Росія звільнила журналіста Гершковича й експіхотинця США Вілана в межах великого обміну, – ЗМІ

Росія звільнила журналіста Гершковича й експіхотинця США Вілана в межах великого обміну, – ЗМІ Владислав КравцовОсновні тези

  • Росія звільнила журналіста Гершковича та експіхотинця Велана у великому обміні зі США.
  • Журналіст був ув’язнений понад рік за шпигунство, але тепер повертається до США.
  • Два літаки Ту-204 вилетіли з Москви до Туреччини для обміну ув’язненими.
  • Прессекретар Путіна відмовився коментувати плани щодо обміну, інформація щодо інших ув’язнених невідома.

Евана Гершковича звільнено з в’язниці в Росії / Колаж 24 Каналу (фото Getty Images і з відкритих джерел)Більше цікавих аудіоновинСлухати00:0002:091x1x Аудіо синтезовано з використанням AI. Більше Аудіоновин

Росія звільнила з в’язниці журналіста американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича. Після цього репортер повернеться до Сполучених Штатів.

Суд над медійником тривав понад рік. Його затримала російська ФСБ ще в березні 2023 року за звинуваченням у нібито шпигунстві.

Літак із журналістом уже може прямувати на обмін

Про звільнення репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича також повідомили й журналісти видання Bloomberg. У межах великого обміну полоненими зі США Росія також звільнила колишнього морського піхотинця США Пола Вілана.

Чоловіки наразі прямують до місць призначення за межами Росії. Подальші деталі обміну не були доступні.

Пол Вілан також був засуджений до 16 років за звинуваченням у шпигунстві. Російський суд дійшов висновку, що він нібито намагався отримати відомості про курсантів навчального закладу ФСБ. На кого обміняли двох американців – поки що інформації не було.

За даними сервісу Flightradar, близько 12:30 два літаки Ту-204 спеціального льотного загону “Росія” вилетіли з аеродрому “Внуково” в Москві в бік Туреччини на тлі повідомлень про обміни ув’язненими. Імовірно, у цих повітряних суднах можуть перебувати американці, яких мають обміняти.

2 російські літаки спецзагону вирушили до Анкари / Мапа сервера Flightradar

У столицю Туреччини вирушив і борт ВПС США з авіабази НАТО в Німеччині. Російські ЗМІ стверджують, що обмін там може відбутися приблизно о 17:00 за київським часом.

Тим часом прессекретар російського президента Дмитро Пєсков знову відмовився відповідати на запитання щодо планів з обміну. Прихвостень Путіна наголосив, що “як і раніше, у мене немає жодних коментарів на цю тему”.

Російські ЗМІ також зазначили, що в Калінінграді Росія отримала Артема та Ганну Дульцевих. Їх засудили на рік і сім місяців позбавлення волі за шпигунство в Словенії.

Евана Гершковича звільнено з в’язниці

Журналісти Fox News розповіли, що Еван Гершкович повернеться в Сполучені Штати в межах великого обміну в’язнями між Росією та іншими країнами. Варто зазначити, що американський репортер став першим закордонним журналістом, якого заарештували в Росії за звинуваченням у шпигунстві з моменту закінчення холодної війни.

До речі, раніше Свердловський обласний суд визнав Гершковича винним за статтею про шпигунство та призначив йому 16 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Журналіст своєї провини не визнав.

Евана Гершковича було затримано в березні 2023 року в Єкатеринбурзі. ФСБ звинувачувала репортера у “шпигунстві” та “зборі відомостей про діяльність одного із підприємств російського військово-промислового комплексу”.

Сам журналіст працював у Росії ще з 2017 року. До затримання він писав матеріал про ПВК “Вагнера” та так звану спецоперацію, а також про ставлення росіян до усього цього.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *