Битва за Україну. День вісімсот вісімдесят восьмий

Битва за Україну. День вісімсот вісімдесят восьмий 30.07.2024 20:25 Укрінформ Ситуація в українській енергетиці стабілізувалася завдяки завчасному завершенню ремонтів на двох блоках атомних станцій та зниженню температури повітря

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот вісімдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Перша медаль України на Олімпійських іграх 2024: в індивідуальних змаганнях шаблісток бронзовою призеркою стала українка Ольга Харлан – Укрінформ.

Силами оборони України сьогодні вночі була уражена ворожа нафтобаза «Логістичний центр №43» в населеному пункті Вози, Курська область РФ – Генштаб ЗСУ.

Українські ІТ-спеціалісти із BO «Team» атакували російську групу компаній «Комбайновий завод Ростсельмаш», внаслідок чого виведено з ладу більше 110 серверів і близько 2500 комп’ютерів працівників компанії – «Інформаційний спротив».

Ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) ідентифікувала 5340 жертв насильницьких зникнень і направила подання до Міжнародного кримінального суду, а також узагальнення для Робочої групи ООН – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Павло Клімкін, ексміністр закордонних справ України: «Ми повинні мати амбіції впливати на Європу як частину себе і змінювати Європу, казати, що наш досвід, може, і не єдиний, який є в Європі, але на нього потрібно звертати увагу. Точка неповернення в Європі пройдена. Сприйняття сьогоднішньої Росії (наголошую, сьогоднішньої, може, колись буде інша Росія) уже не буде в Європі позитивним».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Міністерство оборони у першому півріччі 2024 року кодифікувало та допустило до експлуатації у ЗСУ п’ять зразків бронетехніки різного призначення – МОУ.

– Росія продовжить тактичне просування в найближчі тижні попри обмежену загальну оперативну спроможність – розвидка Британії.

– На Курахівському напрямку в Донецькій області українські десантники з 79 окремої десантно-штурмової Таврійської бригади відбили черговий масштабний штурм окупантів, до якого ті залучили 57 одиниць техніки – командування ДШВ. У ході бою наші воїни вразили 12 бойових броньованих машин, 8 російських танків, 9 мотобайків та багі. Знищено 36 окупантів, ще 32 – поранені.

– Російських загарбників немає у Торецьку Донецької області, але у місто намагалася зайти диверсійно-розвідувальна група загарбників – Андрій Коваленко, голова Центру протидії дезінформації при РНБО.

– Кількість бойових зіткнень уздовж усієї лінії фронту від початку доби зросла до 74, станом на цей час бої тривають на семи напрямках, особливо активно – на Покровському напрямку – Генштаб (станом на 16:00).

  • На Покровському напрямку ситуація залишається напруженою. У районах Зеленого Поля, Калинового, Воздвиженки, Новоолександрівки, Веселого, Сергіївки, Лисичного, Тимофіївки і Яснобродівки точаться запеклі бої.

– Російські загарбники почали застосовувати проти Сил оборони північнокорейський далекобійний самохідний протитанковий ракетний комплекс Bulsae-4, який може уражати цілі за межами прямої видимості на відстані понад 10 км – Мілітарний.

– Національна гвардія України упродовж тижня знищила на фронті 16 російських танків, 22 одиниці бронетехніки, 16 засобів РЕБ та 105 бліндажів із загарбниками.

– У командуванні Десантно-штурмових військ закликають не вірити фейкам про нібито ліквідацію ДШВ як окремого роду Збройних сил України – командування ДШВ ЗСУ. На окремих інформаційних ресурсах поширюється інформація про нібито існуючі плани щодо переформування бригад Десантно-штурмових військ в штурмові бригади Сухопутних військ та ліквідації Десантно-штурмових військ, як окремого роду ЗСУ.

– На війні в Україні загинув грузинський боєць Бондо Гагнідзе, який отримав смертельне поранення під час боїв у Луганській області. Бондо Гагнідзе – 69-й грузинський боєць, який загинув на війні в Україні від початку повномасштабного вторгнення. Вічна пам'ять Герою…

***

– У Дніпропетровській області через атаку дрона пошкоджено обладнання на одній з підстанцій, на Чернігівщині обстріли спричинили знеструмлення 2 465 споживачів. У Запорізькій області падіння БПЛА призвело до часткових відключень підстанції та місцевої промисловості – Міненерго.

– З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей росіяни викрали щонайменше 361 людину, з яких 101 – представники кримськотатарського народу – Кримськотатарський ресурсний центр.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької та Херсонської областей 4 людини загинули, 13 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський приїхав на Волинь:

  • ознайомився з процесом будівництва фортифікацій і провів координаційну нараду щодо безпекової ситуації та захисту державного кордону – сайт Президента.
  • відвідав текстильне підприємство, яке торік увійшло до п’ятірки найбільших платників податків до місцевого бюджету – Телеграм глави держави.

Президент Зеленський у Рівненській області відвідав госпіталь, де надають допомогу українським військовим – відеозвернення президента.

Кабінет міністрів

  • звільнив Руслана Слободяна з посади голови Державної інспекції енергетичного нагляду і Власенка Юрія Миколайовича з посади першого заступника міністра енергетики України і призначив їх членами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП);
  • ухвалив рішення про створення спільної українсько-молдовської комісії для будівництва мосту через Дністер в районі Ямпіль-Косуець;
  • затвердив процедуру забезпечення дровами населення на територіях, на яких ведуться/велися бойові дії.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час сьогоднішнього засідання уряду заявив:

  • наразі в Україні стабілізувалася ситуація в енергетиці завдяки завчасному завершенню ремонтів на двох блоках атомних станцій та зниженню температури повітря;
  • очікуємо, що країни G7 оперативно розроблять технічні процедури для передачі Україні $50 мільярдів активів РФ;
  • система єЧерга вже працює на 28-ми пунктах пропуску. Нею скористалися майже 1,4 млн вантажівок і 100 тис. автобусів.

– Перша віцепрем’єр-міністер – міністерка економіки України Юлія Свириденко і спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер обговорили залучення інвестицій, навчання українців й використання заморожених активів РФ – Мінекономіки.

– Завтра, 31 липня, відбудеться засідання Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану, на якому будуть обговорювати податкові зміни, які пропонуються урядовим законопроєктом №11416 – Андрій Єрмак,  керівник Офісу Президента.

– Під час учорашньої поїздки Президента Зеленського у регіони було підписано дві важливі угоди для забезпечення потреб ЗСУ з підприємствами вітчизняного оборонно-промислового комплексу на майже 5 млрд грн – Рустем Умєров, міністр оборони.

– Міноборони розробило наказ щодо створення та ведення Переліку недобросовісних іноземних постачальників товарів, робіт і послуг оборонного призначення. Цей крок спрямований на підвищення прозорості та відповідальності у процесі закупівель для Збройних сил України – Міноборони.

– Київ за потреби готовий до участі у консультаціях з ЄС щодо ситуації довкола транзиту нафти російського «Лукойлу», якщо Брюссель вирішить задіяти відповідний механізм – МЗС України.

– На державному порталі «Дія» тепер можна завантажити військово-обліковий документ з QR-кодом – Мінцифри.

Фізичні особи – підприємці та їхні наймані працівники очікують на появу можливості економічного бронювання, і сьогодні є люди, які готові платити за відстрочку від мобілізації – адвокат Євген Филипець в коментарі Укрінформу.

– Реструктуризація зовнішнього боргу України ще не фіналізована, але дозволить зекономити 11 млрд доларів на найближчі три роки – Сергій Марченко, міністр фінансів України.

– Тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв і міністр освіти, культури, спорту, науки та технологій Японії Моріяма Масахіто обговорили співпрацю та підтримку України у сфері культури – Мінкультури.

– Міністерство культури та інформаційної політики працює над поверненням у державне управління Почаївської та Святогірської лавр, а також багатьох інших об’єктів – Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики.

– Міністерство культури та інформаційної політики затвердило стандарт початкової музичної освіти, за яким будуть працювати музичні ліцеї – МКІП.

– На освітній платформі Prometheus створили безкоштовний онлайн-курс «Торгівля людьми: як захистити себе та близьких». За місяць від запуску навчання пройшли 20 тисяч людей – Наталія Голинська, правозахисниця, менеджер проєктів протидії торгівлі людьми Карітасу України в інтерв’ю Укрінформу.

– У середу, 31 липня, відключення електроенергії не прогнозуються – НЕК «Укренерго».

***

– СБУ затримала шпигуна воєнної розвідки РФ, який готував серію ракетно-бомбових ударів по Харкову, зокрема основними цілями ворога були секретні місця зберігання важливої документації технічного характеру – СБУ.

– В управління держави передано «нову партію» майна братів Медведчука та Козака на майже 400 млн грн – пресслужба СБУ.

– Детективи ТУ Бюро економічної безпеки у Київській області викрили групу осіб, які організували незаконний продаж фальсифікованого пального на території Київщини. Детективи Бюро вилучили понад 70 тонн фальсифікованого дизеля та 18 тонн бензину марки А-95. Їх орієнтовна вартість становить 4,5 млн грн – пресслужба БЕБ.

***

– АТ «Укргазвидобування», що є частиною Групи Нафтогаз, ввело в експлуатацію нову високопродуктивну свердловину з дебітом 274 тис. куб. м газу на добу – пресслужба Групи Нафтогаз.

– Доходи місцевих бюджетів зросли на 60 млрд гривень від плану. Залишок коштів місцевих бюджетів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) коливається близько 170 млрд гривень – Сергій Марченко, міністр фінансів.

– Українські аграрії вже намолотили 14,722 млн тонн зерна пшениці за середньої врожйності 42 ц/га (торік – 46 ц/га) – дані Мінагрополітики та Держстату.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Чехія розглядає можливість створення Українського легіону з біженців, які проживають на території країни – Яна Чернохова, міністерка оборони. Таку ініціативу раніше запровадила Польща. 

– Угорщина спростила умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі – після візиту Віктора Орбана до Москви Будапешт включив громадян цих країн в програму так званої «національної карти», яку видають на 2 роки з можливістю продовження для тих, хто хоче працювати в Угорщині – RND.

– В Євросоюзі закликали вжити термінових заходів проти Угорщини через намір Будапешта видавати візи росіянам, незважаючи на санкції – Манфред Вебер, голова найбільшої партії Європарламенту «Європейська народна партія».

– Генерал-майор Кертіс Баззард номінований на посаду наступного керівника командування, що базується в Німеччині і займається наданням військової допомоги Україні – Міноборони США.

– Японія вперше після послаблення правил експорту військового обладнання передасть США ракети PAC-3 вітчизняного виробництва для ЗРК Patriot – NHK. Загальна вартість угоди становить близько $19,5 мільйонів.

– Президент Фінляндії Александр Стубб вважає, що вже «досягнуто точки», коли «потрібно починати» переговори між Україною та Росією – Le Monde.

– Китай рішуче відкидає звинувачення у спробах втручання в американські вибори і закликає припинити розповсюдження неправдивої інформації – Лінь Цзянь, речник МЗС КНР.

– Закон «Про прозорість іноземного впливу», відомий як закон про «іноагентів» або «російський закон», повноцінно набуде чинності в Грузії з 1 серпня – видання SOVA.

– Кандидат на посаду президента Дональд Трамп, «імовірно» піде на дебати з віцепрезиденткою Камалою Гарріс, але допускає можливість відмовитися від них – The Hill.

– Одна із найвпливовіших у світі літературних відзнак – Букерівська премія – оголосила довгий список творів, які претендують на нагороду у 2024 році. – Укрінформ.

– Унаслідок нападу з ножем у британському Саутпорті загинуло двоє дітей, ще дев’ять осіб зазнали поранень – Sky News. Напад стався у танцювальній школі на заході, присвяченому співачці Тейлор Свіфт. Поліція затримала 17-річного підозрюваного. Він родом з Кардіффа, що у Вельсі.

***

– Міністр закордонних справ Ізраїлю закликав НАТО виключити Туреччину після того, як її президент Реджеп Таїп Ердоган пригрозив, що турецька армія може «увійти» до Ізраїлю – Times of Israel.

– США, Велика Британія, Франція, Німеччина у нових рекомендаціях для подорожей закликають своїх громадян не відвідувати Ліван, а тим, хто перебуває у цій країні, радять негайно її залишити – The Guardian.

ВОРОГ

– Міноборони Росії заявило про початок планових багатоденних навчань ВМФ «в операційних зонах Північного, Тихоокеанського та Балтійського флотів, а також у зоні відповідальності Каспійської флотилії» – Крим.Реалії. До участі залучено близько 300 кораблів та суден забезпечення, до 50 літальних апаратів, понад 20 000 військовослужбовців. Про участь Чорноморського флоту в навчаннях не повідомляється.

– Росія прагне легалізувати криптовалюту, оскільки компанії мають дедалі більше труднощів у здійсненні міжнародних платежів через загрозу вторинних санкцій – Bloomberg.

– Центробанк Росії визнав критичний перегрів російської економіки. ВПК відтягує ресурси з інших галузей, що не лише шкодить цим галузям безпосередньо, але й вплине на зниження рівня життя в Росії. Стан російської економіки зараз нагадує економіку Радянського Союзу в останні роки його існування – 24 Канал.

– У російському Єкатеринбурзі загорілось підприємство «НВО автоматики», на якому виробляються системи управління для ракет – росЗМІ. Горить цех з хімічною продукцією, а дах і стіни будівлі почали обвалюватися. Площа пожежі становить 1000 кв.метрів і поступово розширюється.

– Вода і деякі продукти харчування почали зникати з полиць магазинів «Пятерочка» в Ярославській, Іванівській та Костромській областях, в яких торговельна мережа займає близько 40-50% ринку, через збій у роботі розподільчих центрів компанії X5 Group, звідки товари надходять у магазини. Після антимігрантських рейдів, унаслідок яких частину співробітників депортували з Росії, центрам бракує близько 1 тис. робітників – Економічна правда.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ.

Енергетика Харлан Кібератака Олімпіада Пожежа Завод Росія МКС Війна з Росією Нафтобаза

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *