МВФ тривалий час чекає на реформу у кадровій політиці України – ексрадник Президента

МВФ тривалий час чекає на реформу у кадровій політиці України – ексрадник Президента

МВФ тривалий час чекає на реформу у кадровій політиці України, зазначає ексрадник Президента.

Україні критично важливо зберегти співпрацю з Міжнародним валютним фондом, тому влада виконуватиме вимоги, зафіксовані у Меморандумі про співпрацю з МВФ. У тому числі будуть втілені й ті, запровадження яких іноземні кредитори вимагають з року в рік, зокрема щодо проведення прозорого конкурсу на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економіст, ексрадник Президента України Олег Устенко.

Я думаю, що іншого вибору немає. Це дійсно є в порядку денному нашої співпраці з МВФ, але всі розуміють, що це є і в порядку денному самої України. І громадянське суспільство про це постійно говорить, експертна спільнота постійно говорить про це. Та і самі урядовці це теж розуміють, депутати теж розуміють і підтримують. Як швидко це можна буде рухати – це інше питання, але я гадаю, там буде достатньо швидкий рух

– зазначив Устенко, відповідаючи на запитання про те, чи виконає Україна вимогу МВФ щодо розробки процедури та проведення відкритого конкурсу на посаду директора-розпорядника ФГВФО.

Він додав, що виконання умов, які стосуються кадрової політики, зокрема щодо конкурсних відборів і створення наглядових рад при державних компаніях, іноземні партнери вимагають від України вже досить тривалий час.

Окрім того, за словами ексрадника Президента, вимоги, які висуває МВФ перед Україною, переважно збігаються з вимогами Європейського Союзу, а також США.

“Усе те, що стосується структурних маяків, воно більш-менш однаково. Верховенство права – перша велика група. Друга велика група – усе, що стосується проведення судової реформи, третя група – усе, що стосується подальшої розбудови антикорупційної архітектури, тобто все те, що може стимулювати розвиток і притік інвестицій у країну, навіть якщо і не зараз, то в післявоєнний період часу. І така орієнтація, вона іде скрізь, наріжним каменем, через усі ці співпраці – з МВФ, з ЄС, з США, тому я вважаю, що все пройде більш-менш зрозуміло, і Україна отримає ці нові кошти”, – розповів Устенко.

Економіст переконаний, що в Україні всі розуміють, наскільки зараз критично продовжувати співпрацю з міжнародними фінансовими інституціями. 

“У нас немає зараз можливості виходити на зовнішні ринки запозичення капіталу, просто немає. Тому для нас важливо зберігати фінансування від наших союзників і партнерів. А фінансування від союзників і партнерів залежить у тому числі й від того, чи є у нас програма з МВФ, чи ні. Тому з цієї точки зору співпраця більш ніж важлива, навіть не дивлячись на те, що, скажімо, у цьому році ми повинні отримати приблизно 5,6 млрд дол. від МВФ, а допомога від наших інших союзників і партнерів – і від США, і від ЄС – становить близько… навіть якщо взяти лише США – це близько 30 млрд дол. Начебто це непорівнювані цифри, але кошти, які приходять від союзників і партнерів, вони залежать від того, чи є програма з МВФ, чи ні”, – зазначив Устенко.

Він пояснив, що співпраця держави з Міжнародним валютним фондом є своєрідним сигналом іншим іноземним кредиторам та інвесторам до співробітництва.

“Я б сказав так, співпраця з МВФ є однією з ключових співпраць з міжнародними фінансовими інституціями для будь-якої країни і України зокрема, особливо в такий час, який ми зараз переживаємо. Коли у нас є гігантський дефіцит державного бюджету і коли витрати з нашого державного бюджету внаслідок війни перекриваються за допомогою наших союзників і партнерів – просто необхідно мати гаранта такого для того, щоб показувати всім, що макроекономічна ситуація підконтрольна не лише тут нашому уряду, а вона підконтрольна і нашим міжнародним партнерам, таким як МВФ”, – зазначив Устенко.

Він впевнений, що українська влада це розуміє і готується до зустрічей з представниками МВФ більш ніж ретельно. 

“Тому попередня зустріч, те, що називається рев’ю, була проведена достатньою швидко і ефективно, і було зрозуміло, що Україна досягла того прогресу, який було зафіксовано в Меморандумі про співпрацю з МВФ. Зважаючи на те, що ця співпраця більш ніж критична, у мене просто немає сумнівів, що і наступний перегляд буде позитивний для України”, – сказав Устенко.

Нагадаємо

У вересні в Україні розпочне роботу місія МВФ у контексті підготовки до пʼятого перегляду програми розширеного фінансування. Експертні обговорення фокусуватимуться на стані виконання Україною умов Меморандуму про економічну та фінансову політику. Одним із пунктів документа є розробка процедури та проведення навесні 2025 року конкурсу на посаду очільника ФГВФО.

Після звільнення Світлани Рекрут з посади директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів обовʼязки очільника виконує її заступниця Ольга Білай. За даними ЗМІ, попри вимоги МВФ, Адміністративна рада Фонду планує призначити нового керівника в закритому режимі. Наразі розглядають дві основні кандидатури – Білай і очільник Управління роботи з проблемними активами Нацбанку Павло Поляруш, якого журналісти називають головним претендентом на цю посаду.

Додамо

За даними ЗМІ, Поляруш неодноразово виїжджав за кордон після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну. Зокрема, журналісти повідомили, що у листопаді 2022 року він отримав дозвіл на виїзд за межі країни від одіозного ексзаступника міністра оборони, який наразі є підозрюваним у корупційних злочинах. Дозвіл нібито був виданий Полярушу на виїзд за кордон на елітному автомобілі Lexus за гуманітарною допомогою. Водночас, на яких підставах Поляруш їздив за кордон з лютого по листопад 2022 року, поки не відомо.

Член комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Микола Величкович вважає, що правоохоронці повинні розібратися з виїздами Поляруша за кордон. А член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Геннадій Касай не виключає, що у Поляруша можуть виникнути через це проблеми під час проходження спецперевірки як кандидата на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *