Китай набирає потужностей: якою може бути його роль у закінченні війни

Китай набирає потужностей: якою може бути його роль у закінченні війни Наталя БельзецькаОсновні тези

  • Україна провела переговори з Китаєм і запросила китайського предстаника відвідати Київ.
  • Китай демонструє готовність брати участь у врегулюванні військових конфліктів.
  • Він хоче бути фактором стабільності у світі та демонструє здатність впливати на політику Євразійського континенту.

Україна вперше за тривалий час провела переговори з Китаєм. До Пекіну летів очільник нашого МЗС Дмитро Кулеба, який запросив свого китайського колегу відвідати Київ.

Після Саміту миру Китай на певний час зник з інформаційного поля. Про це 24 Каналу розповів керівник Центру громадської аналітики “Вежа” Валерій Клочок, зауваживши, що одним з факторів його повернення став візит прем’єрки Італії Джорджі Мелоні.

Китай хоче бути фактором стабільності

Під час візиту Мелоні озвучила низку заяв про те, що Китай не зацікавлений у підтримці промисловості Росії та не хоче, щоб війна в Україні продовжувалася. Крім цього, Італія та Китай підписали договір про співпрацю.

Ми бачимо зближення Пекіну з однією з європейських країн. До того ж він підтримує зв’язки з Францією, Угорщиною, Сербією. Китай нарощує економічну експансію у Європі та демонструє здатність впливати на політику Євразійського континенту,
– зауважив Валерій Клочок.

Сі Цзіньпін показує свою готовність брати участь у врегулюванні військових конфліктів. Наприклад, у 2023 році договір між Іраном та Саудівською Аравією був підписаний за участю Китаю. Також країна була залучена до врегулювання ситуації у Палестині.

Китай набирає потужностей. Навіть в історії з російсько-українською війною він намагається показати, що контролює всі процеси, мовляв, якщо про щось домовлятися, то треба приїжджати до Пекіна,
– підкреслив Валерій Клочок.

Тому візит Кулеби важливий з того погляду, що українське питання є у полі зорі Китаю. Якщо раніше про війну говорили дуже стримано, то зараз Сі Цзіньпін отримав всю вигоду від співпраці з Росією і хоче поглиблювати стосунки з Європою.

Якщо все-таки представник Китаю прибуде в Україну, то ми можемо говорити, що він використає всі важелі стримування російської агресії. Мовиться про прямий діалог з Владіміром Путіним. Але також варто пам’ятати, що не на всі контакти Росія погоджується.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *