Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто перший

Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто перший 02.08.2024 20:30 Укрінформ В Україну повернути тіла 250 загиблих українських захисників. У тимчасово окупованому Криму під час нічної ракетної атаки було знищено 4 пускові установки С-400

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот дев’яносто перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Вночі проти 2 серпня два БПЛА влучили в електропідстанцію у місті Тихорецьк Краснодарського краю РФ. На об'єкті виникла пожежа, було пошкоджено повітряні вимикачі  –  Телеграм-канал ASTRA.

– У тимчасово окупованому Криму під час нічної ракетної атаки 2 серпня було знищено 4 пускові установки С-400 – Телеграм-канал «Крымский ветер».

– На рідну землю вдалося повернути тіла 250 загиблих українських захисників. Передача тіл загиблих військових здійснюється відповідно до норм Женевських конвенцій – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

– Камала Гарріс офіційно стала кандидаткою в президенти США від Демократичної партії – The Washington Post. Віцепрезидентка отримала необхідну кількість голосів делегатів, щоб стати кандидатом у президенти, висунення Гарріс відбулося за допомогою віртуального голосування.

ЦИТАТИ

Андрій Гнатов, генерал, командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України: «Ситуація така, що наступальна ініціатива зараз у противника, він ще здатен нарощувати зусилля; ми ж виконуємо завдання, щоб його зупинити. За таких умов казати, що гарантовано відбудуться ротації й в яких масштабах вони будуть, – передчасно. Але, щойно з’являється можливість, ми намагаємось це робити».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Військово-морські сили Збройних Сил України оголосили набір екіпажу на військовий корабель «Гетьман Іван Виговський», який 1 серпня спустили на воду у Туреччині – ВМС. Корвет «Гетьман Іван Виговський» здійснить своє перше плавання у 2026 році. Передача військового корабля Україні запланована на перший квартал 2027 року.

– СБУ спільно із Нацполіцією нейтралізувала у Чернігівській області диверсійну групу, яка на замовлення російських спецслужб намагалася знищити об’єкти Укрзалізниці у прикордонні – СБУ.

– На Покровському напрямку ворог інтенсивно атакує, переважно піхотою. Протягом цієї доби підрозділи Національної гвардії України відбили 11 ворожих атак на східному напрямку – Нацгвардія.

– На лінії фронту від початку доби відбулося 72 бойові зіткнення, найгарячіша ситуація на Покровському напрямку. Під ворожими обстрілами опинилось прикордоння Чернігівщини та Сумщини, агресор завдав ударів по районах населених пунктів Біла Береза, Прогрес, Середина-Буда, Старі Вирки, Катеринівка, Ободи, Блешня – Генштаб ЗСУ.

  • Залишається напруженою ситуація на Покровському напрямку. В районах Калинового, Воздвиженки, Новоолександрівки, Іванівки, Желанного, Сергіївки, Новоселівки Першої та Яснобродівки точаться запеклі бої. Наразі ворог здійснив 25 спроб штурмувати українські позиції
  • на Харківському напрямку відбулося п’ять боєзіткнень. Українські воїни відбили атаки поблизу Глибокого, Тихого та Вовчанська.
  • На Куп’янському напрямку російські війська два рази намагалися штурмувати українські позиції поблизу Стельмахівки, атаки відбито.
  • на Лиманському напрямку ворог атакував у районах Макіївки, Невського та Торського. Загалом від початку доби на цьому напрямку відбулося сім боєзіткнень.
  • На Торецькому напрямку окупанти за підтримки штурмової та бомбардувальної авіації десять разів атакували позиції українських військ. Сьогодні ворог скинув на Торецьк 12 КАБів.

– Сили протиповітряної оборони за минулу добу та вночі 2 серпня знищили 11 російських безпілотників – командування Повітряних сил ЗСУ.

– Міноборони України кодифікувало та допустило до експлуатації легкий бронеавтомобіль «Джура» – пресслужба МОУ.

– Поблизу Роботиного на Запоріжжі загинув тренер із тхеквондо з Луцька Тарас Пархомук. Вічна пам'ять Герою…

***

– Рівень води у водоймі-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) протягом останніх тижнів продовжує знижуватися через спекотну літню погоду –  Рафаель Маріано Гроссі, гендиректор МАГАТЕ.

Обстріли Харківщини

  • У Дергачівській громаді Харківської області вранці російські терористи вдарили дроном по автобусу з будівельниками. Постраждали семеро працівників-будівельників, один чоловік – у важкому стані – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.
  • Російські окупанти вдень вкотре обстріляли місто Куп’янськ Харківської області, внаслідок чого загинула жінка, зазнали поранень двоє мирних жителів – Харківська ОВА.
  • У селищі Золочів Богодухівського району Харківської області російські терористи близько 9:30 вдарили дроном по дитячому садку. Зазнали руйнувань його приміщення. Обійшлося без жертв –Харківська облпрокуратура.

– Російські війська атакували Херсон з безпілотника. Під ворожий удар потрапили люди, які перебували на вулиці. Відомо про одного загиблого і двох поранених – Херсонська ОВА.

– Росіяни скинули дві авіабомби на Мирноград на Донеччині, поранені жінка та двоє дітей – прокуратура Донецької області.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької і Херсонської областей 8 людей отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України

  • призначив Михайла Мельника головою Сумської районної державної адміністрації – сайт глави держави.
  • провів нараду з Міністерством оборони, в результаті неї анонсував сучасні рішення для підрозділів, які приберуть паперову роботу.

– В Офісі Президента України відбулися переговори з представниками Ірландії щодо змісту двосторонньої безпекової угоди – сайт Президента.

Кабінет міністрів

  • включив до списку об'єктів великої приватизації 100% статутного капіталу ТОВ «Мотордеталь-Конотоп». Завод належав сенатору Ради Федерації РФ Сергію Калашнику, який потрапив до списку санкцій РНБО у вересні 2022 року;
  • спростив постачання товарів військового призначення через митний кордон України, передбачено їхнє безперешкодне переміщення через усі відкриті пункти пропуску;
  • перерозподілив раніше виділені з резервного фонду державного бюджету 146,93 млн грн на фортифікації у Запорізькій області.
  • ухвалив рішення, за яким Україна зможе залучити 50 млн євро підтримки від ЄС на ремонт та розвиток портової інфраструктури.
  • розширив перелік регіонів для посадки плодових дерев та запровадив гранти для виноробів.
  • затвердив постанову, що спростить дозвільні процедури та скоротить терміни будівництва нових артезіанських свердловин у Донецькій області.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду:

  • У першому півріччі 2024 року експорт продовольчих товарів з України становив $12,4 мільярда.
  • Кабмін розподілить 800 млн грн дотації на утримання худоби між 14 тисячами домогосподарств на деокупованих територіях.
  • Сапери розмінували та повернули у використання 310 тисяч гектарів сільгоспземель.

– 2 серпня члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) під час закритого засідання шляхом таємного голосування обрали головою Регулятора Юрія Власенка – НКРЕКП. 

– У Міжнародний день голокосту ромів у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відбувся пам’ятний захід до 80-х роковин трагедії. Захід відбувся біля пам’ятника «Ромська кибитка» – Укрінформ.

– Державний оператор тилу провів презентацію сайту «Партнер МОУ», завдяки якому інформація про отримання спеціального сертифікату якості від Міноборони буде знаходитись в одному місці та у вільному доступі, а подати заявку можна одразу через сайт – пресслужба ДОТ. На сайті можна ознайомитися з технічними специфікаціями, технічними описами, алгоритмами та порядком роботи за кожним напрямом, необхідним для сертифікації товару.

– Тендер на відбудову лікарні Охматдит скасують і проведуть заново на Prozorro – Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я. НДСЛ «Охматдит» днями оголосив конкурс на обрання будівельної компанії для відновлення нового корпусу лікарні, який постраждав унаслідок російської атаки 8 липня 2024 року. Серед 14 учасників за його підсумками була обрана запорізька компанія «Буд-технолоджі». Проєкт «Наші гроші» звернув увагу на те, що пропозиція переможця була дорожча, ніж у інших учасників конкурсу, а також, що у компанії немає відповідної техніки для проведення необхідних робіт.

– Укрзалізниця оголосила про старт продажу квитків на перший в Україні дитячий купейний вагон. Обрати поїздку саме в цьому вагоні можуть батьки, які подорожують з маленькими дітьми. З 8 серпня він курсуватиме в складі поїзда №15/16 Харків – Ясіня – Укрзалізниця.

– Українські легкоатлетки Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко подолали кваліфікацію Олімпійських ігор-2024 у стрибках у висоту – і вийшли у фінал Олімпіади-2024 – Укрправда.

– У суботу, 3 серпня, відключення електроенергії в Україні не прогнозуються – НЕК «Укренерго».

– Правоохоронці викрили 68 осіб, причетних до підпалів техніки військовослужбовців і волонтерів – Вадим Дзюбинський, начальник карного розшуку Нацполіції.

– Поліція підозрює у хабарництві і незаконному позбавленні волі п’ятьох працівників ТЦК та СП, які, розподіливши між собою ролі, налагодили корупційні схеми уникнення мобілізації. У місяць «заробітки» зловмисників становили від 100 000 до 150 000 доларів – поліція Тернопільської області.

***

– Україна скоротила імпорт електроенергії у липні на 2% порівняно з червнем. До цього Україна три місяці поспіль нарощувала імпорт – ExPro.

– Міністерство фінансів України 1 серпня виплатило власникам ВВП-варантів (суверенні цінні папери, які прив’язані до темпів росту ВВП – ред.)  200,6 млн дол. – Мінфін.

– Українські аграрії станом на 2 серпня 2024 року зібрали понад 28,5 млн т нового врожаю – Мінагро.

– У липні 2024 року громадяни продали комерційним банкам готівкової та безготівкової валюти на $1,658 млрд в еквіваленті, купили – на $2,775 млрд. Куплений обсяг валюти став рекордним за останні 12 років – дані Нацбанку.

– З початку року 9 217 агрогосподарств отримали 63,9 млрд гривень банківських кредитів на розвиток. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» – 5 608  господарств профінансовано на 26,48 млрд гривень – пресслужба Мінагро.

– У Закарпатській області запрацювала перша вітрова електростанція потужністю 1,8 МВт – Держенергонагляд.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Міністр національної оборони Туреччини Яшар Гюлер зустрівся з міністром оборони України Рустемом Умєровим, який прибув до Анкари. Сторони обговорили питання щодо двосторонньої оборонної співпраці між двома країнами. Є конкретні домовленості та результати – Фейсбук Умєрова. Умєров подякував Яшару Гюлеру за підтримку проєкту з побудови корветів для України – «Гетьман Іван Виговський» та «Гетьман Іван Мазепа».

– Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною, яка була підписана ще на початку 2022 року – Daily News Hurriyet.

– Молдова дотримуватиметься міжнародного законодавства щодо прав людини у питанні повернення українських чоловіків з-за кордону – Дорін Речан, прем'єр Молдови.

– Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) закупило 18 автотрансформаторів для підтримки української енергомережі і планує продовжити закупівлі – Бріджит Брінк,  посол США в Україні.

– Європейська комісія створила спеціальну команду посадовців для підготовки до можливого повернення Дональда Трампа в Білий дім і зміни політики Вашингтона щодо допомоги Україні та вільної торгівлі – Financial Times.

– Ізраїль вивчає український досвід протидії іранським дронам, щоб ефективніше реагувати на цю загрозу – Михайло Бродський, посол Ізраїлю в Україні. 

– Азербайджан витісняє російський газ з ЄС – Словенія приєдналася до Туреччини, Грузії, Італії, Греції, Болгарії, Румунії, Угорщини та Сербії і стала дев'ятою країною, яка отримує азербайджанський газ – Interfax.

– Сполучені Штати визнали опозиційного кандидата на посаду президента Венесуели Едмундо Гонсалеса переможцем виборів, попри те, що виборчі органи країни оголосили перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро – Ентоні Блінкен, держсекретар США.

– Вартість акцій колишнього президента Дональда Трампа в його соцмережі Truth Social знизилася на 900 мільйонів доларів після того, як віцепрезидентка Камала Гарріс фактично почала свою передвиборчу кампанію 21 липня – CNN.

– Адміністрація президента США Джо Байдена переконана, що Іран збирається атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії в Тегерані, і готується протидіяти цьому – Axios. США розглядають перекидання на Близький Схід додаткових бойових літаків.

ВОРОГ

– Вадим Красіков, якого Німеччина звільнила в рамках великого обміну полоненими, працює на ФСБ – це визнав речник Кремля Дмитрій Пєсков, хоча раніше РФ цей факт заперечувала – Радіо Свобода.

– У Росія стався збій у системі Державної автоматизованої системи «Правосуддя», де знаходиться інформація про всі судові справи, через що зокрема паралізована робота московських судів – Телеграм-канал «База».

– Російські державні установи і держкомпанії відчувають проблеми з виплатою зарплат співробітникам за кордоном через санкції щодо вітчизняної банківської системи. Проблему доводиться вирішувати за допомогою валіз готівкової валюти – The Moskow Times.

– Під час перевірки найбільшої в Росії Калузької тютюнової фабрики (КТФ) на складах знайшли мільйони пачок контрафактних сигарет – The Moskow TImes. Їх вартість, зокрема з нанесеними підробленими марками акцизного збору, становить близько 800 млн руб (9.36 млн дол).

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Крим Ліквідація НКРЕКП Умеров Угода Туреччина С-400 Війна з Росією Камала Гарріс

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *