Битва за Україну. День дев’ятсотий

Битва за Україну. День дев’ятсотий 11.08.2024 20:10 Укрінформ Україна завершила виступи на Олімпіаді в Парижі з 12 медалями. Укрзалізниця створила спеціальний резерв квитків на потяги для військовослужбовців і їхніх сімей

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсотий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Збірна України завершила виступ на Олімпійських іграх у Парижі. На рахунку українських спортсменів 12 нагород: 3 золоті, 5 срібних і 4 бронзові у 7-ми видах спорту, посівши місце у топ-25 загальнокомандного заліку. Україну на літніх Іграх-2024 представляли 140 атлетів у 23-х видах спорту – Укрінформ.

– Прапор України на церемонії закриття Олімпійських ігор-2024 в Парижі понесуть срібні призери Парвіз Насібов та Людмила Лузан – Суспільне Спорт.

Масова ракетно-дронова атака

У ніч проти 11 серпня російські окупаційні війська атакували Україну чотирма північнокорейськими ракетами KN-23 та 57 ударними дронами-камікадзе типу Shahed. Українські бійці збили 53 «Шахеди» – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

Київщина

– Київ уночі намагалися атакувати ракетами та «Шахедами». Близько десяти ударних безпілотників типу Shahed ППО збила в повітряному просторі столиці, ракети до міста не досягли, удар на себе прийняло передмістя – КМВА. Руйнувань унаслідок ворожої атаки у Києві не виявлено. Інформація про потерпілих не надходила.

– Через падіння уламків збитих російських дронів та ракет в 3 районах області два будинки знищені, 22 – пошкоджені, постраждали дев'ять авто, купол церкви в одному з сіл. У Броварському районі троє людей тяжко травмовано, серед яких 13-річна дитина. Ще двоє: 35-річний чоловік та його 4-річний син – загинули – Київська ОВА.

– Після нічної атаки енергетики відновлювали світло 50 родинам, які були знеструмлені через пошкодження мереж у Броварському районі – ДТЕК «Київські регіональні електромережі».

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Україна доводить, що дійсно вміє повертати справедливість та гарантує саме такий тиск, який потрібен, – тиск на агресора».

Бріджит Брінк, посол США в Україні: «Повітряна тривога та вибухи лунали всю ніч навколо Києва в той час, як Росія завдала численних ракетних ударів, убивши чоловіка та його 4-річного сина. Жахливе нагадування про те, що Росія не припинила незаконне вторгнення на суверенну територію України та обстріли мирних громадян».

Ганно Певкур, міністр оборони Естонії: «Використання Росією ядерної зброї було б червоною лінією не лише для багатьох союзників по НАТО, а й для багатьох партнерів Росії, таких як Китай. Ціна використання ядерної зброї для Путіна була б набагато вищою, ніж користь».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що операція продовжується – Телеграм Сирського. Подробиць головнокомандувач ЗСУ не надав.

– З 5 по 11 серпня російські війська випустили по території України понад 30 ракет та більш як 800 авіабомб – Володимир Зеленський, президент України.

– Сили оборони України за тиждень знищили 8010 російських загарбників, 1423 одиниці ворожої техніки та озброєння, а також літак, два гелікоптери й понад три сотні безпілотників РФ – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ.

– Аташе з питань оборони при посольстві США бригадний генерал Кіплінг Кейлер урочисто нагородив медаллю «За заслуги» офіцера підрозділу стратегічних комунікацій ГУР Міноборони України – ГУР.

– Українські військові офіційно не заявляли про збиття російського повітряного судна, проте у зведенні Генштабу ЗСУ у переліку втрат з боку російської окупаційної армії з'явився гелікоптер. Напередодні пропаганда ворога стверджувала, що його збили у Курській області. З початку повномасштабної війни російські загарбники втратили 328 гелікоптерів – Ліга.Новини.

– Ситуація на кордоні з Білоруссю залишається контрольованою, стягування додаткових білоруських військ наразі не фіксується, розвідка активно стежить за розвитком подій на території Білорусі – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

– Російські загарбники намагались прорвати оборону біля Стельмахівки на Луганщині, а також у районах Невського, Макіївки, у Серебрянському лісі – окупанти поцілили зі ствольної артилерії та застосовували БпЛА по Невському, де ще залишаються люди. По Макіївці завдали ударів зі ствольної та реактивної артилерії та безпілотників – не вцілів жоден будинок, село обстріляне чотири рази – Луганська ОВА.

– На фронті від початку доби сталося 65 бойових зіткнень з російськими військами, найгарячіше зараз на Покровському та Лиманському напрямках – Генштаб.

  • На Покровському напрямку найбільша кількість боєзіткнень – 26 спроб потіснити українських захисників із займаних позицій в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Калинового, Новогродівки, Гродівки, Желанного, Орлівки та Миколаївки. Найактивніший ворог біля Желанного і Калинового. Зазнали ударів НАРами з озброєння штурмової авіації Олександропіль та Миколаївка.
  • На Краматорському напрямку росіяни здійснили шість штурмових дій поблизу Часового Яру, Іванівського та Кліщіївки.
  • На Торецькому напрямку кількість російських атак збільшилась до чотирьох. Ворог намагається просуватися біля населеного пункту Нью-Йорк.

– У зоні ОСУВ «Таврія» російські загарбники щодня використовують боєприпаси із отруйними речовинами. Із 536 боєприпасів, які вчора були скинуті з коптерів, 11 були з отруйними речовинами. Ця інформація передається міжнародним організаціям – Дмитро Лиховій, речник ОСУВ «Таврія».

***

Курська операція ЗСУ засвідчила, що російський можновладець Путін нічого не контролює, і заклала хорошу основу для переговорів із його наступником – Маркус Фабер, глава оборонного комітету Бундестагу.

Російська влада заявила про евакуацію із Курської області понад 76 тисяч осіб – DW.

***

– Фахівці завершили процес ідентифікації й упізнання тіл загиблих унаслідок удару ворога по торговельному центру в Костянтинівці Донецької області в п'ятницю, 9 серпня. Ідентифікували тіло третьої дитини – 16-річної дівчини – Офіс генпрокурора.

– Ворог вранці атакував Краматорськ на Донеччині. У місті пошкоджені 42 приватні будинки, 19 багатоповерхівок, 5 комунальних підприємств, 7 приватних підприємств і об'єкт інфраструктури. Дістали поранення щонайменше 8 містян – Донецька облпрокуратура. Попередньо, ворог обстріляв місто з РСЗВ «Смерч».

– Російські загарбники обстріляли Херсон, селища Велентенське, Антонівка, Киндійка на Херсонщині, загинула 93-річна жінка, постраждали 7 осіб. У Херсоні тролейбуси не вийшли на маршрути через пошкодження контактної лінії внаслідок обстрілів – Херсонська ОВА.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Запорізької, Миколаївської, Харківській, Херсонської областей, 6 людей загинули, 18 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Володимир Зеленський анонсував прийняття рішення, яке зміцнить українську духовну незалежність – Вечірній Київ. «Ми маємо позбавити Москву останніх можливостей обмежувати свободу українців. І рішення для цього повинні бути на сто відсотків ефективними – дійсно працюючими. Ми їх забезпечимо».

– Укрзалізниця створила спеціальний резерв квитків на потяги для військовослужбовців і їхніх сімей. Він діє на певний перелік поїздів, які прямують з/до прифронтових міст – Генштаб ЗСУ.

– Міністр фінансів Сергій Марченко закликав західних союзників прискорити виділення кредиту Україні в розмірі $50 млрд, стверджуючи, що затримки з постачанням озброєнь призвели до зростання дефіциту бюджету – цього року він становитиме трохи менше чверті ВВП – близько $43,5 млрд – Financial Times.

– Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував дипломатичний скандал, який призвів до розриву відносин між Україною та двома африканськими країнами – Малі та Нігером – Bloomberg. «Україна ніколи не діяла проти регулярних армій інших країн, за винятком Росії. Ми не зацікавлені у конфліктах з африканськими державами. Наша мета – захист України від російської агресії».

– Міністерство культури та інформаційної політики України закликає мера Рима та керівника Римського оперного театру скасувати виступи російської оперної співачки Анни Нетребко у Римській опері – МКІП.

– У центрі Тернополя провели акцію на підтримку українських військовополонених – Укрінформу повідомила учасниця акції, тернопільська фотографиня Надія Ротман.

– Українці зібрали для Головного управління розвідки ще 10 мільйонів гривень на придбання багатофункціональної безекіпажної надводної платформи Magura V5 вітчизняного виробництва – ГУР МОУ.

– За умови відсутності нових атак на енергетику та аномальної спеки відключення електроенергії не застосовуватимуться приблизно до середини жовтня – Група ДТЕК.

– У віці 79 років помер український вчений-фізик, ексректор Чернівецького університету та голова Чернівецької облдержадміністрації в 2005-2006 роках Микола Ткач. Вічна пам'ять…

***

– За тиждень з 5 по 9 серпня Нацбанк України продав на міжбанку 541,2 млн дол., при цьому купив 250 тис. дол. – НБУ.

– У січні – липні 2024 року АТ «Укрзалізниця» перевезло 103,864 млн т вантажів, що на 25,6% більше показника аналогічного періоду торік – Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця".

– У січні – липні 2024 року року українські металургійні підприємства виробили 4,58 млн т сталі, що на 33,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року – пресслужба ОП «Укрметалургпром».

– За попередніми даними Держслужби статистики, в липні 2024 року Україна експортувала 9,32 тис. т молочних продуктів, що на 19% менше, ніж у червні цього року – пресслужба Асоціації виробників молока.

– В Україні кількість учасників небанківського фінансового ринку у липні 2024 року зменшилась до 963, з'явився один новий учасник, 28 – залишили ринок – НБУ.

– ПАТ «Укрнафта» оголосило 16 тендерів на закупівлю сучасних газопоршневих електростанцій. Загальна очікувана сума закупівель становить майже 1,6 млрд грн – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Президент Сша Джо Байден 11 серпня дав перше інтерв’ю після виходу з президентських перегонів, в якому визнав, що його вік був проблемою для його переобрання. Рішення залишити перегони було продиктоване бажанням захистити демократію та об'єднати Демократичну партію в боротьбі проти повернення Трампа до влади – Детектор Медіа.

– Опитування FT Michigan Ross показало, що кандидатка від Демократичної партії  Камала Гарріс лідирує у питанні довіри щодо економічної політики США – Financial Times.

– Команда співачки Селін Діон розкритикувала кандидата у президенти США від республіканців Дональда Трампа за несанкціоноване використання однієї з її пісень — My Heart Will Go On – під час передвиборчого заходу – заява в офіційному акаунті співачки. У Трампа поки що не відреагували на цю заяву.

– Штаб кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа повідомив 10 серпня, що частина їхніх внутрішніх комунікацій була зламана, звинувативши в цьому іранський уряд – Associated Press та CNN.

– Міністр фінансів ФРН та лідер Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер підтримав розміщення в країні далекобійних ракет США – DW.

– Командир регіонального командування «Гамбург», капітан морського флоту Міхаель Гісс заявив, що вся Німеччина має бути підготовлена до потенційного військового конфлікту через 5 років – Die Welt.

– До Тайваню з п’ятиденним візитом прибула делегація членів Палати представників Конгресу США від Демократичної партії – МЗС Тайваню. Обговорюватимуться співпраця між Сполученими Штатами і Тайванем та питання безпеки у Тайванській протоці і в регіоні в цілому.

– За липень використання незаконних GPS, що використовуються для заплутування повітряних цілей над зонами збройних конфліктів, зросло на 400%, що створює додаткові проблеми для цивільної авіації – Reuters.

– Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах оголосив, що не збирається переобиратися на посаду після завершення свого другого терміну у 2025 році – Reuters.

***

– Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оприлюднила попередження про евакуацію цивільного населення в районі Хан-Юнісу у секторі Гази та додатково скоригувала межі гуманітарної зони – The Times of Israel.

ВОРОГ

– Уповноважена з прав людини в країні-агресорі РФ Тетяна Москалькова звернулася до Верховного комісара ООН зі скаргою на «порушення прав людини» в Курській області – росЗМІ. Дії ЗСУ в Курській області вона назвала «варварським нападом», унаслідок якого нібито «постраждали тисячі мирних жителів», утім доказів такій заяві Москалькова не надала.

– Міноборони Білорусі заявило у неділю, що відправляє додаткову військову техніку до прикордонних з Україною районів. Військовослужбовці здійснюють її навантаження на залізничний транспорт і приступають до здійснення маршу комбінованим способом у призначені райони – ЗМІ.

– Другий за серпень танкер зі зрідженим природним газом пришвартувався до експортного терміналу «Арктик СПГ-2» на півночі Росії, який підпадає під санкції США – Bloomberg.

– До МЗС Білорусі було викликано тимчасово повірену у справах України у Республіці Білорусь Ольгу Тимуш. Українській дипломатці був заявлений рішучий протест та передано відповідну ноту у зв’язку з «порушенням кордону Республіки Білорусь групою безпілотних літальних апаратів, які було запущено з території України» – БЕЛТА. Білорусь може поставити питання про доцільність перебування українського дипломатичного представництва у Мінську.

– У групі «Беларускі Гаюн» спростували заяви Лукашенка про «дрони з України». У п’ятницю, 9 серпня 2024 року, під час вильоту авіації Повітряних сил Білорусі, ніяких дронів виявлено не було – «Беларускі Гаюн».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Нагорода Олімпіада Україна Військові Укрзалізниця Київщина Квитки Війна з Росією Резерв Повітряна атака

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *