ворог проводив п’ять наступальних дій у бік Глушківки, Андріївки, Кругляківки, Стельмахівки та Берестового.

– Попри ситуацію у Курській області у РФ, інтенсивність бойових дій на території України не спадає. Перекидаючи підрозділи на Курщину, противник передусім використовує тилові підрозділи та резерви – Руслан Музичук, речник НГУ. Активність ворожої бронетехніки залишається високою. Воєнна активність охоплює понад 10 населених пунктів на Покровському напрямку, а райони населених пунктів Желанне, Гродівка та Воздвиженка ворог намагається штурмувати найбільше.

– Ворог активізувався на лівому березі Дніпра в Херсонській області в районі Кринок, скидає із БпЛА боєприпаси із запалювальними речовинами, виникають пожежі і дуже складно утримати ці позиції. Нашим захисникам доводиться переміщатися – Дмитро Лиховій, речник ОУВ «Таврія».

– У тимчасово захопленому російською армією Маріупольському районі ударом БПЛА уражено полігон окупантів – поранено 15 російських військових – міська рада українського Маріуполя.

– Міноборони України кодифікувало і допустило до експлуатації у ЗСУ інженерний наземний роботизований комплекс пожежогасіння – Міноборони.

***

– Воїни ЦСО «А» СБУ захопили та зачистили розгалужений, бетонований та якісно укріплений з усіх сторін ротний опорний пункт у Курській області. Взяли в полон відразу 102 військових РФ. Це наймасовіше взяття ворога в полон, яке вдалося провести за один раз – СБУ.

– Для підтримання правопорядку та забезпечення першочергових потреб населення на підконтрольних територіях у Курській області створено військову комендатуру та призначено її керівника генерал-майора Москальова – Олександр Сирський, головком.

– Британська зброя може бути використана українськими силами в ході операцій на території Росії, проте обмеження щодо використання ракет великої дальності Storm Shadow залишаються – Reuters.

– Дії українських військ на російській території упродовж останнього тижня є частиною самооборони України, і Україна може застосовувати надану Естонією зброю по військових об'єктах у Росії – Маргус Цахкна, міністр закордонних справ Естонії.

– Наразі опрацьовується можливий маршрут гуманітарного коридору для цивільних із Курської області до Сум. Щодо гуманітарного коридору в бік РФ така можливість є, але за умови відповідного офіційного запиту з російської сторони. Наразі такого запиту не надходило – Ірина Верещук, віцепремʼєр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

***

– 15 серпня 2024 року ворог завдав удару трьома керованими авіаційними ракетами Х-59 із повітряного простору Курської області і 29-ма ударними БпЛА типу Shahed із районів Приморсько-Ахтарська, Єйська, Курська. Сили оборони України знищили всі 29 БПЛА – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

– На Київщині уламки російських ударних дронів упали за межами населених пунктів, зафіксовано незначне пошкодження чотирьох приватних будинків, прямих влучень в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не зафіксовано.Тривога тривала майже всю ніч та оголошувалася тричі – Київська ОВА.

– На Черкащині уламки збитих дронів пошкодили приватне підприємство – Черкаська ОВА.

– Російські загарбники обстріляли село Осиново Куп’янського району на Харківщині, зруйновано обʼєкт логістичної інфраструктури – Харківська ОДА. У Золочеві внаслідок російського авіаудару керованими авіабомбами поранено шестеро людей, серед них – 12-річна дитина.

– Двоє волонтерів загинули у Херсоні – окупанти атакували чоловіків з дрона вдень 15 серпня, коли вони розливали безкоштовну воду місцевим мешканцям – Херсонська МВА.

– На Донеччині у 10-кілометровій зоні від фронту залишаються близько півтори тисячі дітей. За тиждень вдалося евакуювати 2,5 тисячі – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Запорізької, Сумської, Харківській, Херсонської областей, 4 людей загинули, 23 отримали поранення, серед них одна дитина – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський

– провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, де була представлена стратегія щодо повернення наших людей із російського полону. Доручено залучити до цієї роботи громадські організації рідних українських військових та цивільних, які зараз в полоні.

– звернувся до Верховної Ради щодо розгляду оборонного законодавчого пакета, зокрема, внесення доповнень до правил щодо виплат військовим, які беруть участь в операції на території Курської області РФ.

– Кабінет міністрів поки не звільнив Сергія Горбачова з посади освітнього омбудсмена, але таке рішення буде найближчими днями через закінчення терміну каденції – Укрінформ.

– Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заперечив причетність України до підриву російських «Північних потоків» у Балтійському морі – Reuters.

– В Одесі 15 серпня міністр захисту довкілля України та міністр навколишнього середовища Молдови підписали міжурядову угоду про імплементацію Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище через збройну агресію РФ та у транскордонному контексті – Укрінформ. Збитки довкіллю, завдані Україні через російське вторгнення, перевищують 60 мільярдів доларів США, і ця цифра зростає.

– Загальна кількість заброньованих працівників критично важливих підприємств станом на 14 серпня становить 770 тисяч осіб, з них близько 160 тисяч забронювали через портал «Дія» – Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки.

– Міноборони України працює над інтеграцією наземних і повітряних роботизованих та безпілотних систем в єдиний центр управління усіма безпілотниками на полі бою в режимі реального часу – Рустем Умєров, міністр оборони України.

– В Україні запрацював проєкт «Залізний полігон», в межах якого виробники озброєння та військової техніки зможуть безоплатно провести тестування зразків ще на стадії проєктування – Мінстратегпром.

– Конкурсна комісія зі здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду щодо осіб, яких призначає Президент, оголосила конкурси на три вакансії – дорадча група експертів.

– МКІП звернулося з нотою до ЮНЕСКО через знищення Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України в тимчасово окупованій Євпаторії і вписало дії окупантів доказом до позову проти РФ – т. в. о. глави МКІП Ростислав Карандєєв.

– Сервіс продажу залізничних квитків booking.uz.gov.ua з 1 вересня припиняє роботу. Клієнти зможуть і надалі купувати квитки онлайн через мобільний додаток Укрзалізниці та новий сайт. Укрзалізниця зараз продає онлайн 85% квитків – Укрзалізниця.

– Київський національний університет імені Тараса Шевченка потрапив до найавторитетнішого Академічного рейтингу університетів світу – Academic Ranking of World Universities 2024 (також відомий як Шанхайський рейтинг) – Укрправда.

– Правоохоронці оголосили підозру колишнім командирам спецпідрозділу міліції «Беркут» УМВС України у Львівській, Харківській областях та Севастополя, а також помічнику начальника штабу Львівського «Беркуту» за перешкоджання акціям протесту в ніч на 19 лютого 2014 року у Києві – Офіс генпрокурора.

– СБУ викрила ділка, який відправив для Сил оборони тисячу бракованих FPV-дронів і привласнив понад 5,7 млн грн бюджетних коштів. Тим самим було заблоковано схему розкрадання держбюджету на закупівлі БпЛА для Сил оборони – СБУ.

***

– За рішенням ВАКС у дохід держави вилучили 100% корпоративних прав Миколаївського глиноземного заводу, які раніше контролював російський олігарх Дерипаска, а також понад 150 будівль і більш як 200 одиниць транспорту тощо. Фонд держмайна займається реєстрацією цього майна для наповнення статутного капіталу МГЗ з метою виставлення на приватизацію – LIGA.net.

– За даними порталу EnergyMap, у липні 2024 року порівняно із червнем Україна зменшила імпорт електроенергії на 2% – до 842,8 тис. МВт-год. Експорт був відсутнім – аналітичний центр DiXi Group.

– За перше півріччя 2024 року через мережу торгових терміналів ПриватБанку українці сплатили 1,6 млрд покупок на суму 451 млрд грн, що на 27,3% більше, ніж за перше півріччя 2023 року – пресслужба ПриватБанку.

– У липні відбулося 26 успішних аукціонів з продажу активів банків-банкрутів на 125,6 млн гривень – ФГВФО.

– Національне агентство з розшуку та менеджменту активів реалізувало на аукціоні автомобіль Maybach, що належав Віктору Медведчуку, за 1,8 млн грн – Олена Дума, голова Нацагентства. Ці кошти підуть на закупівлю Нацагентством військових облігацій.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Серед членів НАТО є консенсус, що заступником нового генерального секретаря Марка Рютте має стати представник Східної Європи. Називають імена колишньої міністерки оборони Північної Македонії Радміли Шекеринської і колишньої віцепрем'єрки Болгарії і колишньої єврокомісарки Марії Габріель. Ці дві балканські кандидатки вважаються головними фаворитками на обіймання цієї посади – Politico.

– Тім Волз, якого кандидатка від демократів Камала Гарріс обрала як кандидата на посаду віцепрезидента, погодився провести дебати із своїм конкурентом від Республіканської партії Джей Ді Венсом 1 жовтня – соцмережа Х політика.

– У рамках військової підтримки української армії 15 серпня до України прибули відправлені Литвою навантажувачі, причепи та розкладні ліжка – Міноборони Литви.

– Італійський суд вирішив, що 57 українських дітей-сиріт у віці від 6 до 16 років, вивезені з Бердянська після повномасштабного вторгнення Росії, залишаться в Італії, вони  розміщені у трьох центрах у Бергамо – Ansa.

– Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль запропонував створити консультативний орган з Північною Кореєю для обговорення шляхів послаблення напруженості та відновлення економічної співпраці, виклавши своє бачення об'єднання сусідів – Reuters.

– З 16 серпня в'їзд до Литви всіх легкових авто, зареєстрованих у Білорусі, буде заборонений – Європейська правда. Заборона поширюється на легкові автомобілі незалежно від громадянства власника або водія.

– Райффайзенбанк припиняє з 2 вересня в Росії проводити грошові перекази фізичних осіб в іноземній валюті – The Insider.

***

– Кандидат у президенти від Республіканської партії США Дональд Трамп у середу провів телефонну розмову із прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, під час якої політики обговорили угоду щодо звільнення заручників та припинення вогню у секторі Гази – Axios.

– Ізраїль домігся всього, чого міг у військовому плані в секторі Гази у відповідь на напад терористичного угруповання ХАМАС на країну 7 жовтня минулого року – The New York Times. Сьогодні, 15 серпня, у Катарі проходять перемовини про обмін полоненими та припинення вогню у секторі Гази.

ВОРОГ

– На всій території Бєлгородської області з 15 серпня запроваджується режим надзвичайної ситуації федерального рівня – росЗМІ.

– В Іркутській області Росії розбився стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Причиною аварії називають технічну несправність – росЗМІ.

– Росія 1 серпня цього року вийшла з Рамкової конвенції про захист національних меншин, яку підписала 1996 року у Страсбурзі, що у Франції. МЗС РФ оприлюднило офіційне повідомлення про це в середу – росЗМІ.

– Росіяни активізували зйомку постановочних роликів про Курську область з переодягненими у форму ЗСУ людьми. Це традиційна система російської пропаганди, обкатана на Харківщині та інших окупованих територіях. Для цього залучають структури, зокрема театральну студію «Крылья», які фінансує Міноборони РФ – Центр протидії дезінформації.

– Слідком Ямало-Ненецького автономного округу РФ стверджує, що російський опозиціонер Олексій Навальний помер у результаті «комбінованого захворювання». Його смерть «не носить кримінального характеру», тому розслідування не проводитиметься – ютуб-канал Навального.

– У РФ Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області за позовом «Русхімальянсу» наклав арешт на майно, кошти, цінні папери та права вимоги дочірньої компанії німецької Linde – Linde Russia UK Limited – Радіо Свобода.

– У російському місті Єкатеринбург Свердловський обласний суд засудив громадянку США та Росії Ксенію Кареліну до 12 років колонії у справі про держзраду – Радіо Свобода.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Британія Кібератака Укрінформ ЮНЕСКО Звернення МКІП Юлія Свириденко Війна з Росією Бронювання військовозобов’язаних Storm Shadow Ставка Верховного головнокомандувача Курська область

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *