Україна повернула тіла 250 захисників, вибухи в Криму та Росії: хронологія 891 дня війни

Україна повернула тіла 250 захисників, вибухи в Криму та Росії: хронологія 891 дня війни Владислав Кравцов Діана Квасневська

Хронологія 891 дня війни / Генштаб ЗСУ

Росія не полишає спроб захопити Україну, проте ЗСУ стримують навалу ворога. Окупанти своєю чергою продовжують тиснути в Донецькій області.

Яка ситуація на фронті, в тилу та в дипломатії – читайте у тексті 24 Каналу.

23:13, 2 серпняБуданов розповів, чи може Росія знищити енергосистему України і як відповісти на удари

Глава ГУР МО наголосив, що всі вузли російської енергетики дуже сильно захищені.

Так само як у нас їх намагаються захистити, такі ж подібні заходи відбуваються в Росії. Тільки вони пішли шляхом більше нарощування систем ППО, в них для цього спроможність набагато більше. Бо вони є виробниками таких систем,
– зауважив генерал.

Буданов підкреслив, що говорити про те, що Україна покладе енергосистему російських загарбників – це трошки, мабуть, некоректно.

“Повністю ми її (енергосистему Росії – 24 Канал) не покладемо, як і вони нам теж не покладуть. Радянська система була максимально розгалужена і дубльована, умовно три чи чотири в певних вузлах дубляжів іде тощо”, – сказав очільник української розвідки.

Буданов також підсумував, що зробити життя росіянам влучаннями по енергетиці нестерпним можна, але повністю зруйнувати – майже нереально.

22:42, 2 серпняУ російських держкомпаній проблеми з виплатою зарплат за кордоном через санкції

Російські ЗМІ пишуть, що у держкомпаній через санкції почалися проблеми з виплатою зарплат за кордоном. Мовиться про санкції проти вітчизняної банківської системи.

За словами джерел, на які посилаються ЗМІ Росії, складнощі торкнулися диппредставництв, торговельних представництв, представництв російських держорганів при міжнародних організаціях, а також іноземних філій і офісів державних корпорацій.

Провести платежі через банківські карти можливості не було, тож проблему доводилось вирішувати за допомогою валіз готівкової валюти.

Готівка у валюті використовується не тільки для зарплат, а й для покриття поточних витрат.

Насправді санкції впливають також і на галузі промисловості Росії. Зокрема, імпортозаміщення, ймовірно, працює не зовсім так, як сподівались росіяни, адже почастішали випадки, коли літаки падають на території агресорки через “технічні несправності”.

22:35, 2 серпняГлава ГУР озвучив завдання “максимум” і “мінімум” Кремля на 2024 рік

Кирило Буданов наголосив, що завдання “максимум” до кінця 2024 року – це отримати контроль над Україною, будь-яким шляхом.

Завдання “мінімум” – це вийти на адмінкордони Донецької та Луганської області. Воно не змінювалося жодного разу. Воно ж поки що єдине,
– заявив український генерал.

Крім того, Буданов також зазначив, що своїм наступом у Харківській області на початку травня 2024 року росіяни хотіли спробувати зробити так звану буферну зону. Але ця спроба провалилася.

Водночас глава ГУР зауважив, що ворог не покине подібних спроб, тому що російські військові так і лишилися на окупованих територіях Харківської області. Однак це, за словами Буданова, лише питання часу.

22:05, 2 серпняБуданов не виключив знищення Кримського мосту найближчими місяцями

Кирило Буданов наголосив, що всі в українській розвідці працюють як над дальніми ударами, так і над знищенням Керченського мосту на території окупованого українського півострова.

Це все потребує, скажімо так, комплексного рішення. Робота іде,
– сказав глава ГУР МО.

Водночас на питання журналістів про те, чи буде в найближчі кілька місяців зруйнований Кримський міст, очільник української розвідки відповів, що шанси для цього є.

21:58, 2 серпняПрем’єр Молдови сказав, чи будуть повертати військовозобов’язаних українців

Дорін Речан непрямо підтвердив, що Україна просить сприяти з поверненням військовозобов’язаних, які нелегально виїхали до Молдови. За словами прем’єра, його країна буде діяти “згідно з міжнародним правом”.

21:48, 2 серпняВ Одесі двоє напали на поліцейську

На Середньофонтанській напали на патрульну. Під час вручення повістки чоловіки спровокували конфлікт з військовослужбовцями ТЦК і поліцейськими, у який втрутилася 42-річна перехожа.

Чоловік схопив патрульну за ноги й повалив на землю, а жінка завдала їй декілька ударів по голові.

21:43, 2 серпняЗагроза нової війни на Близькому Сході: МЗС звернулося до українців з важливою заявою

МЗС закликало українців утриматися від поїздок до Ізраїлю та Лівану через загрозу нової війни.

21:13, 2 серпняКатування у Божківській колонії: ексначальник отримав 400% премії “за особливі досягнення”

Ексначальник Божківської колонії, у якій катували в’язнів, отримав 400% премії за “особливі досягнення в роботі” та інші виплати – загалом майже 400 тисяч гривень.

Згодом він також спромігся отримати рішення про встановлення максимального рівня пенсії.

21:04, 2 серпняЧому Путін обміняв Вадима Красікова

Журналіст-розслідувач Der Spiegel Фіделіус Шмід переконаний, що Росія обміняла офіцера ФСБ Вадима Красікова через те, що відчуває зобов’язання повернути своїх кілерів додому, бо нових знайти непросто. Крім цього, існує думка, що Владімір Путін був знайомий із ним до свого президентства.

20:40, 2 серпняУ Дніпрі невідомі псують могили полеглих військових

На кладовищах Дніпра невідомі скоюють вандалізм на могилах бійців, що загинули на фронті. Там псують пам’ятники, рвуть прапори, а також ламають флагштоки поблизу могил.

20:27, 2 серпня

Камала Гарріс офіційно стала кандидаткою на пост президента США від Демократичної партії.

20:04, 2 серпняВ Україні з’явиться перша вулиця, названа на честь Ірини Фаріон

У Івано-Франківську вирішили перейменувати вулицю на честь Ірини Фаріон. Ім’я мовознавиці отримає вулиця Гвардійська.

19:51, 2 серпняЗловмисник підпалив 13 автівок військовослужбовців у Києві

У Києві чоловік підпалив 13 автівок військовослужбовців Збройних сил. Його викрили та затримали.

Злочини скоїв ще минулого року. Порушник виготовляв саморобні запалювальні пристрої та кріпив їх на автомобілі військових.

19:43, 2 серпняУ Київській області сталася моторошна ДТП з вантажівкою і легковиком

Поблизу Бородянки 1 серпня сталася моторошна ДТП між вантажівкою і BMW. Внаслідок аварії водія легкового авто затиснуло в салоні транспортного засобу.

19:36, 2 серпняЗеленський анонсував нові сучасні рішення для українських воїнів

Глава держави розповів, що сьогодні він провів нараду із представниками Міністерства оборони. За її підсумками, політик повідомив про підготовку “нових й абсолютно сучасних рішень для наших воїнів, які точно приберуть багато зайвої бюрократії та паперової роботи з підрозділів”.

Уже скоро ці рішення будуть презентовані нашому суспільству. Мають справді інноваційний вигляд,
– запевнив президент.

19:17, 2 серпня”Атеш” помітив російський “Бук-М2” поблизу Маріуполя

Агент “Атеш” виявив російський зенітний ракетний комплекс у Волноваському районі біля Маріуполя. У русі припустили, що, вочевидь, ворог перемістив свою систему туди через повідомлення про постачання літаків F-16 Україні від партнерів.

18:51, 2 серпняРосія атакувала Одесу 3 ракетами “Іскандер-М”

Труханов зазначив, що за інформацією Повітряного командування “Південь”, окупаційні війська вдень атакували Одещину трьома балістичними ракетами, ймовірно “Іскандер-М”, із території тимчасово окупованого Криму.

18:15, 2 серпняДиректор “Охматдиту” застеріг від втрати інфраструктури медзакладу

Після російського ракетного удару дитяча лікарня “Охматдит” працює приблизно на 60 – 70%. Якщо не розпочати відновлювальні роботи, є загроза втрати унікальної інфраструктури медзакладу. Про це заявив директор Володимир Жовнір.

18:15, 2 серпняПокровський напрямок потребує посиленої відповіді окупантам, – Зеленський

У вечірньому зверненні президент вказав на необхідність посилити відповідь на Покровському напрямку через активність окупантів.

Володимир Зеленський анонсував сучасні рішення для воїнів, які мають спростити їхню роботу та зменшити бюрократію.

18:09, 2 серпняНа Тернопільщині працівники ТЦК викрадали й били чоловіків

Працівники ТЦК на Тернопільщині організували корупційну схему уникнення мобілізації.

Щоб змусити військовозобов’язаних платити, навіть вдавалися до погроз, побиття та викрадення. У місяць “заробляли” до 150 тисяч доларів.

Поліція виявила нові докази. Організатору та його 4 помічникам оголошено підозру за кількома статтями.

18:07, 2 серпняНа Одещині спалахнув мовний скандал у закладі Burger Z

Вечір 30 липня у ресторані Burger Z завершився викликом поліції. Львів’янка Валерія розповіла про візит до закладу харчування у Затоці. За словами жінки, її відмовилися обслуговувати українською.

18:00, 2 серпняОкупанти вдарили дроном по автобусу з людьми на Харківщині: кількість постраждалих зросла

Поліція Харківської області повідомила, що кількість постраждалих зросла. Внаслідок обстрілу постраждали 7 цивільних.

17:34, 2 серпняКомандувач Об’єднаних сил про ротацію

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Андрій Гнатов висловився стосовно можливих ротацій в українській армії. Генерал підкреслив, що наразі говорить про цю тему передчасно.

Обстановка така, що наступальна ініціатива зараз у противника. Він ще здатен нарощувати зусилля; ми ж виконуємо завдання, щоб його зупинити. За таких умов казати, що гарантовано відбудуться ротації й в яких масштабах вони будуть, – передчасно,
– пояснив Гнатов.

17:11, 2 серпняНад Борщагівкою у Києві здіймається сірий дим

У районі Борщагівки сталася невелика пожежа, горить сміття. На місці працюють рятувальники.

Речник ДСНС Києва Павло Петров зазначив, що, за попередніми даними, вибуху не було, пожежі у будинку не спостерігалося. Постраждалих немає.

17:01, 2 серпняЧи виключатимуть світло 3 серпня

В Укренерго заявили, що завтра відключення застосовуватись не будуть. Також закликали: за можливості, користуйтеся потужними електроприладами з 11:00 до 15:00.

16:59, 2 серпняРосія обстріляла окуповану Волноваху, аби влаштувати провокацію

Країна-агресор влаштувала провокацію, – обстріляла окуповану Волноваху Донецької області.

Внаслідок цього загинув 76-річний чоловік, поранена жінка. Влучання було по 4 різних локаціях.

16:42, 2 серпняЗвільнений кілер Красіков міг бути охоронцем Путіна і причетним до Революції Гідності

Західні ЗМІ вважають, що звільнений у результаті обміну кілер Вадім Красіков міг бути охоронцем Путіна в 90-ті роки. Окрім того, його слід знайшли в убивстві ексмера Санкт-Петербурга Собчака та злочинах проти учасників Революції Гідності у 2014 році.

16:34, 2 серпняРосіяни наступають на Макіївку

Окупанти не припиняють штурмувати у районі Макіївки та Борової.Росіяни атакують на флангах Третьої штурмової та мають певні успіхи. Про це заявив командир 1 штурмового батальйону 3 ОШБр Володимир Фокін.

16:19, 2 серпняУ Китаї знову заговорили про свій план завершення війни

В МЗС Китаю заявили, що китайсько-бразильський план щодо шляхів завершення війни Росії проти України нібито підтримали вже понад 100 держав.

16:00, 2 серпняСБУ повідомила про підозру головному “митнику “ДНР”, який забезпечує перекидання російських танків в Україну

СБУ зібрала доказову базу на колаборанта Володимира Боєнка – очільника так званої окупаційної “митниці” у тимчасово захопленій частині території Донеччини.

На цій “посаді” він забезпечує перекидання військової техніки, артозброєння та боєприпасів із Росії на східний фронт України.

15:52, 2 серпняУ Криму могли уразити 4 пускові установки С-400

“Кримський вітер” пише, що вночі на окупованому півострові могли бути знищені аж 4 пускові установки С-400.

Ймовірно, вони були розташовані на висотах Кая-Баш. Попередньо, уражена позиція ЗРК С-400 “Тріумф” – 4х ПУ на базі МАЗ-543 і РЛС типу 92Н6.

15:42, 2 серпняУ Білій Церкві пролунав вибух

У Білій Церкві вибухнула граната в будинку. Боєприпас кинув п’яний чоловік під час сварки з дружиною.

Жінка загинула, сам чоловік і їхній син зазнали поранень.

15:28, 2 серпняДвом фейковим депутатам, які провадять політику Росії в окупованому Маріуполі, повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури 2 жителям Маріуполя заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності.

15:17, 2 серпняТендер на відбудову “Охматдиту” скасують

Тендер на відбудову дитячої лікарні “Охматдит”, по якій завдала ракетного удару Росія, буде скасовано.

Його проведуть заново в електронній системі Prozorro. Залучать ДП “Медичні закупівлі”, повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко.

14:58, 2 серпняМіноборони кодифікувало та допустило до експлуатації у військах бронеавтомобіль “Джура”

“Джура” має шасі Toyota Land Cruiser 70, на яке встановили спеціально розроблену бронекапсулу, що забезпечує рівень балістичного захисту особового складу від вогню зі стрілецької зброї. Запас ходу – понад 650 кілометрів.

14:29, 2 серпняВ Україні запустили перший дитячий вагон у поїзді

Укрзалізниця запустила перший дитячий купейний вагон. Його модернізували так, щоб дітям до 8 років та їхнім батькам було комфортно та цікаво подорожувати.

Вагон курсуватиме в складі поїзда №15/16 Харків – Ясіня з 8 серпня.

14:28, 2 серпняПовторні вибухи на Одещині

В Одесі знову чули вибух. Окупанти атакували балістикою.

14:25, 2 серпняНа підконтрольну Україні територію повернули двох дітей і жінку

Лубінець повідомив, що у межах возз’єднання сімей, передбаченого Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни, на підконтрольну Україні територію вдалося повернути доньку та сина з Луганщини, які вже зустрілися з мамою. Також на рідну землю повернулася жінка, яка возз’єдналася із донькою.

До того ж відбулася зустріч працівників Офісу Омбудсмана працівниками офісу російської уповноваженої з прав людини, на якій обидві сторони обмінялися листами військовополонених за формулою “200 на 200” та обговорили гуманітарні питання.

14:24, 2 серпняРосіяни обстріляли Чернігівщину

Голова ОВА повідомив про ворожий обстріл Семенівки. Агресор продовжує руйнувати житло. Попередньо, ніхто з людей не загинув. Вбито домашніх тварин.

14:01, 2 серпняВ Одесі пролунали вибухи

Росія вдарила по Одесі балістикою з Криму. Моніторингові телеграм-канали повідомили про вихід “Іскандер-М” у бік Одеського району.

12:59, 2 серпняКоли наш корвет “Гетьман Іван Виговський” вийде в море

У Туреччині виготовили та 1 серпня спустили на воду Корвет “Гетьман Іван Виговський”. Корабель здійснить своє перше плавання у 2026 році.

12:03, 2 серпняУкраїна повернула тіла 250 полеглих захисників

Україна повернула тіла 250 українських оборонців. Вдалось повернути тіла Героїв, які воювали на Луганському, Бахмутському, Мар’їнському, Авдіївському, Херсонському, Запорізькому напрямках, а також з Маріуполя, Горлівки та з моргів на території Росії.

Далі тіла та останки передадуть до визначених державних установ, щоб правоохоронці та судово-медичні експерти встановили особи загиблих.

11:19, 2 серпняРосіяни вдарили по автобусу з людьми на Харківщині

Росія дроном атакувала автобус з людьми у Харківській області. Інцидент трапився у Дергачівській громаді.

Глава ОВА Олег Синєгубов заявив, що постраждали 6 цивільних. З них п’ятеро людей – у середньому стані, один чоловік – у важкому.

08:35, 2 серпняУ Балаклаві фіксують пожежі після нічних вибухів на позиціях частини ППО

У Балаклаві, що в тимчасово окупованому Криму, фіксують пожежі на позиціях російської військової частини ППО.

Пожежа могла спалахнути як після пусків ракет, так і після влучань.

08:11, 2 серпняВтрати ворога

Росія втратила на війні в Україні тільки за останню добу 1 100 солдатів, з 24 лютого 2022 року – 580 590 осіб.

Втрати ворога у техніці:

  • танків – 8402 (+3) од,
  • бойових броньованих машин – 16211 (+8);
  • артилерійських систем – 16161 (+42);
  • РСЗВ – 1134 (+2);
  • засоби ППО – 907 (+0);
  • літаків – 363 (+0);
  • гелікоптерів – 326 (+0);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 13005 (+37);
  • крилаті ракети – 2407 (+0);
  • кораблі /катери – 28 (+0);
  • підводні човни – 1 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 21872 (+56);
  • спеціальна техніка – 2719 (+6).

06:14, 2 серпняУ ISW сказали, чому росіяни просуваються у Донецькій області

На Донеччині окупанти просуваються тому, що бригади ЗСУ недостатньо укомплектовані. Також ворогам допомагає рельєф місцевості на північний захід від Авдіївки.

02:48, 2 серпняГучно росіянам було в Курську

У російському Курську пролунали вибухи. Вони були такої сили, що у машин увімкнулась сигналізація.

Водночас росіяни бідкались, що вони не чують сирен.

02:09, 2 серпняВибухи в Криму

У тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи. Їх чули у Євпаторії, Севастополі, Сімферополі, Саках, Заозерному, Качі.

Так званий “губернатор” Севастополя Міхаіл Развожаєв заявив, що в місті оголошена загроза удару балістики.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *