Іран готується до несподіваної та тяжкої помсти Ізраїлю, – WSJ

Іран готується до несподіваної та тяжкої помсти Ізраїлю, – WSJ Анастасія КолесніковаОсновні тези

  • Постійно напружені відносини між Іраном та Ізраїлем загострилися після вбивства лідерів ХАМАС і “Хезболли”.
  • Іран готується до помсти Ізраїлю. Очікується, що вона буде несподіваною та більш важкою, ніж квітневий обстріл.

На Близькому Сході найближчим часом може статися новий спалах агресії / Колаж 24 КаналуБільше цікавих аудіоновинСлухати00:0001:461x1x Аудіо синтезовано з використанням AI. Більше Аудіоновин

Постійно напружені відносини між Іраном та Ізраїлем особливо загострилися після вбивства лідерів ХАМАС Ісмаїла Ганії та “Хезболли” Фуада Шукра. Тегеран відкрито обіцяв помститися Тель-Авіву.

У США очікують, що напад Ірану на Ізраїль відбудеться найближчими днями. Це може статися навіть цими вихідними. Журналісти WSJ пишуть, що майбутня атака буде набагато сильнішою та більш несподіваною, ніж квітнева.

В очікуванні нового сплеску агресії

Зусилля низки дипломатів з різних країн, які намагалися переконати Іран і “Хезболлу” відмовитися від помсти, видалися марними.

Немає сенсу. Ізраїль перетнув усі червоні лінії. Наша відповідь буде швидкою та важкою,
– заявив іранський дипломат.

Видання зазначає, що в Ірані ще не визначилися, як саме помститися Ізраїлю. Саме брак інформації, нерозуміння, якою та коли може бути відповідь, підштовхнуло регіон до одного з найнебезпечніших моментів з початку війни в Газі у жовтні 2023 року.

В очікуванні на іранську реакцію США перемістили додаткові військові засоби на Близький Схід. Зокрема, туди вирушила додаткова ескадрилья винищувачів.

Зазначимо, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї анонсував жорстоку відповідь за інцидент у Бейруті, коли був вбитий Ганія. Лідер Хезболли Хасан Насралла, виступаючи на похоронах Шукра, сказав, що вбивство перевело конфлікт у іншу фазу ескалації.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху після ліквідації Ганії та Шукра попередив країну, що “попереду на нас чекають важкі дні”.

Арабські офіційні особи повідомили, що Іран і Хезболла вважають, що реакція, яку б форму вона не прийняла, має бути сильнішою, ніж обстріл у квітні. “Хезболла” зазначила, що її відповідь може бути не одним нападом, а серією дій.

Дехто занепокоєний тим, що в нападі можуть бути залучені не лише Іран і “Хезболла”, але й інші об’єднані регіональні збройні формування, такі як єменські хусити та бойовики в Іраку.

Довідка: У ніч на 14 квітня Іран завдав потужного повітряного удару по Ізраїлю, випустивши понад 300 цілей. Тоді Тель-Авіву допомогли відбити атаку союзники – США, Велика Британія та Франція. Було збито 99 відсотків дронів і ракет. Переважна частина з них навіть не досягнула території Ізраїлю. Крім того, тоді Тегеран фактично попередив Тель-Авів і союзників про свої наміри та дав час підготуватися до атаки.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *